Nur (Cahaya)

Tuesday, 14 September 2021

No comments

Nur, cahaya

kamu akan bersinar dengan cahaya yang sudah ada dalam dirimu

percayalah pada cahaya itu

usahalah menyuluhkan sinaran yang baik

yang baik buat dirimu

dan juga insan-insan di sekelilingmu


bersinarlah dengan cahaya dalam dirimu

percayalah pada sinaran itu

kau istimewa dengan apa yang telah dikurniakan

jangan kau curi cahaya lain

kerana sinaran kau hanya hadir dari cahaya dalam dirimu

bukan dalam diri orang lain


percayalah pada cahaya itu.

Nur pada nama mu.

/

@fzhmdnr

Rabu, 15 Sept 2021

1.36pm

Read More

Life Update!

Friday, 10 September 2021

No comments

 


Tak pernah-pernah tulis post pasal life update. baru tahu ada faedahnya. Hai guys! assalamualaikum dan selamat petang di sini. Maaf sekiranya kelihatan seperti saya tenggelam timbul di sosial media. Saya doakan semua orang dalam keadaan yang baik sentiasa. 

Sebaik sahaja habis semester 4 (sekitar Julai 2021), hidup di teruskan lagi dengan semester pendek. Yep, kos saya takde cuti semester untuk kali ini. Jadi bermulanya bulan Ogos, saya memulakan semester pendek sehingga pertengahan September ini. So kiranya sekarang dah mula susun langkah, get ready untuk submit last assignment dan hadapi final exam yang bakal mendatang beberapa minggu lagi. Semoga dipermudahkan segala urusan. 

//

Lagu yang didendangkan oleh Firdaus Mokhtar yang bertajuk Perjalanan Hati ini, amatlah memberi kesan kepada saya untuk tabah melalui liku-liku kehidupan. Saya amat kagumi rakan-rakan dan sahabat-sahabat saya yang terus tabah dan cekal meneruskan kelas online. Ternyata hebat dan kuatnya kita harini adalah kerana Allah sentiasa bersama kita dan membantu kita meneruskan sesuatu yang kadang kita sendiri rasa tak mampu dah. 

Semoga kita semua sentiasa dalam jagaan Allah. 

/

itu saja untuk update harini. In shaa allah nanti saya update lagi heheh

Read More

Dapur Kekja : Koktail (sumi + nata de coco)

Tuesday, 24 August 2021

2 comments

(sumber google, gambar Kekja snap hilang dari radar 'sobssss)


Salah satu pelengkap selera semasa Raya Haji haritu, let's start our simple Koktail. 


Bahan : 

1. Sumi warna warni kehidupan (jangan beli yang transparent sebab dia terlalu lembik nanti hancur)
2. Nata de coco 
3. Susu cair - 2 tin
4. Susu pekat - 1/2 tin
5. Satu jag air

Cara masak :

1. Jangan buka api, sediakan periuk
2. Masukkan susu cair , susu pekat dan satu jag air
3. Kemudian buka api sederhana kecil.
4. Godak sehingga mendidih (ada gelembung)
5. Teruskan menggodak (kalau tak, nanti susu pecah jadi texture buruk. sama macam masak santan) teruskan menggodak sehingga betul-betul mendidih keseluruhan.
5. Kemudian, rasa lah. kalau kurang manis, tambah susu pekat. (make sure rasa manis! baru syok)
6. Godak lagi sampai mendidih, sampai korang rasa cukup dah ni. haaa gituh!

# Kemudian tutup api, biarkan sejuk. Jangan masukkan sumi waktu kuah panas. nanti cair dan hilang dari radar!

# Dah sejuk, baru masukkan (sumi + nata de coco) dan masukkan ais!

Step untuk makan : ambil mangkuk, masukkan (sumi + nata de coco) , ambil kuah dan letak ais.

(Jangan letak ais dalam bekas kuah, nanti tawar la dia lol)

/
Selamat mencuba. 


Read More

Sahabat Blogger : Ukail Sanif

Saturday, 14 August 2021

2 comments

 


The last one, paling bongsu dalam segmen review blog ni. Kenalkan, Blogger Ukail Sanif. Honestly, poster-poster untuk segmen blog review ni Kekja buat dah lama dah. Jadinya gambar dalam poster tu design lama blog Ukail. Jap lagi korang blogwalking, boleh tengok template baru blog Ukail ni.

Blogger Ukail Sanif merupakan pelajar double degree di Universiti Al-Azhar, Mesir dan Universiti Madinah, Saudi. Hebat dan kagum! semoga segala impian besar beliau tercapai. Perkongsian di blog Ukail adalah mengenai pendapat beliau dan isu yang berkaitan dengan bidang beliau. di selitkan juga tentang kehidupan dan pengalaman. Sangat bagus untuk inspirasi anak muda. 

Kekja share di sini update terbaru di blog Ukail Sanif, jemput blogwalk!


 

Read More

Sahabat Blogger : Alien Oren (AO)

Friday, 13 August 2021

2 comments


Seterusnya adalah blogger AO! okay yang ni saya yakin, hampir semua kenal Blogger AO! terutamanya kepada yang join giveaway haritu. Jujur dari saya, giveaway yang dianjurkan oleh Blogger AO  haritu sangat rare! Korang rasa rare jugak tak? Tahniah kepada yang konsisten dan struggle untuk kumpul point. Best sangat join giveaway haritu. Satu pengalaman yang baru untuk saya. hehe (tak move on ke tu hahah k gurau)

Tentang blog AO, korang boleh tengok sendiri website blog AO sangat teliti dan banyak sangat fungsi setiap button di blog AO. Setiap kali saya blogwalking, saya akan explore semua button yang ada. Siapa macam tu jugak? Hahah secara ringkasnya adalah kagum dengan blog AO. 

Untuk pengetahuan, blogger AO juga merupakan blog & website refresher. Korang boleh tempah untuk design blog korang. Lately ada beberapa orang blogger sudah pun menggunakan khidmat beliau untuk design blog. Haishhh takleh jadi ni, rasa nak juga lah heheh. In shaa Allah soon! 

Untuk setiap post di website AO, beliau akan post di instagram! jadi korang boleh juga follow instagram beliau supaya tak ketinggalan update terbaru dari Blogger AO! instagram : alienoren

Berikut saya kongsikan beberapa post terbaru di website Blogger AO, jemput singgah ya!

 


 

Read More

Sahabat Blogger : Aiman (thejagungspirasi)

1 comment


Okay guys kita sambung review setelah sekian lama. Maafkan saya ya sebab ambil gap terlalu lama heee. alright, mari Kekja kenalkan blog THE JAGUNGSPIRASI. Unik kan nama blog dia?

Salam perkenalan dari saya, dan terima kasih sudi join segmen bloglist Kekja. Kekja pun baru kenal dengan Aiman ni sebab dia join segmen bloglist ni. Sebagai pengenalan ringkas,  Aiman merupakan pelajar Sarjanamuda Sains Aktuari. Yep, mesti first time dengar course ni kan? Kekja pun. Untuk tahu lebih lanjut, Aiman dah explain siap-siap pasal course dia ni. jemput baca Pendedahan Mengenai Sains Aktuari

Anyway, saya suka dengan design blog Aiman. Simple dan selesa mata untuk membaca. Mungkin sebab saya lebih suka design-design yang simple. hehehe..

Di sini Kekja kongsikan antara update terbaru di blog Aiman, korang jemput singgah ya blog Aiman ni. 




 

Read More

Sahabat Blogger : Shikin Razali

Tuesday, 22 June 2021

6 comments
Selamat pagi semua! \o/


 In shaa allah, Kekja nak mulakan sesi review blog. Maaf atas kelewatan, mesti ada yang tunggu-tunggu. hehehe. seperti yang korang tahu, Kekja sekarang degree online, memang dah kebiasaan ada assignment banyak bermula week 1 tapi untuk beberapa minggu lepas, Kekja kena slow down and cuba fokus satu-satu. Pada pendapat Kekja, hidup adalah tentang cara kita menguruskannya. Bebanan dan ujian tetap datang silih berganti, dan bagaimana kita menguruskannya? Ada masa, kita boleh pikul semua. Ada masa, kita kena letak satu dan fokus yang paling penting. Hal ini supaya kita tak jadi seperti peribahasa " yang dikejar tak dapat, yang di kendong berciciran." - ayat ini paling terkesan di hati Kekja ketika Kekja remaja. Ketika itu Kekja sibuk bersukan, kadang Kekja rasa akedemik tak penting sebab masa tu dah syok sangat menang itu ini dalam bidang kokurikulum. Kekja pula bukan jenis belajar 24jam. Waktu Kekja SPM, banyak tarikh yang bertindih antara seminar dan event taekwondo. Masa tu dah kena buat pilihan. Master taekwondo Kekja hanya berkata, "jangan sampai yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran." Sentap terus. Kata-kata itulah yang membentuk Kekja sehingga ke hari ini.

Sekian mukadimah kita harini, hahah// blog kedua Sahabat Blogger adalah Blogger Shikin Razali. Antara kenalan blogger Kekja. Kak shikin pernah review blog saya sekitar 2019, korang boleh baca kat sini - Sahabat Blogger pilihan Starlavenderluna : Faezah Mdnor . 

"Menyampaikan ilmu satu ibadah, mencari ilmu satu jihad." 
merupakan slogan di header blog Kak Shikin. Saya percaya kebanyakkan, malah boleh dikatakan kesemua blogger di sini merupakan insan-insan yang sangat suka mencari ilmu dan menyampaikan ilmu. Membaca slogan tersebut, menjentik hati saya untuk terus bersungguh-sungguh dalam medan ilmu. Terima kasih Kak shikin atas kata-kata semangat itu. 

Siapa Blogger Shikin Razali?

Saya panggil Kak Shikin, sebab Kak Shikin merupakan salah seorang kenalan blogger saya sejak saya sekolah menengah lagi. Beliau juga sangat saya hormati sebagai otai-otai blogger, manakala saya hanyalah petai blogger. (ye saya tahu ada yang gelak tu)

Kak Shikin adalah seorang pembantu perpustakawan dan juga mempunyai kemahiran mengurut terapi buang angin untuk wanita. Wah, ni kalau dekat area rumah saya memang jadi regular customer. Best mengurut heheh. 

Kak Shikin juga masih aktif berblog. Setiap bulan pasti ada entri post yang baru. Di sini saya kongsikan latest update dari beliau. 


Read More

Sahabat Blogger : Eza Boom Boom

3 comments


Blogger EBB merupakan sahabat blogger pertama yang Kekja akan review. Sepertinya Kekja baru sahaja kenal Blogger EBB melalui Segmen yang Kekja anjurkan ni. Salam perkenalan Blogger EBB! Alhamdulillah bertambah kenalan blogger tahun ni. hehehe..

" Attitude is a choice. Happiness is a choice. Kindness is a choice. Giving is a choice. Respect is a choice. Whatever choice you make makes you. Choose wisely.."

itulah kata-kata yang terpahat di bio blog Kak EBB. saya panggil Kak EBB boleh? hehe.  Kekja suka akan kata-kata tersebut, memang betul hidup adalah pilihan. Maka pilihlah yang baik-baik walau dunia tidak menyebelahimu. okayy selain itu, blog beliau juga berkongsi tentang gaya hidup, motivasi dan pelbagai jenis tips seperti tips blogging dan tips tanaman. Nanti korang boleh jemput singgah, baca-baca penulisan beliau.

Siapa Blogger Eza Boom Boom? 

Kak EBB merupakan rakyat marhaen Utara Bumi Kenyalang, Sarawak. Kak EBB baru sahaja lagi berblog sekitar November 2020. Tapi Kekja sangat kagum kerana blog beliau sudah mempunyai 41k viewers. Semoga terus maju dalam dunia blogging! 

And one more thingg!! Kak EBB merupakan salah seorang penulis buku wanita Sarawak yang bakal menghasilkan sebuah buku pada tahun ini! Buku apa tu yaaa Kak EBB? Nanti share-share lah di blog. hehehe

nampaknya Kak EBB agak jarang update blog bulan ini, sama lah macam saya. hehehe




Read More

Segmen Blogwalking & Pencarian Bloglist

Friday, 18 June 2021

4 comments

Bismillah, assalamualaikum. Morning!



Pagini Kekja update blog review, otw siapkan semua ehehe nantikan. Sambil scroll blog sendiri, ternampak latest post Blogger AO join segmen. Jadi, marilah kita join beramai-ramai. NAK JOIN? TEKAN GAMBAR BANNER. Selamat bersegmen guys!

.

Read More

TOP 10 CONTEST BY ALIEN OREN

Tuesday, 18 May 2021

5 comments

 


Klik banner untuk baca entri pemenang contest!

Di kesempatan ini, Kekja nak ucapkan terima kasih kepada Blogger Alien Oren di atas duit raya yang diberikan! hehehe. Semoga dimurahkan rezeki selalu. Sebenarnya Kekja rasa "rare" sangat contest blog yang Kekja join kalini. Yang mana untuk menang contest ni, perlu berlumba siapa kutip point paling banyak. Contest ni berlangsung selama sebulan! Contest paling lama Kekja pernah join, dan setiap hari kena kutip point. Setiap minggu, masa dikurangkan sehingga kutip point setiap satu jam!

Kekja start tak dapat catch up bermula sehari sebelum raya. Masa tu dah sibuk akhiri test, assignment, tolong mak di dapur untuk persiapan raya disamping excited nak cuti mid-sem. Buka phone untuk tengok notification dan info penting. Pastu tergelak kat diri sendiri bila terlupa tengah join contest. Hahaha pastu assume em takpelah masih dalam top 10. Ok here i go. HAHA nasib baik dan alhamdulillah.

Tahniah kepada pemenang! minggu pertama dan kedua berlumba dengan Blogger Naim dan Blogger Ukail. Alhamdulillah dan tahniah Blogger Naim no.1 tak sangka eh dapat pintas Blogger Atiqah dan diikuti Blogger Ukail berada dalam Top 5.

Tahniah semua! Good game!
masih belum terlambat untuk Kekja ucapkan 
Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir & Batin!
Stay safe everyone.


Read More

5 Sahabat Blogger sebagai Bloglist by Faezah Mdnor

Saturday, 15 May 2021

8 comments

Salam raya keempat! penat Kekja fikir tajuk entri ni. Hahaha maaflah kalau bunyi macam pelik. Maklumlah pertama kali buat segmen ni. heheheh.. btw! Kekja dah blogwalk dan follow blog setiap peserta. Kini tiba masa untuk umumkan 5 Sahabat Blogger yang dipilih untuk berada di Bloglist Kekja \o/


Kita straight to the point jelah ya. Hehe. Berikut adalah senarai 5 Sahabat Blogger :


1. https://www.ezaboomboom.com/

2. https://www.shikinrazali.com/

3. https://thejagungspirasi.blogspot.com/

4. https://www.alienoren.com/

5. https://duduksejenakk.blogspot.com/


Tahniah diucapkan!



Tidak dinafikan, Kekja juga sebenarnya baru sahaja lagi nak naik semula dalam dunia blogging. Selama ni Kekja selalunya buka blog untuk update sahaja, tak sempat nak blogwalk.  Kekja bersyukur, dengan mengadakan segmen ini, Kekja dapat follow dan kenal lebih ramai blogger. Jadi, ada baiknya Kekja kenalkan beberapa blog yang sedang start-up dan juga blogger yang seusia Kekja. Kekja juga selitkan blogger otai sebagai panduan.Terima kasih sudi join! semoga lepasni kita terus support kenalan blogger dalam konten yang ditulis. 

.

Sepertimana yang Kekja janjikan, Kekja akan review 5 blog tersebut!

.

Stay tuned!

Read More

SEGMEN BLOGLIST TAMAT

Tuesday, 11 May 2021

No comments

 



Alhamdulillah tamat sudah segmen ini! Terima kasih diucapkan kepada 20 orang sahabat blogger yang join! (boleh rujuk di SENARAI PESERTA SEGMEN ) In shaa Allah dalam masa terdekat, Kekja akan go through setiap link penyertaan! Pengumuman 5 sahabat blogger yang terpilih sebagai bloglist Kekja akan diumumkan dalam masa terdekat. In shaa Allah.


Salam perkenalan dari saya, Faezah Mdnor atau nama pena Kekja. Tahun 2021 merupakan tahun ke 10 Kekja berblog. Pelbagai episod kehidupan , tips dan resepi yang Kekja dah coretkan ke dalam blog ini. Pengalaman sebagai blogger, dapat sponsor travel, masuk Harian Metro hasil perkongsian di blog, dan collabrate dengan beberapa company. Hadza min fadhli rabbi. Kekja jarang blogwalk, selalunya datang ke blog untuk berkongsi sahaja dan komitmen. Kekja kenal beberapa orang blogger dan bersyukur tahun ni dapat kenal lebih ramai kenalan blogger yang baru. Alhamdulillah hikmah pandemik, Kekja banyak masa dengan laptop. Boleh dikatakan laptop ni nyawa, untuk kelas online dan blog. Most of the time memang depan laptop je. Sangat sempat dan masa yang sesuai untuk blogwalking hehe.  

Terima kasih sekali lagi sudi join segmen Kekja! dan semoga ramadhan kali ini berakhir dengan perkara-perkara yang baik. In shaa Allah.
.
See yah next post!


Read More

Personal Proposal Schedule by Kekja

Friday, 7 May 2021

1 comment
Tidak dinafikan, membuat jadual pengurusan masa adalah sangat penting sebagai seorang pelajar. Terutamanya untuk melihat secara kasar flow tugasan yang diberikan. Memandangkan due proposal berbaki 30 hari sahaja lagi.  Sebab rasa macam banyak lagi ni weh macam tak sempat je?! Terlintas difikiran untuk buat Proposal Schedule supaya lebih tersusun dan ada due setiap Chapter. Meh sini Kekja kongsikan proposal schedule Kekja untuk rujukan dan inspirasi masa depanku. (siap ada cuti sehari, Kekja pilih Sabtu hehe) so, hari sabtu je free takyah baca journal/ fikir pasal proposal ni.



Kekja edit sendiri guna template di Canva. Simple je macam tuan dia. Eh? heheeee. Di samping itu, rasa termotivasi lah kan siap ada jadual bagai. Produktif sangat! Hahah lol. Sepertimana Kekja selalu sebut, favorite quotes dalam menyiapkan tugasan (assignment) yang selalu sangat bertimbun. 


" IT ALWAYS SEEMS IMPOSSIBLE UNTIL IT'S DONE"


This one kalau ada yang nak guna. boleh DOWNLOAD & PRINT FOR FREE!



KLIK GAMBAR


Rabbi yassir wala tu'assir, rabbi tammim bil khair. 
Ya Allah Kau permudahkanlah urusan kami, jangan Kau sulitkan. 



.

Read More

Senarai Peserta Segmen Bloglist Pertama By Faezah Mdnor

Monday, 3 May 2021

2 comments

 



Terima kasih diucapkan kepada semua sahabat blogger yang support segmen ini. Tak sabar nak blogwalking entri korang ni!






SEGMEN TELAH PUN TAMAT. NANTIKAN PENGUMUMAN 5 SAHABAT BLOGGER SEBAGAI BLOGLIST BARU BLOG KEKJA! 

Read More

Study Playlist (study/relaxing/meditation)

Saturday, 1 May 2021

2 comments

 


sumber youtube.

Di sini Kekja nak kongsi beberapa playlist yang menenangkan dan rileks-kan minda. Most of the time, Kekja dengar bacaan ayat suci Al-Quran (that's the best meditation for the rest of life) oleh qari kegemaran iaitu Saad Al-Ghamdi. but sometimes, dengar juga bacaan qari yang lain sebab semuanya merdu dan menenangkan. My favorite surah are Surah Ar-rahman, Al-waqiah, Al-mulk, & Al-Kahfi. but still at another one time, to avoid listening to lagu jiwang, kpop and so on. Alhamdulillah I found this music. Which is so calm and relaxing my brain muscle (kemain.)
.
credit to youtube. here's my playlist :

1. Study sleep relax music - https://www.youtube.com/watch?v=FjHGZj2IjBk
3. Focus on study (Rain Sound) - https://www.youtube.com/watch?v=HmH4W8JOifg

.
Kekja suka music yang slow. Ada certain orang, eh nope, mungkin kebanyakkan orang akan mengantuk mendengarnya. Tapi Kekja tidak begitu huhu. I feel calm, relax and more focus on what I want to do at that particular time. Kecuali masa tu memang mengantuk nak tidur, then I will sleep. But if masa tu just nak rasa tenang buat kerja, this type of music doesn't make me feel sleepy. 
.
Sharing this because it's meant a lot to me. 
.


Read More

Segmen Bloglist Pertama by Faezah Mdnor

Friday, 30 April 2021

33 comments

 



Assalamualaikum hai guys! dah bertahun-tahun berblog tapi ini kali pertama Kekja buat Segmen Bloglist! Kini tiba masanya untuk mencari 5 orang sahabat blogger pilihan Kekja sebagai bloglist baru yang akan dipaparkan pada sidebar blog Kekja. 5 blogger bertuah itu, Kekja akan review blog diorang! Segmen ini bermula pada 1 May dan tamat pada 10 May 2021 , jam 11.59pm. (10 hari sahaja)


Syarat penyertaan :

1. Follow blog ini.
2. Follow instagram fzhmdnr &  artotes.co 
3. Buat satu entri di blog anda bertajuk " Segmen Bloglist Pertama by Faezah Mdnor" sertakan gambar banner seperti di atas dan link kan kepada entri ini.
4. Tinggalkan URL entri blog anda di ruangan komen.

/
Jom join ramai-ramai. Good luck!






Read More

Detox Your Day with Kekja!

Wednesday, 28 April 2021

3 comments



Boleh dikatakan ini adalah salah satu rutin Kekja yang Kekja suka gils! - disebut juga sebagai keperluan hidup. Sebagaimana semalam, Kekja off dari instagram & tiktok. Kenapa instagram dan kenapa tiktok? Sebab dua platform ini sahaja kalau Kekja start buka apps tu auto rasa nak baring and scroll sampai puas. Kadang rasa sekejap je, tahu-tahu dah petang. Okay bila dah sedar keadaan macam tu. I need to do something...

Kebanyakkan hari, Kekja layankan je mood nak buat apa. bermalas-malasan and sebagainya. Tapi ada satu hari yang Kekja akan off from everything "junk". Ala macam junk food lah tapi yang ni "junk activity" which is scroll social media. lol aktiviti ini tidak sihat. jangan buat selalu, nanti jatuh sakit hehek. Selalunya isu ini menghantui hidup anak muda bujang contohnya saya, uuuu mudanya. HAHAHA. dan yang kelas online dalam bilik tidur. Sila istighfar. (sebab boleh sgt kalau buka kelas kat laptop lepastu sambung tidur. so yah, you deserve to reward yourself sebab pergi kelas walaupun kadang tak mandi dan alhamdulillah ada ilmu yang dapat diserap - atleast.)

Aktiviti yang Kekja lakukan bila off dari socmed?

For this time, FOKUS SIAPKAN BIG ASSIGNMENT. Clear your mind from everything and start your work. Buat sampai siap! Alhamdulillah dah setel 3 assignment semalam, siap submit terus!! Seterusnya, Kekja FOKUS PENGURUSAN DIRI. Basuh baju, sidai baju, kemas bilik and apa-apa sahaja yang selalu tertangguh tu. Sila lah siapkan. Buat sampai siap! Sebab tu mention besar-besar FOKUS. Bila fokus means wajib siapkan 100%. No more tangguh dah. 

Pada Kekja, rutin ni best! Just pick ONE DAY ONLY. anytime yang awak rasa sesuai untuk FOKUS 100% TO FINISH IT. and mostly pada pekerjaan yang awak suka tangguh sebab awak tak suka buat benda tu tapi kena buat jugak. yep.

So just pick one day and EAT THAT FROG! --- omputih kata eat that frog = perkara yang paling sukar dilakukan (memang susah pun kan nak makan katak? HAHAH)

Nak buat detox day pun kena ada tujuan jugak. detox untuk apa, dan apa aktiviti atau perisian hari tersebut?  - "You know when you need to do this."
.
Siapa buat camni jugak? Kita geng. 


It always seems impossible until it's done. 


Read More

Tips Mudah Faham Baca Journal by Kekja

Thursday, 22 April 2021

3 comments

2.59 am - Malaysia


#TipsBudakSains #SainsKimia

Mata segar bugar selepas meneguk segelas air green tea. Kekja bukan seorang yang stay up malam. Tapi hari ini, minggu ini, Kekja banyak kejar due sebab assignment bukan satu tapi seribu (hiperbola di situ). Ini merupakan pertama kali jugak Kekja dapat tugasan untuk baca beberapa journal. Minimum 15 journal sebagai references. Ofkoslah Kekja buat yang paling minimum itu. cukuplah 15 journal sahaja ok. *pengsan

Habis sahaja tugasan yang ini, Kekja fokus pada proposal Final Year Project pula (masih membaca journal). Cepat betul masa berlalu, tiba-tiba kena gendong FYP. Di kesempatan ini, Kekja nak kongsi cara mudah faham untuk baca journal. First impression kebanyakkan pelajar bila sebut baca journal atau artikel, umpama baca kamus dewan. Lepastu tak faham. Betul lah pepatah melayu, tak kenal maka tak cinta. Sebab kita tak kenal lagi cara penulisan journal dan gaya bahasa. Melayu mudah menghukum (bukan isu perkauman tapi itulah kenyataan)

Sejujurnya Kekja lebih prefer baca journal secara hardcopy sebab boleh highlight and conteng nota. For those yang ada tablet/ipad, it's better lah berbanding baca journal dekat phone atau laptop. sebab tablet/ipad boleh conteng-conteng. // Cukup mukadimah itu.


Let's go with the tips!

PRIORITY TO READ : ABSTRACT , INTRODUCTION, CONCLUSION

di situlah letaknya kata kunci yang korang perlukan. dari segi objektif dan penyataan masalah semuanya ada kat situ. semestinya setiap kajian adalah untuk menambahbaik sesuatu isu atau masalah. So, di dalam ABSTRACT, INTRODUCTION & CONCLUSION mengandungi perisian tersebut.

nak ingatkan jugak, incase nak print journal. Tak perlu print the whole journal. Membazir! Print bahagian ABTRACT, INTRODUCTION & CONCLUSION sahaja!


Goodluck and keep going on your reading. 
See you next post!


" Reading is also a journey. Make sure you enjoy your journey. "


Read More

GIVEAWAY RAMADHAN BY SHFYQHAZHR.COM

Wednesday, 21 April 2021

5 comments

9 Ramadhan 1442H


Jom join giveaway ini (KLIK BANNER)

/
So, here we go " Impian Raya Kekja 2021 " 

Seperti tahun lepas, kita semua menjalani PKP which is tak boleh rentas pintu rumah pun kecuali beli barang dapur. Semua orang beraya kat rumah sendiri dengan insan-insan yang sempat bersama. Yep, begitu juga tahun ni. Tetapi syukur tahun ni boleh rentas daerah. Kekja beraya di Pahang. Impian Kekja untuk raya tahun ini, at least dapat beraya dengan saudara mara di Pahang. At least kitorang boleh bersama-sama sambut raya pertama. Alamak sebak pulak rasa sebab sangat teringin untuk bersama ramai-ramai sambut raya pertama. Beratur panjang salam bermaafan. In shaa Allah semoga impian kecil ini tercapai, jika itu yang terbaik untuk kami semua.

Jika ditanyakan apa impian Kekja pada diri sendiri? Kekja nak masak untuk raya tahun ni. wow! Kekja nak belajar masak rendang, dan juadah raya. Kalau boleh fully juadah raya tu semua Kekja yang masak. perghhhhh. In shaa Allah itulah impian Kekja untuk raya kalini. Terasa ingin melangkah ke fasa yang baru. eh apa tu? nak kahwin ke? Hahah. taklah, fasa dewasa dan berdikari. walaupun sejak wabak melanda, Kekja memang duduk dengan family tapi Kekja lebih suka urus hal sendiri. Kalau Kekja rasa itu tanggungjawab Kekja, then I'll do it. Jika tidak, don't bother about it. Memandangkan Kekja juga student degree online. Belajar untuk bahagi masa dan keutamaan setiap hari adalah sangat penting. Jauh lebih penting adalah mental health. 

Anyway, goodluck for those yang join giveaway ini! See yah!
.


Read More

Contest #Luckyblog by AO

Thursday, 15 April 2021

6 comments

 hai guys, dah lama tak bercontest!



Jom ramai-ramai join contest by Alien Oren. Btw, saya kenal AO di instagram sebab masa tu tengah cari kenalan blogger untuk tanya-tanya dan tambah ilmu pasal template blog. Alhamdulillah jumpa orang yang tepat hehe.. Saya sangat suka berblog sebab semua kenalan blogger peramah, humble and friendly. If berminat untuk join, just KLIK GAMBAR BANNER.

 Selamat bercontest and goodluck semua!

Read More

Online Event (template) by Kekja

Saturday, 27 March 2021

No comments

this one latest! saya baru je dikurniakan ilham untuk buat template Event (Online). Tak dilupakan, banyak jugak event seperti webinar yang wajib disertai. Aktiviti dan program-program yang menyumbang kepada markah Merit. So here, saya simpan kat sini. 


Boleh downlad & print template di bawah ini :

EVENT (ONLINE) : pdf 03

.
See you next post!

Read More

Online Class Organize by Kekja

Tuesday, 23 March 2021

No comments
Another tips nak share untuk rujukan masa depan adalah pengurusan kelas online. Ini yang saya buat bermula kelas online pertama saya iaitu pada semester 2 (degree) - now dah masuk semester 4. so this one, saya buat untuk semester 4.


file pink diperlukan. 


hanya dua template sahaja yang Kekja gunakan. 
Kuliah Journal (Online) & Assignment List. Ingat! tak semua benda perlu letak dalam otak, sila catat! berfikir terlalu banyak untuk usia yang kian meningkat ni, bahaya untuk kesihatan (sukahati je kan, tapi betul) so, sila catat! bila dah catat tu, tak payah dah la fikir. kalau lupa, sila rujuk catatan sendiri! untuk diri sendiri juga kan. gitew


untuk Kuliah Journal (Online) setiap helaian seterusnya saya letak kata-kata semangat gitew! setiap kali nak catat kelas harini, terbaca kata-kata semangat. sweet je kan. ehek dah besar ni, takde siapa nak push kau, nak bebel bagi motivasi. be the best for yourself okay? barai pun pujuk sendiri, semua sendiri lah. HAHA

.
HOW IT WORK!







\

di sini, saya bagi template free-free je. boleh download dan print! selamat ber-kelas online!

Kuliah Journal (Online) : pdf 01 , pdf 02

Assignment List : pdf 01


example : WEEK 1 OF SEMESTER 4 



See you next post!
Read More

Dean list! (Semester 3)

Friday, 19 March 2021

No comments

 It's always seems impossible until it's done - Nelson Mandela


dua hari sebelum bermula sesi pembelajaran online Semester 4


aku suka dihargai. suka rasa diri dihargai, disayangi. suka akan kejutan. suka coklat, suka bunga, suka bagi hint nanti belikan ek. hahaha.ok dan suka bersorak untuk sekecil-kecil kejayaan yang telah daku kecapi. suka untuk terus bermimpi dan mencapai sekecil-kecil mimpi. apa yang membuatkan hati terdetik untuk meraikan kali ini, adalah sebab ini merupakan kali pertama aku dapat dean list! walaupun bukan straight A, bukan 4 flat. Tetapi untuk mencapai dean list, sangat jauh dari mimpi. sebab mimpi pun tak pernah. Ya, saya tak pernah mengimpikan dean list / 4flat. Jadi, saya belajar untuk apa?

Saya belajar untuk ilmu. Saya belajar kerana menuntut ilmu adalah suatu ibadah. Result adalah rezeki. Semoga sepanjang umur ku, di penuhi dengan ibadah kepada Allah. Terus melakukan perkara yang Allah suka. dan tidak lupakan juga, selalu beringat bahawa ilmu dan kefahaman itu datangnya dari Allah swt. Mintalah padaNya selalu.

Untuk pencapaian ini, tidak dilupakan ibu bapa yang selalu mendoakan. Kawan-kawan seperjuangan sangat dihargai dan didoakan selalu, in shaa Allah. begitu juga pensyarah yang berhati mulia. sangat bertolak ansur dengan student memandangkan kelas online. Pelbagai rintangan terutamanya line problem ketika hendak menghantar skrip jawapan. Allah sahaja yang tahu debaran, keringat peluh. Sangat bersyukur bila pensyarah boleh bertolak ansur, masih menerima skrip jawapan walaupun sudah terlajak masa dek kerana line internet yang bermasalah.

Tidak dilupakan ketika final week, saya ditinggalkan. Sedihnya saya, sakitnya perasaan saya. Hanya Allah yang tahu. Saya menangis, saya hilang semangat. Tetapi saya pilih untuk tetap teruskan. Allah menguji saya ketika itu, dengan penilaian manusia terhadap saya. Terlalu banyak perkara membuatkan saya rasa hilang keyakinan diri. Pada mereka, mungkin itu tiada erti apa. Tetapi pada saya, iainya suatu hal yang besar. 

Maka dengan itu juga, saya membuat keputusan yang besar. Jika jatuh saya kerana manusia, adalah lebih elok untuk saya singkirkan mereka dari kehidupan saya. Dengan itu, saya rasa jauh lebih baik.
Saya bukanlah seperti yang mereka katakan. In shaa Allah saya juga akan pastikan bahawa saya akan terus melangkah jauh, terbang tinggi.

" Fly high until they can't catch you. Fly high until they seems small from above"

here, a little celebration for you Faezah. 
Keep inspired yourself and shine like you always do.



tidak dilupakan, sambutan ini juga bersama adik tersayang. Tahniah dik dekan untuk kali kedua rasanya. Tak sangka adik saya bijak matematik. (Diploma Sains Matematik). Semoga terus berjaya dalam hidup mu.





Terima kasih Ya Allah untuk rezeki ini :)

Read More

Cadangan game hari keluarga!

Thursday, 18 March 2021

1 comment

takde angin, takde ribut. duduk karaoke petang, tetiba terlintas idea-idea permainan yang boleh digunakan semasa hari keluarga. itulah detik post ini terhasil. akan di update lagi sekiranya ada idea baru. ihiks


1. ABC LAGU @ ABC BINA AYAT

-seorang sahaja wakil setiap keluarga (paling cepat tangkap + kreatif)

- main macam cecupak tetapi kira dengan sebutan ABC-Z megikut bilangan jari yang ditunjukkan setiap wakil.

- siapa paling laju menyanyi @ bina ayat yang bermula dengan huruf yang di pilih hasil kiraan jari yang ditunjukkan. Dikira sebagai pemenang.

- setiap wakil diberi masa 3 saat sahaja untuk menyelesaikan tugas. sekiranya gagal, anda tersingkir.



2. SUSUN NOMBOR

-setiap keluarga akan diberikan kad nombor 0 sampai 9

- pengacara majlis akan menyebut 6 angka kod nombor sebagai contoh 096543

-keluarga yang dapat menyusun 6 angka kod nombor paling cepat, dikira sebagai pemenang.

- setiap keluarga akan disediakan pengadil untuk memastikan kod nombor yang disusun adalah betul.

- keluarga terakhir yang siap, dikira tersingkir.



3. TANGKAP BELON GUNA KAIN BATIK.

- semua ahli keluarga dibahagikan mengikut kumpulan (game ini untuk kita makin rapat dengan mak pak sedara, sepupu sepapat) (tidak lagi mengikut keluarga sendiri)

- setiap kumpulan mesti ada seorang dari setiap ahli keluarga.

- kumpulan yang dapat sambut belon dan tak pecah, dikira sebagai pemenang.

- 2 orang dari ahli kumpulan pegang kain batik

- ahli kumpulan berdiri dengan jarak 2 meter daripada 2 orang yang sedang pegang kain batik

- semua ahli kumpulan dalam group itu perlu baling belon berisi air ke arah kain batik itu.

 

Read More

Dapur Kekja : Ikan Siakap 3 Rasa

Wednesday, 17 March 2021

1 comment

 


First time masak menu Siakap 3 Rasa.. rasa apa agak-agak? Haha. Berbekalkan google resepi Che Nom, tapi resepi Che Nom hidangan untuk seekor Ikan Siakap. Kekja masak dua ekor! Here, my summary selepas masak tengahari tadi.



Goreng Ikan Siakap


*lumurkan ikan mengikut turutan nombor berikut. 
untuk seekor ikan siakap

1. Garam - 1 sudu teh
2. Serbuk kunyit - 2 sudu teh ( 1 sudu setiap sebelah bahagian ikan)
3. Tepung jagung - 4 sudu besar ( 2 sudu setiap sebelah bahagian ikan)

pastu goreng macam biasa. Make sure kuali besar naaaaa bagi muat ikan tuh.

Nota : tapi sebenarnya sukatan ikut rasa je, hehe asalkan cukup lumur seluruh ikan. as you know, kalau isi banyak garam, masin lah ikan tu. since ikan yang dimasak dengan kuah apa sahaja, tak boleh masin sangat. maka terjadilah sukatan ikut rasa awak. - little knowledge & skill memasak.


Kuah 3 rasa

BAHAN :

1.  Bawang besar - 4 biji ( cincang halus) *
2. Bawang putih - 6 ulas ( cincang halus) *
3. Cili kering - 7-10 batang (blander) @ Cili kisar - 2 sudu besar *

4. Halia saiz 2 ibu jari / 1 inchi - potong nipis
5. Serai - 2 batang yang besar @ 5 batang yang kecil (diketuk)
6. Daun limau purut - 5 
7. Cili padi - potong halus
  

                             

8. Tomato - 1 @ 2 biji (potong dadu)
9. Sos cili jalin - 8 sudu besar
10. Sos tomato - 6 sudu besar
11. Sos tiram - 2 sudu besar
12. Sos ikan - 2 sudu besar



( tapi Kekja takde sos tomato , 
ganti dengan 1 sudu teh - asam jawa adabi. ehekk, nak bagi dia masam)


Garam - 4 sudu teh
Gula - 3 sudu besar
Kiub maggi ayam - 1 & 1/2 

p/s : Garam & Gula secukup rasa awak.


Add on :

1. bunga kobis
2. timun potong tiga segi.


CARA MASAK KUAH 3 RASA 



1. Panaskan minyak, tumis yang bertanda * (tumis bawang putih dulu, diikuti bwg merah & cili kisar) - style lebih sedap katanya.

Selepas tumis sedikit lama..

2. Masukkan halia, serai, daun limau. Kacau sebati
3. Masukkan tomato dan segala sos.
4. Garam & Gula secukup rasa. Kacau sebati
5. Masukkan kiub maggi ayam 

masukkan air panas sekiranya terlalu pekat. 
dan jika terlebih air, boleh cover balik. (1 sudu besar tepung jagung + air panas) curah dalam kuah.
Kacau sebati. 

Dah siap! Curah kuah atas ikan siakap yang telah siap digoreng. Sekian.


P/S : If perasan, saya dah asingkan bahan untuk dimasukkan bersama. Hanya perlu ikut step.
Sukatan hanya sebagai panduan. Yang penting, secukup rasa masakan!

Selamat mencuba. 

.

Read More

Babysitter 2021

Saturday, 13 March 2021

No comments

 


Seperti yang ramai tahu, mak aku pengasuh budak sejak sekian lama. Aku pun ada share pasal diorang tu, sekarang memasing ada yang dah sekolah. Bermula jaga anak jiran, lepastu mak diorang recommend dekat kawan-kawan. Makin meriah dah la sekarang. Alhamdulillah.

March 2021. Baby baru. 7 months old. Selamat datang ke dunia Kekja. Hari pertama Hadif datang, dia menangis tanpa henti sampai risau tengok dia. Terus ambil dan dukung, masih menangis. Baby kalau nangis tempat baru, dia tak selesa dan rasa tak selamat. Kita kena yakinkan dia tempat ni selamat, bagi dia scan muka-muka baru ni baik ke tak, lawa ke hensem. 

Sambil dukung, dia menangis sambil observe semorang. Observe tempat. Lama jugak lepastu baru dia elok. Start that day, akulah orangnya yang dia berasa paling selamat kat sini. Setiap pagi, hari minggu. Mak akan serahkan Hadif dekat aku. Mak gelarkan aku Mama Hadif.

Bermulah rutin 7pagi, susukan Hadif kemudian tidurkan dia. Hadif ni senang di jaga. Terima kasih Hadif. Ada masa-masa dia meragam taknak tidur, itu saat paling mencabar. Didukung salah, ditidurkan pun salah. Selalunya bila dah meragam taktau nak apa, aku bagi dekat Mak. Sebagai anak bujang, takde pengalaman anak sendiri. Taknaklah effort lebih. Kalau anak sendiri, kita tahulah nak buat apa. Siap dia! eh takdelah. hahah

Buat masa ni, senang jaga Hadif. Walapun kadang dia clingy, always nak Mama ada dekat di mata dia. Hilang je terus nangis. Mengada! tapi rasa diperlukan, rasa disayangi pulak tewwww.

Buat masa ni bila nak susu, makan, tidur memang dia cari Mama dia ni. Kelas online dah nak start, jadi aku bagi dia biasakan diri dengan orang lain juga. Dalam pada yang sama, aku akan cuba bagi komitmen semasa kelas online sekiranya Hadif meragam nak Mama je. My hands open for you Hadif. Moga jadi anak soleh, beradab dan berilmu suatu hari nanti.

.
Agak pelik tapi macam sweet je, wajib ada botol susu baby dalam bilik ni. Sebab dalam bilik ni lah aku susukan dia. Geram!

.



Read More

Tips For Final Exam (Online Class) by Kekja

Tuesday, 16 February 2021

No comments
Kadang kita hilang arah, taktahu nak start dari mana. It's okay because I'm a good reminder for myself. Hihiks! and this is my second time jawab final exam online. Begitu ya journey degree saya. secara atas talian sahaja. 

Ini persiapan yang aku lakukan semasa final semester 3. Download soalan past year. Untuk universiti aku, which is UMT. Soalan pastyear boleh dapatkan di web PSNZ. tapi masa aku search haritu, ada error pada web tersebut. Taktahulah kalau aku salah tekan ke apa. So, taknak buang masa. Aku mintak kat member. Mujur dia ada! Kalau tak, meraban aku nak cari soalan pastyear.



Range tahun yang aku selalu utamakan adalah 3 tahun ke belakang. contoh sekarang 2021, so aku akan buat latihan past year untuk tahun 2020, 2019, 2018. dan begitulah untuk tahun berikutnya. Tujuan buat soalan pastyear ni supaya kita tak kekok dengan bentuk soalan final. Dah siap buat ni. Macam mana nak tahu jawapan betul ke tak? Boleh tanya lecturer kalau lecturer kau baik, peramah dan banyak masa nak layan soalan kau. But for me, aku compare jawapan aku dengan kawan-kawan lain. Supaya aku tak syok sendiri dengan jawapan sendiri. Bila berbincang, kita akan berkongsi ilmu. Dia akan share apa yang dia tahu dan faham, kita share apa yang kita tahu dan faham. Sebab setiap orang, ilmu dan kefahaman berbeza. So, be friendly to gain knowledge.

Next, utamakan rujuk lecture note berbanding google. Sebab soalan final akan masuk apa yang ada dalam lecture note. So, better to download siap-siap lecture note/ print. Sebab univeristi aku, lecturer delete semua lecture note dalam elearn seminggu sebelum exam. Pishang kitorang hahaha. So, download siap-siap waktu minggu kuliah. 

In case aku blur certain subject. Study lecture note dahulu! kemudian baru buat latihan pastyear. Untuk subject yang susah nak faham, buat latihan dalam journal smith. ( journal ni aku beli kat senior) dalam tu ada banyak latihan, so boleh try buat. dan buat nota sendiri!

Itu jelah simple notes to myself. Berbaki dua semester sahaja lagi! and I know semester yang berbaki lebih tough. I hope I can improve myself. In shaa Allah.

See you next post! bye.


Read More

Website that I used for Assignment (Online Class)

Friday, 29 January 2021

No comments

Since, we don't know until when we gonna having online class. So here, I'm doing some notes for my future reference. The website that I use to finish my assignment. Simple tips from me, hope it's help you.

P/S : please don't ask me how to use the website, just click anything on there hahaha if perlu sign up, just sign up. Selalunya log in guna Facebook je. but mostly semua direct je guna, takperlu sign in.


Convert any file to PDF

Convert PDF to Word

Covert jpg,jpeg to png (gambar)

Combine any file to PDF

Convert Png, Pdf, Word


Incase lecturer nak audio, it's better kalau kita bagi QR CODE untuk di scan. so here, qr code untuk audio.

1. Record audio macam biasa dekat phone, audio tu korang share dekat whatsapp. so that make sure ade group whatsapp personal untuk belajar. senang nak buat notes and share file dekat dalam tu.

2. Bukak whatsapp web dekat laptop and download audio tadi.  Audio di phone selalunya dalam bentuk mpeg. so kena convert into mp3. 

3. Convert mpeg to MP3    (yang ni macam slow sikit, kalau jumpa yang lain better. boleh je)
4. Lepastu Create QR CODE - kena sign up. and biasalah ada free trial. 


kita boleh custom bentuk QR CODE tu, ini saya bagi contoh. Cuba korang try scan!




Read More

Who I am in 2021?

Wednesday, 27 January 2021

No comments

 


" Verily, after hardship comes ease " 
(94:6)


Assalamualaikum and good morning everyone! Memang selalunya update blog di pagi hari, bagi memenuhi aktiviti pagi. Alhamdulillah selamat melangkah masuk 2021. Sorry for late update, since harini dah 28 Januari 2021. Haha, but it's never too late for me. (well)

Bermula Oktober 2020 sehingga Februari 2021, aku sedang menjalani kelas online semester 3. Disember 2020 dah start assignment belambak teruk. So thats why banyak benda tergendala. Tak dapat nak update blog on time, and so on. I just walk slow and try to handle what I can. Jadi, highlight 2021 saya masih pelajar ijazah sarjanamuda. Struggle for so many things, surely for my better future In shaa Allah. Semasa menulis entri ini, COVID-19 masih lagi di muka bumi. Malah sekarang adalah PKP 2.0 yang mana PKP 1.0 pada 18 March 2020. It's okay, bukan tugas kita untuk berfikir sejuah mana, selama mana semua ini. Biarlah Allah tentukan yang terbaik dan kita jalani hidup sebaik mungkin. Jaga SOP! Take care of yourself. 

To myself, just be yourself. Stay true, stay kind and be happy. Hidup bukan tentang mengejar ilmu, kuasa, harta, pangkat, kerjaya tetapi hidup juga bernyawa. Santuni, baiki dan sayangi. You may lost everything but don't lost yourself. Let them be them, let you be you. May Allah bless everyone. 
Stay safe!

NOTES : in 2021, I work hard and only focus on my studies, business, taekwondo and blog. May all my dreams comes true!

See you on next post!


Read More
Copyright © Faezah Mdnor. Blog Design by SkyandStars.co