Tips Mudah Faham Baca Journal by Kekja

Thursday, 22 April 2021

No comments

2.59 am - Malaysia


#TipsBudakSains #SainsKimia

Mata segar bugar selepas meneguk segelas air green tea. Kekja bukan seorang yang stay up malam. Tapi hari ini, minggu ini, Kekja banyak kejar due sebab assignment bukan satu tapi seribu (hiperbola di situ). Ini merupakan pertama kali jugak Kekja dapat tugasan untuk baca beberapa journal. Minimum 15 journal sebagai references. Ofkoslah Kekja buat yang paling minimum itu. cukuplah 15 journal sahaja ok. *pengsan

Habis sahaja tugasan yang ini, Kekja fokus pada proposal Final Year Project pula (masih membaca journal). Cepat betul masa berlalu, tiba-tiba kena gendong FYP. Di kesempatan ini, Kekja nak kongsi cara mudah faham untuk baca journal. First impression kebanyakkan pelajar bila sebut baca journal atau artikel, umpama baca kamus dewan. Lepastu tak faham. Betul lah pepatah melayu, tak kenal maka tak cinta. Sebab kita tak kenal lagi cara penulisan journal dan gaya bahasa. Melayu mudah menghukum (bukan isu perkauman tapi itulah kenyataan)

Sejujurnya Kekja lebih prefer baca journal secara hardcopy sebab boleh highlight and conteng nota. For those yang ada tablet/ipad, it's better lah berbanding baca journal dekat phone atau laptop. sebab tablet/ipad boleh conteng-conteng. // Cukup mukadimah itu.


Let's go with the tips!

PRIORITY TO READ : ABSTRACT , INTRODUCTION, CONCLUSION

di situlah letaknya kata kunci yang korang perlukan. dari segi objektif dan penyataan masalah semuanya ada kat situ. semestinya setiap kajian adalah untuk menambahbaik sesuatu isu atau masalah. So, di dalam ABSTRACT, INTRODUCTION & CONCLUSION mengandungi perisian tersebut.

nak ingatkan jugak, incase nak print journal. Tak perlu print the whole journal. Membazir! Print bahagian ABTRACT, INTRODUCTION & CONCLUSION sahaja!


Goodluck and keep going on your reading. 
See you next post!


" Reading is also a journey. Make sure you enjoy your journey. "


Read More

GIVEAWAY RAMADHAN BY SHFYQHAZHR.COM

Wednesday, 21 April 2021

2 comments

9 Ramadhan 1442H


Jom join giveaway ini (KLIK BANNER)

/
So, here we go " Impian Raya Kekja 2021 " 

Seperti tahun lepas, kita semua menjalani PKP which is tak boleh rentas pintu rumah pun kecuali beli barang dapur. Semua orang beraya kat rumah sendiri dengan insan-insan yang sempat bersama. Yep, begitu juga tahun ni. Tetapi syukur tahun ni boleh rentas daerah. Kekja beraya di Pahang. Impian Kekja untuk raya tahun ini, at least dapat beraya dengan saudara mara di Pahang. At least kitorang boleh bersama-sama sambut raya pertama. Alamak sebak pulak rasa sebab sangat teringin untuk bersama ramai-ramai sambut raya pertama. Beratur panjang salam bermaafan. In shaa Allah semoga impian kecil ini tercapai, jika itu yang terbaik untuk kami semua.

Jika ditanyakan apa impian Kekja pada diri sendiri? Kekja nak masak untuk raya tahun ni. wow! Kekja nak belajar masak rendang, dan juadah raya. Kalau boleh fully juadah raya tu semua Kekja yang masak. perghhhhh. In shaa Allah itulah impian Kekja untuk raya kalini. Terasa ingin melangkah ke fasa yang baru. eh apa tu? nak kahwin ke? Hahah. taklah, fasa dewasa dan berdikari. walaupun sejak wabak melanda, Kekja memang duduk dengan family tapi Kekja lebih suka urus hal sendiri. Kalau Kekja rasa itu tanggungjawab Kekja, then I'll do it. Jika tidak, don't bother about it. Memandangkan Kekja juga student degree online. Belajar untuk bahagi masa dan keutamaan setiap hari adalah sangat penting. Jauh lebih penting adalah mental health. 

Anyway, goodluck for those yang join giveaway ini! See yah!
.


Read More

Contest #Luckyblog by AO

Thursday, 15 April 2021

4 comments

 hai guys, dah lama tak bercontest!



Jom ramai-ramai join contest by Alien Oren. Btw, saya kenal AO di instagram sebab masa tu tengah cari kenalan blogger untuk tanya-tanya dan tambah ilmu pasal template blog. Alhamdulillah jumpa orang yang tepat hehe.. Saya sangat suka berblog sebab semua kenalan blogger peramah, humble and friendly. If berminat untuk join, just KLIK GAMBAR BANNER.

 Selamat bercontest and goodluck semua!

Read More

How to be better in a day?

Tuesday, 6 April 2021

1 comment

I would like to share a short story that changed my life. - An old man lived in the village. The whole village was tired of him; he was always gloomy, he constantly complained and was always in a bad mood. The longer he lived, the viler he became and more poisonous were his words. People did their best to avoid him because his misfortune was contagious. He created the feeling of unhappiness in others.

But one day, when he turned eighty, an incredible thing happened. Instantly everyone started hearing the rumor: "The old man is happy today, he doesn't complain about anything, smiles, and even his face is freshened up.
The whole village gathered around the man and asked him, "What happened to you?"


The old man replied, "Nothing special. Eighty years I've been chasing happiness and it was useless. And then I decided to live without happiness and just enjoy life. That's why I'm happy now."

Moral of the story: Don't chase happiness. Let's focus on our present and enjoy every little things. Here some daily micro habits that can improve your focus throughout the day.


1. Smile in the mirror every morning

" Smile in the mirror. Do that every morning and you'll start to see a big difference in your life." - Yoko Ono



 A beautiful smile is a sight to behold, it helps you to boost your self-esteem and confidence. By smiling in the mirror every morning, you will know who is the priority or to focus in a day — it's you. You are the person that you must focus on throughout the day. Your smile is a source of happiness for yourself and those around you. People who start their day off with a smile on their faces will be prepared to take on all of the difficult challenges that the day may bring. Try it first and I promise you will love it.


2. A little workout




Does your mind tend to wander away from where it’s supposed to be? Don’t worry, you’re not alone. Distracted thinking is common, and something we all experience. 


Working out at the beginning of the day not only improves your fitness, but also encourages better nutrition, lifts your mood, and makes you more productive in ways an evening workout can't. As Jim Rohn has said, " Take care of your body. It's the only place you live in."


In biology, a little workout (regularly) is one of the most effective ways to reduce the symptoms of ADHD and improve concentration, motivation, memory, and mood. Physical activity immediately boosts the brain's dopamine, norepinephrine, and serotonin levels — all of which affect focus and attention.


I will recommend you to search on youtube "5 minutes workout." — only 5 minutes, sure you can do it.


3. Prepare your next day the night before




It just too much when you keep all your planning inside your brain. This can make you think a lot and have headaches often. Therefore, organizing what you are planning to do tomorrow before you get to bed or after you finish your last task at night. Thus, you'll hit the ground running when you come in the next day.


If you plan your days the night before by having a to-do list in advance, means you’re less likely to forget even a smaller thing. For example, tidying up where you work. This mean, things should be easier to find and not waste your time searching for it because it's already there — tidy.


All of us have those small habits that often go unnoticed It is because we think that either that small habits insignificant or we take them for granted because we live in a culture that celebrates big accomplishments  — what if we made it a habit to celebrate the small things?


Real-life is happening around us while we’re waiting for the big thing to happen. We usually hope our lives going to give us some sort of inner peace, contentment, or joy. The truth is the things that matter the most are the small ones. The micro habits that we never realize how important regularly doing it can change us to be more focused throughout the day. Good habits have the power to keep you on track. Let's stay focus by doing daily micro habit regularly!  


Inspired by Crunch by Nuffnang



Read More

Online Event (template) by Kekja

Saturday, 27 March 2021

No comments

this one latest! saya baru je dikurniakan ilham untuk buat template Event (Online). Tak dilupakan, banyak jugak event seperti webinar yang wajib disertai. Aktiviti dan program-program yang menyumbang kepada markah Merit. So here, saya simpan kat sini. 


Boleh downlad & print template di bawah ini :

EVENT (ONLINE) : pdf 03

.
See you next post!

Read More

Online Class Organize by Kekja

Tuesday, 23 March 2021

No comments
Another tips nak share untuk rujukan masa depan adalah pengurusan kelas online. Ini yang saya buat bermula kelas online pertama saya iaitu pada semester 2 (degree) - now dah masuk semester 4. so this one, saya buat untuk semester 4.


file pink diperlukan. 


hanya dua template sahaja yang Kekja gunakan. 
Kuliah Journal (Online) & Assignment List. Ingat! tak semua benda perlu letak dalam otak, sila catat! berfikir terlalu banyak untuk usia yang kian meningkat ni, bahaya untuk kesihatan (sukahati je kan, tapi betul) so, sila catat! bila dah catat tu, tak payah dah la fikir. kalau lupa, sila rujuk catatan sendiri! untuk diri sendiri juga kan. gitew


untuk Kuliah Journal (Online) setiap helaian seterusnya saya letak kata-kata semangat gitew! setiap kali nak catat kelas harini, terbaca kata-kata semangat. sweet je kan. ehek dah besar ni, takde siapa nak push kau, nak bebel bagi motivasi. be the best for yourself okay? barai pun pujuk sendiri, semua sendiri lah. HAHA

.
HOW IT WORK!







\

di sini, saya bagi template free-free je. boleh download dan print! selamat ber-kelas online!

Kuliah Journal (Online) : pdf 01 , pdf 02

Assignment List : pdf 01


example : WEEK 1 OF SEMESTER 4 



See you next post!
Read More

Dean list! (Semester 3)

Friday, 19 March 2021

No comments

 It's always seems impossible until it's done - Nelson Mandela


dua hari sebelum bermula sesi pembelajaran online Semester 4


aku suka dihargai. suka rasa diri dihargai, disayangi. suka akan kejutan. suka coklat, suka bunga, suka bagi hint nanti belikan ek. hahaha.ok dan suka bersorak untuk sekecil-kecil kejayaan yang telah daku kecapi. suka untuk terus bermimpi dan mencapai sekecil-kecil mimpi. apa yang membuatkan hati terdetik untuk meraikan kali ini, adalah sebab ini merupakan kali pertama aku dapat dean list! walaupun bukan straight A, bukan 4 flat. Tetapi untuk mencapai dean list, sangat jauh dari mimpi. sebab mimpi pun tak pernah. Ya, saya tak pernah mengimpikan dean list / 4flat. Jadi, saya belajar untuk apa?

Saya belajar untuk ilmu. Saya belajar kerana menuntut ilmu adalah suatu ibadah. Result adalah rezeki. Semoga sepanjang umur ku, di penuhi dengan ibadah kepada Allah. Terus melakukan perkara yang Allah suka. dan tidak lupakan juga, selalu beringat bahawa ilmu dah kefahaman dalam ilmu itu datangnya dari Allah swt. Mintalah padaNya selalu.

Untuk pencapaian ini, tidak dilupakan ibu bapa yang selalu mendoakan. Kawan-kawan seperjuangan sangat dihargai dan didoakan selalu, in shaa Allah. begitu juga pensyarah yang berhati mulia. sangat bertolak ansur dengan student memandangkan kelas online. Pelbaga rintangan terutamanya line problem ketika hendak menghantar skrip jawapan. Allah sahaja yang tahu debaran, keringat peluh. Sangat bersyukur bila pensyarah boleh bertolak ansur, masih menerima skrip jawapan walaupun sudah terlajak masa dek kerana line internet yang bermasalah.

Tidak dilupakan ketika final week, saya ditinggalkan. Sedihnya saya, sakitnya perasaan saya. Hanya Allah yang tahu. Saya menangis, saya hilang semangat. Tetapi saya pilih untuk tetap teruskan. Allah menguji saya ketika itu, dengan penilaian manusia terhadap saya. Terlalu banyak perkara membuatkan saya rasa hilang keyakinan diri. Pada mereka, mungkin itu tiada erti apa. Tetapi pada saya, iainya suatu hal yang besar. 

Maka dengan itu juga, saya membuat keputusan yang besar. Jika jatuh saya kerana manusia, adalah lebih elok untuk saya singkirkan mereka dari kehidupan saya. Dengan itu, saya rasa jauh lebih baik.
Saya bukanlah seperti yang mereka katakan. In shaa Allah saya juga akan pastikan bahawa saya akan terus melangkah jauh, terbang tinggi.

" Fly high until they can't catch you. Fly high until they seems small from above"

here, a little celebration for you Faezah. 
Keep inspired yourself and shine like you always do.



tidak dilupakan, sambutan ini juga bersama adik tersayang. Tahniah dik dekan untuk kali kedua rasanya. Tak sangka adik saya bijak matematik. (Diploma Sains Matematik). Semoga terus berjaya dalam hidup mu.





Terima kasih Ya Allah untuk rezeki ini :)

Read More

Cadangan game hari keluarga!

Thursday, 18 March 2021

1 comment

takde angin, takde ribut. duduk karaoke petang, tetiba terlintas idea-idea permainan yang boleh digunakan semasa hari keluarga. itulah detik post ini terhasil. akan di update lagi sekiranya ada idea baru. ihiks


1. ABC LAGU @ ABC BINA AYAT

-seorang sahaja wakil setiap keluarga (paling cepat tangkap + kreatif)

- main macam cecupak tetapi kira dengan sebutan ABC-Z megikut bilangan jari yang ditunjukkan setiap wakil.

- siapa paling laju menyanyi @ bina ayat yang bermula dengan huruf yang di pilih hasil kiraan jari yang ditunjukkan. Dikira sebagai pemenang.

- setiap wakil diberi masa 3 saat sahaja untuk menyelesaikan tugas. sekiranya gagal, anda tersingkir.



2. SUSUN NOMBOR

-setiap keluarga akan diberikan kad nombor 0 sampai 9

- pengacara majlis akan menyebut 6 angka kod nombor sebagai contoh 096543

-keluarga yang dapat menyusun 6 angka kod nombor paling cepat, dikira sebagai pemenang.

- setiap keluarga akan disediakan pengadil untuk memastikan kod nombor yang disusun adalah betul.

- keluarga terakhir yang siap, dikira tersingkir.



3. TANGKAP BELON GUNA KAIN BATIK.

- semua ahli keluarga dibahagikan mengikut kumpulan (game ini untuk kita makin rapat dengan mak pak sedara, sepupu sepapat) (tidak lagi mengikut keluarga sendiri)

- setiap kumpulan mesti ada seorang dari setiap ahli keluarga.

- kumpulan yang dapat sambut belon dan tak pecah, dikira sebagai pemenang.

- 2 orang dari ahli kumpulan pegang kain batik

- ahli kumpulan berdiri dengan jarak 2 meter daripada 2 orang yang sedang pegang kain batik

- semua ahli kumpulan dalam group itu perlu baling belon berisi air ke arah kain batik itu.

 

Read More

Dapur Kekja : Ikan Siakap 3 Rasa

Wednesday, 17 March 2021

No comments

 


First time masak menu Siakap 3 Rasa.. rasa apa agak-agak? Haha. Berbekalkan google resepi Che Nom, tapi resepi Che Nom hidangan untuk seekor Ikan Siakap. Kekja masak dua ekor! Here, my summary selepas masak tengahari tadi.



Goreng Ikan Siakap


*lumurkan ikan mengikut turutan nombor berikut. 
untuk seekor ikan siakap

1. Garam - 1 sudu teh
2. Serbuk kunyit - 2 sudu teh ( 1 sudu setiap sebelah bahagian ikan)
3. Tepung jagung - 4 sudu besar ( 2 sudu setiap sebelah bahagian ikan)

pastu goreng macam biasa. Make sure kuali besar naaaaa bagi muat ikan tuh.

Nota : tapi sebenarnya sukatan ikut rasa je, hehe asalkan cukup lumur seluruh ikan. as you know, kalau isi banyak garam, masin lah ikan tu. since ikan yang dimasak dengan kuah apa sahaja, tak boleh masin sangat. maka terjadilah sukatan ikut rasa awak. - little knowledge & skill memasak.


Kuah 3 rasa

BAHAN :

1.  Bawang besar - 4 biji ( cincang halus) *
2. Bawang putih - 6 ulas ( cincang halus) *
3. Cili kering - 7-10 batang (blander) @ Cili kisar - 2 sudu besar *

4. Halia saiz 2 ibu jari / 1 inchi - potong nipis
5. Serai - 2 batang yang besar @ 5 batang yang kecil (diketuk)
6. Daun limau purut - 5 
7. Cili padi - potong halus
  

                             

8. Tomato - 1 @ 2 biji (potong dadu)
9. Sos cili jalin - 8 sudu besar
10. Sos tomato - 6 sudu besar
11. Sos tiram - 2 sudu besar
12. Sos ikan - 2 sudu besar



( tapi Kekja takde sos tomato , 
ganti dengan 1 sudu teh - asam jawa adabi. ehekk, nak bagi dia masam)


Garam - 4 sudu teh
Gula - 3 sudu besar
Kiub maggi ayam - 1 & 1/2 

p/s : Garam & Gula secukup rasa awak.


Add on :

1. bunga kobis
2. timun potong tiga segi.


CARA MASAK KUAH 3 RASA 



1. Panaskan minyak, tumis yang bertanda * (tumis bawang putih dulu, diikuti bwg merah & cili kisar) - style lebih sedap katanya.

Selepas tumis sedikit lama..

2. Masukkan halia, serai, daun limau. Kacau sebati
3. Masukkan tomato dan segala sos.
4. Garam & Gula secukup rasa. Kacau sebati
5. Masukkan kiub maggi ayam 

masukkan air panas sekiranya terlalu pekat. 
dan jika terlebih air, boleh cover balik. (1 sudu besar tepung jagung + air panas) curah dalam kuah.
Kacau sebati. 

Dah siap! Curah kuah atas ikan siakap yang telah siap digoreng. Sekian.


P/S : If perasan, saya dah asingkan bahan untuk dimasukkan bersama. Hanya perlu ikut step.
Sukatan hanya sebagai panduan. Yang penting, secukup rasa masakan!

Selamat mencuba. 

.

Read More

Babysitter 2021

Saturday, 13 March 2021

No comments

 


Seperti yang ramai tahu, mak aku pengasuh budak sejak sekian lama. Aku pun ada share pasal diorang tu, sekarang memasing ada yang dah sekolah. Bermula jaga anak jiran, lepastu mak diorang recommend dekat kawan-kawan. Makin meriah dah la sekarang. Alhamdulillah.

March 2021. Baby baru. 7 months old. Selamat datang ke dunia Kekja. Hari pertama Hadif datang, dia menangis tanpa henti sampai risau tengok dia. Terus ambil dan dukung, masih menangis. Baby kalau nangis tempat baru, dia tak selesa dan rasa tak selamat. Kita kena yakinkan dia tempat ni selamat, bagi dia scan muka-muka baru ni baik ke tak, lawa ke hensem. 

Sambil dukung, dia menangis sambil observe semorang. Observe tempat. Lama jugak lepastu baru dia elok. Start that day, akulah orangnya yang dia berasa paling selamat kat sini. Setiap pagi, hari minggu. Mak akan serahkan Hadif dekat aku. Mak gelarkan aku Mama Hadif.

Bermulah rutin 7pagi, susukan Hadif kemudian tidurkan dia. Hadif ni senang di jaga. Terima kasih Hadif. Ada masa-masa dia meragam taknak tidur, itu saat paling mencabar. Didukung salah, ditidurkan pun salah. Selalunya bila dah meragam taktau nak apa, aku bagi dekat Mak. Sebagai anak bujang, takde pengalaman anak sendiri. Taknaklah effort lebih. Kalau anak sendiri, kita tahulah nak buat apa. Siap dia! eh takdelah. hahah

Buat masa ni, senang jaga Hadif. Walapun kadang dia clingy, always nak Mama ada dekat di mata dia. Hilang je terus nangis. Mengada! tapi rasa diperlukan, rasa disayangi pulak tewwww.

Buat masa ni bila nak susu, makan, tidur memang dia cari Mama dia ni. Kelas online dah nak start, jadi aku bagi dia biasakan diri dengan orang lain juga. Dalam pada yang sama, aku akan cuba bagi komitmen semasa kelas online sekiranya Hadif meragam nak Mama je. My hands open for you Hadif. Moga jadi anak soleh, beradab dan berilmu suatu hari nanti.

.
Agak pelik tapi macam sweet je, wajib ada botol susu baby dalam bilik ni. Sebab dalam bilik ni lah aku susukan dia. Geram!

.



Read More

Tips For Final Exam (Online Class) by Kekja

Tuesday, 16 February 2021

No comments
Kadang kita hilang arah, taktahu nak start dari mana. It's okay because I'm a good reminder for myself. Hihiks! and this is my second time jawab final exam online. Begitu ya journey degree saya. secara atas talian sahaja. 

Ini persiapan yang aku lakukan semasa final semester 3. Download soalan past year. Untuk universiti aku, which is UMT. Soalan pastyear boleh dapatkan di web PSNZ. tapi masa aku search haritu, ada error pada web tersebut. Taktahulah kalau aku salah tekan ke apa. So, taknak buang masa. Aku mintak kat member. Mujur dia ada! Kalau tak, meraban aku nak cari soalan pastyear.



Range tahun yang aku selalu utamakan adalah 3 tahun ke belakang. contoh sekarang 2021, so aku akan buat latihan past year untuk tahun 2020, 2019, 2018. dan begitulah untuk tahun berikutnya. Tujuan buat soalan pastyear ni supaya kita tak kekok dengan bentuk soalan final. Dah siap buat ni. Macam mana nak tahu jawapan betul ke tak? Boleh tanya lecturer kalau lecturer kau baik, peramah dan banyak masa nak layan soalan kau. But for me, aku compare jawapan aku dengan kawan-kawan lain. Supaya aku tak syok sendiri dengan jawapan sendiri. Bila berbincang, kita akan berkongsi ilmu. Dia akan share apa yang dia tahu dan faham, kita share apa yang kita tahu dan faham. Sebab setiap orang, ilmu dan kefahaman berbeza. So, be friendly to gain knowledge.

Next, utamakan rujuk lecture note berbanding google. Sebab soalan final akan masuk apa yang ada dalam lecture note. So, better to download siap-siap lecture note/ print. Sebab univeristi aku, lecturer delete semua lecture note dalam elearn seminggu sebelum exam. Pishang kitorang hahaha. So, download siap-siap waktu minggu kuliah. 

In case aku blur certain subject. Study lecture note dahulu! kemudian baru buat latihan pastyear. Untuk subject yang susah nak faham, buat latihan dalam journal smith. ( journal ni aku beli kat senior) dalam tu ada banyak latihan, so boleh try buat. dan buat nota sendiri!

Itu jelah simple notes to myself. Berbaki dua semester sahaja lagi! and I know semester yang berbaki lebih tough. I hope I can improve myself. In shaa Allah.

See you next post! bye.


Read More

Website that I used for Assignment (Online Class)

Friday, 29 January 2021

No comments

Since, we don't know until when we gonna having online class. So here, I'm doing some notes for my future reference. The website that I use to finish my assignment. Simple tips from me, hope it's help you.

P/S : please don't ask me how to use the website, just click anything on there hahaha if perlu sign up, just sign up. Selalunya log in guna Facebook je. but mostly semua direct je guna, takperlu sign in.


Convert any file to PDF

Convert PDF to Word

Covert jpg,jpeg to png (gambar)

Combine any file to PDF

Convert Png, Pdf, Word


Incase lecturer nak audio, it's better kalau kita bagi QR CODE untuk di scan. so here, qr code untuk audio.

1. Record audio macam biasa dekat phone, audio tu korang share dekat whatsapp. so that make sure ade group whatsapp personal untuk belajar. senang nak buat notes and share file dekat dalam tu.

2. Bukak whatsapp web dekat laptop and download audio tadi.  Audio di phone selalunya dalam bentuk mpeg. so kena convert into mp3. 

3. Convert mpeg to MP3    (yang ni macam slow sikit, kalau jumpa yang lain better. boleh je)
4. Lepastu Create QR CODE - kena sign up. and biasalah ada free trial. 


kita boleh custom bentuk QR CODE tu, ini saya bagi contoh. Cuba korang try scan!




Read More

Who I am in 2021?

Wednesday, 27 January 2021

No comments

 


" Verily, after hardship comes ease " 
(94:6)


Assalamualaikum and good morning everyone! Memang selalunya update blog di pagi hari, bagi memenuhi aktiviti pagi. Alhamdulillah selamat melangkah masuk 2021. Sorry for late update, since harini dah 28 Januari 2021. Haha, but it's never too late for me. (well)

Bermula Oktober 2020 sehingga Februari 2021, aku sedang menjalani kelas online semester 3. Disember 2020 dah start assignment belambak teruk. So thats why banyak benda tergendala. Tak dapat nak update blog on time, and so on. I just walk slow and try to handle what I can. Jadi, highlight 2021 saya masih pelajar ijazah sarjanamuda. Struggle for so many things, surely for my better future In shaa Allah. Semasa menulis entri ini, COVID-19 masih lagi di muka bumi. Malah sekarang adalah PKP 2.0 yang mana PKP 1.0 pada 18 March 2020. It's okay, bukan tugas kita untuk berfikir sejuah mana, selama mana semua ini. Biarlah Allah tentukan yang terbaik dan kita jalani hidup sebaik mungkin. Jaga SOP! Take care of yourself. 

To myself, just be yourself. Stay true, stay kind and be happy. Hidup bukan tentang mengejar ilmu, kuasa, harta, pangkat, kerjaya tetapi hidup juga bernyawa. Santuni, baiki dan sayangi. You may lost everything but don't lost yourself. Let them be them, let you be you. May Allah bless everyone. 
Stay safe!

NOTES : in 2021, I work hard and only focus on my studies, business, taekwondo and blog. May all my dreams comes true!

See you on next post!


Read More
Copyright © Faezah Mdnor. Blog Design by SkyandStars.co