Friday, 19 August 2016

Dapur Kekja : Mee Goreng Basah


Hari ini SABTU, esok AHAD, lusa ISNIN (Trial Spm) .... " pae, kau study apa kat rumah?" aku study resepi memikat perut sendiri. kasi chance lah, dua bulan aku tak sempat makan. Maka, hari ini adalah Hari Makan Sedunia. (bersorak please) .. kita, kalau nak exam, jangan serabutkan otak. rileks je, tapi study tetap study!


BAHAN : 


3 ulas bawang putih
1 biji bawang merah
beberapa ketul cili padi
ketulan ayam.

Sos cili
Sos Tiram
Kicap masin
Air secawan atau agak-agak je

Mee kuning (sebungkus)


CARA MASAK : 

1- Hiris bawang putih dan bawang merah
2- Panaskan minyak, masukkan bawang putih (tumis)
3- Agak-agak bawang putih tu dah kuning, masukkan hirisan bawang merah
4- Kemudian, masukkan Sos Cili, Sos Tiram
5- Masukkan ayam
5- Gaul-gaul sikit, masukkan Kicap Masin dan air
6- Masukkan Ajinamoto sikit, masukkan cili padi
7- Tunggu dia masak, (menggelegak gitu)
8- Masukkan Mee kuning. (basuh dulu)
9- Tunggu dia masak, sekali lagi. k siap!

 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI