Thursday, 2 July 2020

Aku menulis kembali...

Menulis di sini adalah cerita.
Menulis di sini adalah sebuah kata.

Sebaik-baik kata yang aku mampu tuturkan adalah ketika hati bersedih.
Ketika jiwa direntap.
Ketika itu yang jelas semakin terang.

Menulis di sini tidak sesekali dituju kepada si pelaku.
Tetapi buat diri yang mencari jalan tapi buntu.

Saat gembira itu, 
Ramai di sisi, 
Namun tidak sedar akan tawa itu hanya sementara
Menghabiskan saku yang gunung di kumpul
Kerana? Gembira.

Namun pabila ujian datang,
Kau sedar semuanya sementara.

Teguh aku berpendirian,
Bukan kerana ego.
Bukan kerana membalas.
Tetapi demi kebahagiaan hati sendiri.

Ada kata yang tak terluah.
Aku menulis untuk aku.

@fzhmdnr
 Jumaat 030720 , 12.00pm

Friday, 19 June 2020

What I need to go through...

After having a very bad life for two years. Now, a better life is in the making. When I am at the lowest of life, life teach me everything clearly which you never realized except you are in that situation. You can see what is actually life about. You can be more understanding another person even if you are not in their situation. You will be less judging because it's really drag someone down. You will always be supportive in honest way. You will not take care of someone heart, but you will take care of their life. Trust me you will never realized those things clearly, if you are not experience this moment. So that, I'm not mad at anyone who not understand my story. My surrounding. It's okay because you are not experience it. And i wish you are not. It's hurt so damn much.

What i need to go through now, 
a more challenging life routine. Since i will become 21 years old, there is a lotttttttttt of things happen. All those things, is burden me. But i have no choice except turn it become a gift to me. But at 21, i need to be more professional. It is so hard for me but i know that i have no choice except through it. One day, it become real. If at that time, all people proud of me.. I'm gonna turn back and read this again.The first move is not easy. but i'm pretty sure the result will be the best.

Best woman for the best man. He will come soon, he has a big heart to have me. He will put all his efforts to win my heart. He is the best for me. A true love will come soon. He just prepared himself for me, and i'm gonna be the first option in his life after his mother. I'm pretty sure since i'm the one who always put efforts on everything. Weak man not deserve me. If he left me, he just weak. Weak man cannot be with strong woman. If i'm the strong woman, then you must be the stronger man.

Being silent and observing the situation, i slowly understand. First, there is no things happen without permission from Allah. Second, all things happen is planned by Allah. Nothing to be regret, whenever it is a good or bad things. Please make sure you close your ears when anyone else keep talking about your life. Who is them? Just nothing. Ignore. They don't know what you think, faced and go through. They know nothing. So stay strong, stay pretty and trust your own journey.

Dear Faezah, you did well so far.
You just good at the way you are.
Keep believe & trust your own journey.
Keep praying and think positive.

* talk to yourself when you feel sad. appreciate yourself.

ALHAMDULILLAH FOR EVERYTHING. ALLAH KNOWS BEST

Monday, 8 June 2020

Final Exam Online! (Degree)



Bukan aku sahaja yang alaminya, juga buat rakan seperjuangan aku terutamanya coursemate aku. Ini merupakan kali pertama kami menjalani peperiksaan akhir secara online yang bakal menentukan pointer kami pada semester 2 ni. Mimpi buruk buat kami semua. Eh mimpi? tidak lagi. Realiti yang agak merunsingkan kami. Setiap orang ada situasi tersendiri di rumah. Aku menulis bukan untuk mengeluh, tetapi untuk melepaskan sedikit kelelahan selepas menjawab exam tadi. 

Peperiksaan akhir secara online dilaksanakan mengikut cara lecturer masing-masing. atau mungkin mengikut fakulti masing-masing. Buat kami, course sains kimia adalah exam secara online selama dua jam atau mengikut masa yang ditetapkan. Sama sahaja seperti exam dalam dewan cuma bezanya, kami duduk rumah masing-masing. Kertas soalan diberi dalam e-elearn atau whatsapp. Kemudian jawab secara bertulis dan hantar pada masanya. Hmph! Aku taktahu macam mana nak cakap betapa nasdkjahsdahjdhskjahfdksjhdlksjdksaudi semua ini. Hahahaha but ya! WE DID WELL GENG!! cheer up everyone! dah submit dah jawapan final tadi. Fuyohhhhh we did it! Haa yelah, ada lagi 5 paper menanti. Menggunakan kaedah yang sama, malah lebih kurang je.

Nak cakap satu-satu apa yang jadi, nanti orang perlekehkan. Orang akan cakap rilek lah sabar lah. I think keep it all my story for my own, is a great decision. Sama macam permata, biarlah dia duduk dalam kaca.

So this become the introduction, and the whole story is inside me :)

Here it is, UNTOLD STORY.
9/6/20
KIM3301 INORGANIC CHEMISRTY
9AM-11AM


we did well, Alhamdulillah.


Monday, 25 May 2020

Gigi bongsu tumbuh

Seminggu sebelum berakhirnya Ramadhan, gigi ku sakitttttt wuuuuuuu. Selalunya memang aku berkongsi sesuatu kat blog adalah pengalaman pertama dan tak terulang dah. Yang mana nanti kalau ada kawan-kawan alami sakitnya tumbuh gigi bongsu. I feeel youuuuuuu T.T




Apakah simptom gigi bongsu tumbuh?

Firstly, dia takkan bagi tanda-tanda nak tumbuh. Gigi bongsu aku tumbuh bahagian bawah dan hujung sekali. Bila korang tengok cermin dan torchlight, korang akan nampak gigi geraham nak tumbuh malu-malu kat hujung sekali. Pastu korang rasa tak selesa nak makan. Nak bukak mulut pun tak boleh, semuanya hambar dan tak berdaya.

Apa yang patut korang buat adalah kumur air cengkih.
1- Amek satu sudu cengkih
2- Masukkan dalam air panas
3-  Tutup dan biarkan sampai air jadi suam.
4- Tapis cengkih dan kumur air tersebut sampai habis.

Kumur kat tempat yang nak tumbuh tu. Lepastu, dia akan menyemarakkan lagi rasa sakit tu. Takde arah lah ko, hadap jelah sakit tu sampai berdenyut kepala kau.

Mak aku tak bagi makan ubat tahan sakit. Memang aku dibesarkan tanpa makan ubat hospital even aku demam pun just tuam dengan ais/asam jawa. Begitu lah.

Kepada yang hidup moden-moden, kau telan jela ubat tahan sakit tu ya. Tapi bagi yang lebih percaya pada tradisional, ikut jelah yang aku cakap tu. Lepastu, sapu lembut dengan minyak panas/minyak angin kat pipi setiap kali sakit. Supaya pengaliran darah tu lancar di bahagian yang bengkak tu.

Bengkak dia memang buat aku nampak tembam sebelah (macam dalam gambar kat atas tu). Sakit dia memang takleh bawak bincang. But now alhamdulillah getting better tanpa ubat tahan sakit atau apa-apa ubat hospital. Just follow my step if you trust me. Dia elok after seminggu lebih jugak lah. Apapun rilek rilek je, tahu sakit tapi rilek jelah hehehehe...

NOTE :  tapi kemampuan kita berbeza, dari segi antibodi and so on. Jadi, pergi jelah hospital kalau dah biasa sakit g hospital. hahahahah




Ramadhan 2020

Mungkin aku agak kelewatan untuk berkongsi cerita tentang ramadhan 2020 yang pastinya lebih bermakna buat kita semua.

Ramadhan tahun ini bermula pada 24 April, yang di mana aku menyambut ramadhan di Kolej Kediaman Universiti aku. Bertemankan seorang rakan yang juga terkandas di situ. Bercerita tentang 2020 boleh dikatakan sepanjang tahun kita perlu hidup dengan keadaan yang baru. Yang takde siapa pernah tahu akan hadirnya Corona virus yang membawa penyakit berjangkit dikenali sebagai Covid-19. Nak pandang remeh atau berat tentang isu ini? tetapi hakikatnya virus ini sudah mampu membunuh jutaan manusia di muka bumi ini. Maka ianya menjadi isu yang sangat penting untuk kita berjaga-jaga sesama kita.




Alhamdulillah pada hari ke 7 Ramadhan, aku dihantar pulang ke rumah menaiki bas yang disediakan pihak Universiti. Jutaan terima kasih diucapkan buat semua yang terlibat. Dapat juga merasa Ramadhan dan Hari Raya bersama keluarga. Walaupun tidak cukup kuota ahli keluarga yang dimana abang-abang aku beraya di tempat mereka. Ada yang terpisah, ada yang disatukan. Cukup sekadar hidup bersederhana, bersyukur yang kita ada. Hargai selagi masih ada.

Ramadhan kalini juga banyak membuka mata kita semua, aku yakin kalini kita ada banyak masa untuk muhasabah diri. Memperbaiki hati yang dulunya hanya sibuk dengan urusan dunia. Secara insan aku merasakan bahawa semua yang berlaku sekarang ini, serba sedikit memberi ruang untuk aku baiki diri dengan penuh ketenangan, sabar dan tiada apa-apa yang menekan diri. Alhamdulillah hadza min fadhli rabbi ( semuanya kurniaan dari Tuhanku).
/
Ramadhan kalini aku belajar buat kuih! Selama ni, hari-hari biasa banyak belajar masak lauk harian. Tapi aku mengambil kesempatan buat kuih dan ala-ala pencuci mulut cara kampung macam bubur tepung! Memang betul, memasak memang senang bila kita dah tahu cara dia. Tapi selamanya jadi susah bila kita taknak amek tahu. In shaa Allah aku akan kongsikan resepi bubur tepung (faveret) nanti. Untuk rujukan sendiri di masa hadapan.


(semasa menaip entri ini, kita sedang beraya untuk hari ketiga hahahah)
#StayAtHome #StaySafe #StudyFinal #DegreeSem2


Tuesday, 12 May 2020

Kreatif tapi seram. Psiko ke?

Sepanjang tempoh kuarintin #covid19 , macam-macam bakat terpendam mula menonjolkan diri. Sehinggakan diri sendiri pun tak tahu aku ada bakat tersendiri rupanya. Sebelum ini hidup dihabiskan hanya sebagai seorang pelajar, atau pekerjaan masing-masing. Namun pada tempoh kuarintin ini, kita mula hidup sebagai seorang insan. Kembali kepada kehidupan di rumah disamping keluarga. Disebabkan itu, aku ingin berkongsi bakat terpendam kawan aku ni. Aku sangat kagumi akan ke-kreatif-an dia melukis dan menulis sebuah cerpen dalam bahasa inggeris. Sepanjang aku kenal dia, dia sangatlah tak kreatif HAHAHA (sorry girl)

Ketika itu hari suram, hujan merintih. Lalu suatu bunyian kedengaran. Twink! (bukan twitter) bunyi noti wasap. Aku menerima wasap daripada seorang kawan (seperti gambar di bawah).




Melihat lukisan tersebut membuatkan hari aku tidak lagi suram tetapi seram. Dia minta untuk aku tafsirkan lukisan dia. Pertama sekali yang aku nampak adalah roh! Hahaha 


Can you see that?! Roh kan? ahahaha jadi aku teruskan mentafsir sekadar yang aku faham.Bunyi dia macam ni, 

1- Nampak tak gambar burger? duk depan seketul potato yang sedang patah hati. Jadi tafsirnya, bila dia sedih, dia makan.

2- Rumah pakai spek mata tu ibarat penjaga semua makhluk dalam lukisan tu, tapi aku tafsir sebagai lecturer lah. 

3- Ada hidung babi terbang tu, maksudnya berita-berita viral yang tidak sahih ataupun tak memberi manfaat pun.

4- Nampak tak ada 3 orang yang dia tunjuk guna anak panah? maksudnya tu attention seeker, yang nak orang pandang kat dia lah. Hello attention please ha begitu.

Selebihnya faham kan jelah mengikut tafsiran sendiri ya? HAHAHA it is not a serious thing. Biasalah cuti-cuti ni macam-macam idea kan? Aku taktau nak bangga ke macam mana dengan kawan aku ni. Sampaikan aku nak tulis blog pasal ni HAHAHAH. 


Waitttt! lepastuh dia wasap saya lagi, 



Okay yang ni susah sikit aku nak explain. Tengok lah aku reply tu, aku sendiri pun tak jelas dengan puisi dia. Okay kalini korang boleh cuba tafsir sendiri apa yang dia nak sampaikan dan bandingkan dengan apa yang penulis maksudkan sebenarnya.



Tajuk puisi ni THE COLOUR OF LOVE-HATE : (aku taipkan sekiranya gambar tak jelas)

She is the red that always feeling yellow. The blue boys love the violet lady. The red knew that love-hate for a long time. After a while, red set the violet to the sunset. At night, the blue sees the redness. It wasn't that red anymore. Then, the blue goes into the ocean. Afternoon came, and the red become yellow again.



Cubalah korang fikir apa yang penulis nak sampaikan? Keep reading the poem. Haha

Jadi, apa yang penulis maksudkan adalah tentang cinta tiga segi. Yang mana, Red suka dekat Blue tapi Blue suka dekat Violet. Yellow bermaksud perasaan gembira. Jadi, Red selalu gembira. Tapi, Red dah tak berapa gembira sebab Blue tak pandang dia. Jadi, Red " set the violet to the sunset" maksudnya Red bunuh Violet tu. Pada satu malam, Red datang dekat Blue tapi Blue tengok Red ni lain macam je (not that red anymore). Lepastu, Blue pergi ke laut (mati lemas, bunuh diri). Keesokkan harinya, Red kembali gembira. 


Sabar semua, ia hanyalah sebuah puisi. Hahahaha BUT IT'S SO SCARED!! yes i know. bunyi macam psiko. Hahahaha, but my friend baik-baik saja yang sedang study degree pendidikan biology dan minor chemistry. She is beauty with brain! (yang sehingga terhasil lukisan dan puisi yang kreatif tapi seram hahaha)

Itu saja aku nak kongsikan. Haha. see you next post!














Wednesday, 1 April 2020

Stay At Hostel #Covid19


#Day16

Malaysia Lock Down akibat penyebaran wabak Corona Virus yang bermula 18 March dan dilanjutkan sehingga 14 April 2020. Almost 1 month aku kuarintin kat hostel. Tahniah dan syukur kepada insan-insan terpilih dapat pulang ke rumah bersama keluarga sebelum Perintah Kawalan Pergerakan di laksanakan. Jangan risau aku kat hostel baik-baik sahaja dan tiada drama air mata. Takde apapun nak sedih. Ada nikmat yang lebih besar untuk aku lihat dan syukuri iaitu semua ahli keluarga dan kawan-kawan dalam keadaan yang baik dan sihat selalu.

Teringat akan kata-kata Syeikh Salim bin Eid Al-Hilali, 

"Orang mukmin yang sempurna keimanan dan tulus keyakinannya, sentiasa bersyukur kepada Allah pada saat merasai kesenangan dan bersabar atas kesusahan yang menimpanya. Dia sentiasa berada pada posisi keredhaan. Oleh itu, penderitaan yang dialaminya berubah menjadi nikmat dan ujian menjadi anugerah kerana padanya mengandungi banyak pahala dan kesudahan yang baik. "

Ma shaa Allah itulah perasaan yang sangat indah. " Penderitaan yang dialaminya berubah menjadi nikmat dan ujian menjadi anugerah ... " . Sepertimana budak-budak tahfiz yang diuji positive covid-19 namun sepanjang mereka dirawat menjadi waktu untuk mereka tingkatkan ibadah. Begitu juga ahli-ahli jemaah tabligh. Mereka insan terpilih. Hidup yang terindah bukanlah sebab kita kaya tapi kita berasa cukup, bukan juga sebab kita paling cantik tapi sebab kita paling tenang bila uji. Cantik? Semua orang boleh buat, boleh beli hanya dengan wang ringgit namun cantiknya akhlak hanya terbentuk dengan limpahan ilmu. Orang yang tak cantik pun jika akhlaknya baik, semua orang sayang. 

/

Alhamdulillah kuarintin di hostel adalah pengalaman yang sangat indah. I don't know but i feel so happy. Semua cukup. Makan minum semua sangat-sangat cukup. dan aku satu-satunya orang yang akan lead aktiviti harian aku. aku nak tidur pukul berapa? mandi pukul berapa? nak buat apa? takde orang push, takde pun tindakan yang aku buat untuk puaskan hati manusia. Nope. Me only me. I'm all alone and i'm so happy. 

Pada awalnya memang kekok, kalau boleh nak bermalasan all the time tapi rasa macam takde function jadi manusia kalau asyik malas je. So that aku cuba setiap hari sampai aku selesa mendapat rutin harian. I always train myself to be the best version of me every single day

Kita takkan pernah tahu kita mampu sampailah kita berani mencuba. Tiada istilah gagal dalam hidup, kesilapan yang kita buat adalah untuk kita baiki. 



Seee? ini baru makanan pagi. kemain berlambak. Alhamdulillah hadza min fadhli rabbi.
 Terima kasih kerajaan Malaysia, semoga pemimpin negara Malaysia sentiasa diberkati dan diredhai Allah.



Kepada semua rakyat Malaysia, thankyou for staying at home! We did well and everythings gonna end soon. We gonna get well soon. ( saya merayu maafkan english saya sekiranya anda dapati grammar sangat teruk. saya main sebut ikut sedap bunyi. lol )

#StayAtHome #SelfQuarintine #StaySafe #MalaysiaGetWellSoon





Tuesday, 24 March 2020

Coretan gadis kecil

Hai guys! Tiba-tiba blog ni jadi journal kehidupan aku. Sebelum berbuat sesuatu, kita kena tahu tujuan dan matlamat penulisan ini. Ini bukan diari tapi lebih kepada journal dan highlight momen kehidupan sepanjang menjadi pelajar Sarjana Muda. Personal pada aku, pengalaman sepanjang di Sarjana Muda sangat berharga .Setakat aku sedang menulis ni, aku berada di awal Semester 2. Lain orang, lain cara memandang pada sudut kehidupan dan ujian. Apa yang aku boleh ajar diri aku adalah :

1. Hidup di dunia untuk beribadat (solat, belajar, kerja dan segala komitmen yang kita berikan pada orang lain). Rehat di akhirat nanti. Adakalanya penat, tidur. Tapi selagi ada upaya, isi lah ruang waktu dengan sesuatu yang bermakna. Jangan sia-sia usia muda. Biar waktu muda ni, kita banyak pencapaian. Kerana di saat ini sahaja, kita masih berdaya dan punyai waktu untuk melakukan itu.

2. Moga setiap penat lelah berbaloi suatu hari nanti memandang aku gadis bakal menjadi isteri dan ibu jika diizin kan maka aku persiapkan fizikal dan mental menjadi lebih sabar dan ikhlas pada setiap pengorbanan dan pekerjaan yang aku lakukan. Adakalanya berjaya ada kalanya mengeluh juga. Pada aku, biarkan ia bergerak perlahan supaya diakhirnya nanti kita lebih faham erti sabar dan ikhlas itu.

3. Pengurusan masa dan wang. Ini paling obvious perubahan pada diri aku. Sejujurnya masih merangkak. okaylah malu. HAHA

Setakat ni korang nampak aku baru nak belajar erti hidup sendiri. Banyak yang aku belajar dan membuat kesilapan bukan bererti kau gagal. Cuma perlu cari cara lain sampailah berjaya. Sokongan luar bukanlah syarat untuk berjaya mahupun bahagia. Jujurnya sukar untuk diterima namun setelah melalui pelbagai perkara. Kalau nak berjaya, hanya perlu diri sendiri, berusaha, berdoa dan percaya pada Allah. Bersangka baik selalu pada semua orang disekeliling kita. Dah berjaya, jangan lupa orang disekeliling kita walaupun diorang lah halangan terbesar untuk kita berjaya.

Pandang ujian itu bukan pada insan, tapi pandang lah dari sudut ujian itu dari Allah dan mereka hanya perantaraan. Dengan ini, akan kuranglah masalah retak silaturrahim walau sebesar mana pun ujian itu. Carilah hikmahnya bukan persoalkan kenapa dan mengapa?

Dalam mengingatkan diri sendiri, aku juga selalu tewas bila hadirnya emosi yang mengganas. Percayalah aku masih mencuba untuk mengubah keadaan diri. Moga-moga dipermudahkan.

Puas rasanya dapat berceloteh.
Itulah disudut hati seorang blogger. Sekian untuk harini. Hihiks!

Monday, 3 February 2020

BEEHA MENCARI BLOGLIST BARU



Jom join! (tekan banner di atas)

Tag : Seha , Sayidah


Kekja Skincare : Face Wash hilangkan jerawat pasir


Seumur hidup, ini kali pertama dapat jerawat pasir. Tak sure sama ada jerawat pasir atau ada nama lain, yang pasti dia mcm biji-biji yang banyak dan bila kita sentuh muka tak smooth lah. Rasa menggerutu..Nak picit tak boleh sebab takde mata. 

Benda tu banyak sangat area pipi, dagu dan dahi. Dekat tepi dahi pun ada. Muka aku jarang ada jerawat banyak-banyak. Selalunya dia datang sorang, pastu senang je hilang bila pakai pencuci muka. Tapi kalini, lain macam guys.

Aku banyak dengar pasal Himalaya ni. Tapi aku tak pernah try sebab aku jenis kulit normal. Produk Himalaya mostly untuk sensitive skin ataupun jenis muka berjerawat. Kalau korang zoom pada gambar tu, FaceWash kat situ ada tulis Combats Pimples. Since, muka aku kalini didatangi jerawat pasir yang ganas-ganas dan banyak. So aku kira sebagai muka berjerawat (self- proclaimed).

Himalaya ada banyak jenis Face Wash. Aku beli yang Purifying Neem Face Wash, texture dia gel warna hijau (seperti dalam gambar) dan berbuih. Dia bukan sejenis Gel Face Wash yang takde buih. Dia berbuih dan ade perfume. Selalunya aku memang elak Face Wash yang ada paraben dan perfume. Tapi kalini aku tak perasan plak. Hehehehe.. Since aku pakai Face Wash ni dalam masa seminggu, jerawat pasir berkurang tapi kulit muka aku menggelupas. Seperti yang aku cakap tadi, Himalay ni mostly product sensitive skin. Tapi jangan risau, kulit menggelupas sebab muka aku terlalu kering ditambah pula cuaca panas. Tekak aku pun perit. Then, aku setelkan kes menggelupas dengan pakai mask moisturizing Watsons! Setel.

Sekarang muka aku dah elok sikit, ada beberapa jerawat pasir yang masih degil di kawasan pipi dan tepi dahi sahaja. Dahi dan bawah dagu dah setel. Manakal untuk scrub, aku sahaja buat tambah untuk sental pores. Scrub sangat berguna untuk hilangkan kotoran dalam pores. Lepas FaceWash, gunalah Scrub. Selalunya muka ditumbuhi sesuatu sebab kotoran dalam pores. Begitulah ia berfungsi pada aku. Ada pengguna Himalaya kat sini? Sudi-sudilah share pengalaman di komen. 


NOTE : Lepas hilang bersih jerawat pasir (habiskan Himalaya Face Wash) , aku akan kembali gunakan Face Wash routine iaitu SIMPLE GEL FACE WASH.





Tuesday, 28 January 2020

5 Simple Travel Tips


Aku sure ramai yang suka travel kat sini. Travel untuk menambah pengetahuan dan meninjau budaya orang luar. Lain tempat, lain budaya. Even setiap negeri pun ada budaya mereka tersendiri. Kalau ada ruang dan peluang tu grab lah untuk pergi bercuti. Selain dapat tengok tempat orang, kita boleh tenangkan fikiran daripada kesibukan kerja dan sebagainya.

Banyak benda kita boleh buat dan gunakan untuk memastikan percutian kita menjadi lebih mudah dan menyeronokkan. Malahan kalau kita bijak, kita siap boleh jimatkan lagi kos percutian kita tu. Siapa tak suka kalau dapat jimatkan kos ni kan?

1. Cara beli tiket

Dulu aku tak percaya benda ni tetapi bila cuba memang betul berhasil. Kalau nak beli tiket flight cuba search pada Hari Selasa sampai Khamis, harganya agak berbeza kalau kita search waktu weekeend untuk hari yang sama. Dan selain itu, cuba cari masa travel tu pun untuk hari Isnin hingga Rabu sebab ia lagi murah daripada kita travel Hari Jumaat. So, make sure baki cuti tu cukuplah hehehe. Selain daripada itu, sesekali cuba guna kan Third Party untuk beli tiket flight ni. Kadang-kadang harganya agak berbeza dengan kita beli direct dekat website airline tu. Antara Third Party yang terbaik bagi aku adalah Traveloka. Sangat memudahkan urusan perbandingan harga antara Airlines. Terdapat banyak Airlines yang ada dalam ni antaranya Qatar Airways, Singapore Airlines dan lain-lain. Kalau untuk travel dalam Malaysia, fireflyz air tickets pun boleh beli guna Traveloka juga.


2. Buat Checklist!

Bagi aku ini antara benda paling penting. Checklist di sini bukan sahaja checklist barang tetapi juga menyenaraikan tempat yang kita bakal kunjungi. Selain itu, membuat juga checklist barang-barang untuk travel. Supaya takde benda penting yang tertinggal nanti terutamanya ubat-ubatan dan keperluan utama. Untuk buat checklist, depend pada setiap orang. Ada yang suka buat checklist dalam phone sahaja. Ada yang suka buat dalam notebook, template mahupun file. Sebagai contoh, boleh buat bullet journal macam ni jugak.


3. Planning Journey

Sampai sahaja di airport, terus lost. Taktau nak pergi mana. Masa itu lah baru nak search segala benda. Sangat membuang masa di situ. Untuk elakkan perkara ini berlaku, plan terlebih dahulu perjalanan atau jadual aktiviti sebaik sahaja sampai di sana. Jangan sesekali travel tanpa sebarang plan! Bila nak start planning? Sebelum packing barang-barang. Supaya kita tahu barangan yang sesuai di bawa di tempat yang ingin di tuju. Planning yang cantik akan menjimatkan masa dan banyak tempat-tempat menarik yang kita dapat pergi. Pastikan plan dahulu sebelum bertolak okay!

4. Susun atur barang dalam bagasi

Kalau kita pandai susun barang, banyak ruang dalam bagasi yang boleh kita gunakan lagi. Pastikan cara lipatan baju kita tu menjimatkan ruang. Kalau nak lagi jimat ruang boleg gunakan bag vacuum yang ada jual secara online or dekat Daiso ke untuk letak baju, nanti keluarkan angin dia. Ruang memang super jimat tetapi ada kos lah sikit untuk beli beg tu. Kalau tak, pastikan lipatan kita tu kemas dan baju disusun dengan baik. Dan pastikan bagasi kita nanti mesti ada sedikit ruang kosong. Yelah kalau dah pergi travel ni selalunya mesti akan shopping. So, bagi mengelakkan kita membeli beg baru, just pastikan bagasi kita tu ada space minima 1/3 daripada ruang beg. Bagi yang taktahu vacuum bag tu macam mana? Ini dia.


5. Barang Keperluan vs Kemahuan

Masalah terbesar bila nak packing barang adalah membezakan barang keperluan atau kemahuan untuk di bawa. Kalau ikutkan kemahuan tu, nak bawak satu rumah. Cuba minimize kan barang-barang yang ingin di bawa. Kalau rasa barang tu tak perlu, atau boleh sharing dengan partner travel kita ke just share. So kita boleh jimatkan ruang beg nanti. Toiletries pun bawa yang small size cukup untuk tempoh masa kita travel. Tak perlu bawa saiz besar kerana ia akan memakan ruang dan menyusahkan kita nanti.

Selamat travel!


Monday, 27 January 2020

Review Aji Aji Seafood, Besut



Selamat Tahun Baru Cina kepada yang menyambutnya! Disamping itu, kami sekeluarga mengambil kesempatan cuti ini berjalan di Besut, Terengganu. Salah satu tempat makan yang kami pergi adalah di Aji Aji Seafood. Aji Aji Seafood ada banyak cawangan bukan sahaja di Besut.

Sebelum menuju ke sini, aku mencari review pasal tempat ni tapi tak jumpa pula. Haha, jadi aku tampil memberi review sekiranya diperlukan. Suasana dalam restoran ni sangat formal pada aku. Bukan macam kedai makan biasa, tempat ni sesuai reserved kalau nak berbuka puasa keluarga mahupun sekelas.




Menu makanan.

Restoran ni menyediakan makanan seafood. Boleh order satu-satu lauk atapun secara set. Better amek yang set sebab lengkap semuanya. Sebagai contoh kami makan SET A (seperti dalam gambar) dan add on Kerang Bakar Berempah Saiz S. Banyak sangat yang korang boleh add on seperti udang, ketam dengan pelbagai jenis masakan (masak kari, masak buttermilk, masak berempah and so on). Pilih-pilih lah ikut kemampuan duit hahahahahaha


Apa yang ada dalam SET A?

Nasi putih - 4 orang makan tapi kalau jenis makan sikit sebab nak merasa lauk je, boleh makan dalam 6 orang. 
Tomyam Lala -  (dalam gambar tu yang warna putih) ya itu tomyam guys.
Ikan Siakap - boleh pilih nak masak apa? mengikut pilihan dia bagi. aku pilih masak 3 rasa semestinya.
Udang - pun sama. aku pilih masak kari.
Sayur - ada juga pilihan sayur, aku pilih Kangkung masak belacan
Telur dadar
Air - pilih Sunquick/Sirap 

Harga SET A = RM90
add on Kerang Bakar Berempah (S) = RM10

Total = RM100


Rating kesedapan?

Kesedapan eh. Aku bagi 8/10 sebab rasa dia lembut dan bersederhana. Still sedap dan recommended untuk tangga ke-5. Sebab malam tu dah takde sangat kedai nak pergi. Tujuannya nak pergi Ikan Bakar tapi penuh guys.

Kalau nak pergi kedai makan best kat Terengganu, pergi lah awal sebelum maghrib atau sebaik sahaja lepas maghrib. Sebab semakin malam, semakin ramai dan penuh orang. Sekian!


Thursday, 23 January 2020

Pesanan untuk beginner memasak

Rasa terpanggil untuk menulis pesanan ini sebab ada dikalangan kawan-kawan masih belum pandai masak dan ada niat nak belajar tapi segan-segan takut malu dan pelbagai perasaan sendiri. Ada yang bagitau, nak belajar masak tapi selalu kena marah dan diperli selalunya oleh wanita-wanita yang pandai masak lah.

Okaylah, let me tell you this. Di marahi, diperli dan segala bicara yang membuatkan korang rasa down dan berkecil diri di saat korang tak pandai masak dan tetiber ade kat dapur. It's normal girls. Aku pun lalui semua itu sehingga sekarang pun masih. Masih diperkecilkan , masih diperli dan dikecil-kecilkan sampai rasa diri sekecil kuman yang tidak tahu apa-apa seolah memang takkan pandai masak sampai bila pun. Sedangkan beberapa hidangan dah elok bersatu dalam perut mereka hasil air tangan sendiri.

Juga segala kegagalan dalam masakkan bermula dengan masak nasi. Terlalu keras, terlalu lembik padahal itulah kali pertama kita mencuba dan diorang pun cakap " tulah rajin sangat turun dapur." "masak nasi pun tak retiiiii ke????" yang lalui mesti tau perasaan ini. Oh pedih guys. Menusuk mecucuk ke dalam. Tapi itu bukan bermaksud diorang tak suka korang masak. Memang typical-nya begitu.

Even dah pro memasak pun still ada buat silap sikit dalam masakkan contohnya, harini elok sedap tapi esoknya termasin pulak dan masihhhh di judge ya anak-anak! sokay sokay. Bukanlah satu isu yang besar sampai kita perlu memperlekehkan usaha seseorang untuk memasak.

So the way is, cekalkan hati. Turun je dapur tolong mak masak ataupun mintak mak ajar memasak even if mak anda akan terus membebel memperkecil-kecilkan kewibawaan title anak gadis yang baru nak belajar masak diusia ini. It's okay, it doesn't matter. Memang macam tu perjalanannya. Pekak kan je telinga, yang kita inginkan adalah ilmu. Don't take it so serious.


Everythings gonna be okay!

Dapur Kekja : Ayam Masak Lemak Cili Api


Bukanlah suatu isu besar tentang luncheon, hanyalah lunch + eon sebab kat korea kebanyakkan tempat diakhiri -eon LOL // dan masakkan ini makanan melayu. Apa kena mengena ek?!


Bahan-bahan :

1. Ayam yang sudah dipotong - 10 ketul (anggaran)
2. Bawang merah - 2 biji*
3. Bawang putih - 8 ulas*
4. Serai - 4/5 batang (separuh dari depan potong-potong kecil sebab nak blander)*
5. Cili api - 6 batang (depend pada kepedasan yang anda inginkan)*
6. Halia - 1 besar, 1 kecil*
7. Serbuk kunyit - 1 sudu*  (untuk jadikan dia warna kuning je)
8. Santan - 500gram ( kalau beli kat pasar sini, RM5)
9. Asam jawa - 1 sudu
10. Kiub maggi - 3 
11. Tambahan garam mengikut rasa.
12. Kentang - 4biji potong empat



Cara masak : 

1. Blander yang bertanda *
2. Buka api dan masukkan ayam + yang di blander + kentang yang telah dipotong + air dua tiga mangkuk + santan
3. Teruskan dengan asam jawa dan kiub maggi mengikut kuantiti yang dinyatakan.
4. Godak sahaja sampai dia mendidih blup blup.
5. Sebelum mendidih, kena godak selalu takut pecah santan. Once dah pecah santan, musnah masakan kau. Haha
6. So, godaklah sampai dia jadi blup blup. Kemudian, letaklah garam sesudu dua. Rasalah, kalau rasa tak ckup masin. Tambah lagi garamnya. Make sure rasa masin terlebih sikit sebab nanti makan dengan nasi takut rasa tawar.
7. Biarkan mendidih lama sampai kentang lembut dan biarkan mendidih lama sikit supaya masakan tahan lama. Tak mudah basi. 
8. Siap dah tu! 



Tuesday, 21 January 2020

Degree Semester 1


Kalau di-buku-kan setiap coretan dalam blog ni, boleh dijadikan novel dengan plot-plot di saat klimaks sehinggalah ke penamatnya. Tajuknya? Allah is The Best Planner. Betapalah hidup ini aku tak dapat nak jangka. Begitulah membuktikan Allah sebaik-sebaik Perancang. Alhamdulillah untuk tiap-tiap perkara yang berlaku suka dan duka. Hadiah mahupun musibah tak lain tak bukan adalah untuk menguji keimanan dan kesabaran seorang insan yang lemah ini.

Tak pernah terfikir akan terus menulis blog sampai sekarang. Bila dikira-kira, sudah mencecah 9tahun! Walaupun aku tidak melonjak famous seperti blogger lain, tapi aku rasa itu adalah lebih baik. Blogger with low profil, that's me. And that's more better for me. Inilah medium perkongsian dan catatan hidup seorang Faezah. Semakin besar, semakin banyak yang aku cuba lupakan, redhakan dan akhirnya banyak juga perkara-perkara yang aku terlupa. Dengan menerima akan hakikat itu, aku jadi seorang yang suka mencatat. Selagi boleh. Walau hanya di note dalam handphone. Sebab once aku lupa, aku memang lupa. Hehe

/
Wow mukadimah dah dua perenggan. Haha. Jadi, aku selamat mengakhiri semester 1 SarjanaMuda pada 15 Januari 2020. Begitulah kehidupan aku dimulakan pada awal tahun 2020. Mulai saat itu, aku nampak dah masa depan aku untuk dua tiga tahun hadapan iaitu belajar. Makan tidur belajar. Menghabiskan sisa-sisa kehidupan 21 , 22 dan 23 tahun untuk belajar. Hebat bukan? Mungkin korang dah adapt benda ni but not for me. Tak pernah terfikir boleh belajar sampai degree sebab result aku selalu kecundang. Tak pernah dapat straight A langsung seumur hidup. Tapi tengoklah, hidup ni adalah dalam perancangan Allah. It's normal to be worry a little bit but still thankful for everything happen.

Okay-okay mulai saat ni, kita buanglah yang sendu. Belajar terus mensyukuri dan menghargai apa yang ada. Andai satu hari nanti di ambil semula apa yang kita pernah dapat, percayalah. Sampai saat itu sahaja perkara itu sesuai untuk kita. Kemungkinan di masa akan datang, ia membinasakan diri kita. 

See you next post!





 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI