Instagram : @artotes.co

Dapur Kekja : Ayam madu bakar ringkas (bbq family day)

 



Alhamdulillah, sekarang kita dah boleh balik kampung dan berjumpa keluarga. Kalau ada bahan-bahan yang Kekja senaraikan ni, korang boleh terus ajak bbq. Tapi tulah, kena make sure tempat bakar sedia ada lah kan? hehe, okay here we go BBQ mengejut kami sekeluarga. maka terciptalah resepi ini. Hujung nanti Kekja rate rasa dia hehe.



Bahan :


Ayam 24 ketul

*Halia - besar dua ibu jari. kalau rasa ibu jari korang terlalu besar, kurangkan lah kuantiti dia hehe

*Bawang putih - 2 labu

*Serai - 5 batang


# Madu - setengah botol (sebenarnya boleh agak sendiri untuk rasa madu/manis tu. mungkin tak sampai setengah sebab kami main tuang je yeyyy)

# Kicap manis

# Sos tiram satu sudu makan

# Sos cili jalen satu sudu makan

# Serbuk black pepper satu sudu teh

# Gula satu sudu teh

# Garam secubit


Cara buat : 


1. Basuh ayam, buang lemak

2. Blander yang bertanda *

3. Tapis yang di blander tapi jangan kering sangat.

4. Masukkan ayam dalam bekas besar dan lumurkan yang ditapis tadi. 

5. Lumurkan dan gaul sebati semua bahan bertanda #

6. Perap dalam peti sejuk 12 jam. 

/

kitorang perap malam, esok tengahari dah boleh bakar.


Rate : 8.0/10

ada rasa ayam madu la. kami pun rasa macam wow, pandai jugak kami. HAHAHAHA

Ok itu saja, selamat mencuba!



1 Comments

Komen anda amat saya hargai!

Previous Post Next Post

Contact Form