Sunday, 30 December 2018

Dapur Kekja : Tepung lenyek + Sambal


Haritu (2016) dah update pasal Sambal Tepung lenyek . So harini, nak update resepi tepung lenyek pula. Your perfect breakfast also can makan petang!

Bahan-bahan :

1- Tepung gandum cap sauh
2- Garam
3- Minyak masak yang dipanaskan - satu senduk
4- Air suam


Cara buat & goreng : 

1- Isi tepung gandum dalam bekas dalam kuantiti yg banyak (maybe half of it)
2- Tabur garam-  5 sudu teh pada tepung tersebut.
3- Panaskan satu senduk minyak masak. Bila dah minyak dan panas, tuang pada tepung tu. Kemudian adunkan dia guna senduk dan isi air suam. Teruskan mengadun sehingga adunan tak melekit (so that, kalau melekit sila tambah tepung)


So inilah dia! bila dah adun tu, tak nampak banyak pun even guna setengah tepung gandum yang baru beli tuh. Tiber XD

4- Bila adunan dah menjadi (tak melekit dan sgt lembut), cubitan besar pada adunan dan golekkan pada tapak tangan supaya jadi bebola kemudian lenyekkan dia supaya jadi bulat. (p/s jangan lenyek terlalu nipis nanti jadi kerepek. lenyek sekali dua, dah cukup biar dia tebal baru ada isi dan lembut bila dimakan)

5- Panaskan minyak untuk menggoreng. Silalah goreng yang sudah di lenyek tu.Goreng sampai dia jadi coklat cerah. First stage dia jadi coklat cerah, biar lama sikit supaya yg dalam tu masak. Jangan sampai jadi coklat gelap, itu hangus nama dia.


Ha camtuhh, coklat cerah. macam goreng jemput tu! itu saja, selamat mencuba :)








Monday, 24 December 2018

Kekja Skincare : [ SIMPLE ] Refreshing Facial Wash Gel


MY EXPERIENCES

My current face wash! (2019)

Sebelum ni guna Hadalabo Deep Clean & Pore Refinning Face Wash . Kenapa yang ni? Saya compare ingredients hadalabo (my previous face wash) dengan face wash yang ni. Since, saya memang jenis simple, dan baru tahu ada product jenama SIMPLE. Ingredients dia pun simple! Ingredients untuk both face wash ni lebih kurang  je. Berbeza sikit je tapi totally agak sama. SInce, di akhir-akhir menggunakan hadalabo tu muka saya jadi kering sangat, so saya perlukan pengganti yang lebih baik which is tak mengeringkan muka. Selepas buat research google sana sini, Gel face wash is better than Cream face wash. Pastu barulah google jenama apa yang ada Gel face wash dan harga affordable. Compare itu ini akhirnya SIMPLE  GEL FACE WASH paling perfect sepanjang pencarian bagi memenuhi kriteria yang di inginkan.

Perkara paling utama bila guna skincare, make sure produk itu tidak mengakibatkan iritasi pada kulit muka.Which is ada merah-merah kat tepi hidung dan muka rasa pedih. Once rasa macam tu, sila stop walaupun sejuta feedback manusia cakap it's work! Yes, it's work for them but not for you. Sorry, move on.


Texture dia gel as i said before. Buih pun sikit je, boleh dikatakan tak berbuih macam Cream face wash. Bila basuh muka  guna gel face wash, jadi warna putih tapi tak berbuih camtuh. Lepas basuh muka akan rasa lembab-lembab pada kulit. You know gel? Dia macam tinggalkan kesan gel pada muka so that rasa macam basuh tak habis. But for me, okay je. Best je, macam kulit kita lembab tak kering. Boleh kecutkan jerawat? borley lah (means tak berapa nak boleh) kena ada bantuan produk lain macam krim jerawat and so on. Kalau pakai make up, sangat tak sesuai sebab dia tak deep clean sangat. Saya selalu pakai bedak compact, bila basuh muka mesti basuh dua kali baru rasa bersih.


RECOMMENDED OR NOT?

YES! Recommended sebab tidak menyebabkan iritasi pada kulit muka. Bukan senang nak cari face wash yang tak menyebabkan iritasi pada muka. Kalau dah jumpa tu, sila setia. Hahah



" THIS IS FOR MY FUTURE REFERENCE BY MY OWN EXPERIENCE."

WHAT WORK FOR ME MIGHT NOT WORK FOR YOU. 



Kekja Skincare : [ HADALABO ] Deep Clean & Pore Refining


MY EXPERIENCES

Sejak 2015 saya menggunakan Face Wash Hadalabo. I usually use one type only. Contohnya, saya cuma pakai Face Wash Hadalabo je. Krim malam hadalabo ke apa semua tu, saya memang tak pakai. So kalau nak minta pendapat untuk Face Wash apa yang bagus. In shaa allah saya boleh tolong cadangkan.

Hadalabo ada banyak jenis Face Wash. Untuk kulit berminyak, untuk cerahkan kulit wajah dan banyak lagi based on apa yang di tulis pada Face Wash tuh. So, pilih lah mana yang korang nak untuk muka sendiri. Hihi

Ini lah yang saya guna seminggu selepas saya stop krim malam Dnars. Alhamdulillah, muka tak breakout langsung. Face wash yang ni best sebab rasa muka memang deep clean! Lepas basuh guna face wash ni, muka rasa tegang dan jerawat mengecut dan kering. For me memang best sebab feeling barbie doll. Hahah, but certain orang cakap tak bagus kalau face wash buat muka rasa tegang. Okay, korang kena teruskan baca kalau nak tahu kesudahan saya dengan face wash ni.

Sekarang (2019) pakai face wash ni lagi ke? Nope, saya dah stop. Eh kenapa??
Saya stop pakai facewash ni pada akhir tahun 2018 sebab dia macam dah tak effect kat muka. Means, bila muka tetiba break out sebab emosi, hormon atau period. Face wash ni dah tak dpt nak kecutkan jerawat, so bila cuci muka hari-hari pun.Takde effect, jerawat tetap datang pergi silih berganti. Pastu teruskan lagi seminggu sebab nak tengok betul ke dia ni dah tak effect kat muka. Result still sama, muka tak berkurang pun jerawat. Pastu terus stop, cari FACE WASH BARU. 

Selang seminggu lepas STOP FACE WASH HADALABO, baru try yang set tester SIMPLE (REFRESHING FACIAL WASH GEL) saiz kecil. Pastu next week lagi baru beli yang besar. Boleh baca sharing pasal SIMPLE (Refreshing Facial Wash Gel)


RECOMMENDED OR NOT?

YES! Very recommended untuk yang normal skin, combination skin and also oily skin. Sebab dia agak mengeringkan tapi taklah sampai berlaku iritasi (merah-merah tepi hidung) 

Nota : Face wash ni bertahan dengan saya selama 3 tahun, dan rasanya normal lah memang selalunya produk skincare lama-lama dah tak effect kat muka. Normal untuk tukar-tukar skincare but not every week. Selepas beberapa tahun. Itu normal. Face wash ni best dan bagus!


" THIS IS FOR MY FUTURE REFERENCE BY MY OWN EXPERIENCE."
WHAT WORK FOR ME MIGHT NOT WORK FOR YOU. 



 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI