Instagram : @artotes.co

Dapur Kekja : Ayam Masak Merah


tak perasan pulak lauk fav i ni tak update dalam blog! memang kan, yang paling bermakna dalam hidup jarang kita nak kongsi. Hihi. Lama tak update segmen Dapur Kekja. Kekok nak tulis resepi ehekk..

Bahan-bahan :

1. Ayam
2. Lada kering - segenggam*
3. Bawang besar - 2 biji*
4. Bawang putih - 6 ulas*
5. Serai - tiga batang (amek yang depan dia je sampai separuh badan dia lol)*
6. Halia - dua ibu jari*

# Gula - 2 sudu besar
# Kiub ayam maggi - 1
# Sos Cili Jalen - agak agak je ( 2 sudu besar? )
# Kicap Manis - agak agak jugak supaya sambal jadi gelap sikit.
# Garam - 1 sudu teh
# Ajinamoto - secubit kecil


Cara masak :

1. Blander cili kering dan serai dulu. (supaya betul-betul hancur bersama biji cili tuh )
2. Kemudian blander yang bertanda * selebihnya. (tak perlu tapis yang diblander, so agak agak lah letak air tu)
3. Goreng ayam (ayam di lumur kunyit dan garam)  ( goreng tidak terlalu garing)
4. Panaskan minyak banyak (kalau nak masak sambal memang minyak kena banyak lebih kurang banyak sambal yang kau blander tu)
5. Tumis yang diblander
6. Masukkan segala # tuh.
7. Biar sambal sampai pecah minyak (minyak naik atas sambal sambil letup-letup)
8. Biar lama sikit kalau masak sambal supaya cili dia masak dan tak terlalu pedas.
9. Dah siap sambal, masukkan ayam yang sudah digoreng tadi.
10. Eh siap dah lah. Selamat menjamu!


3 Comments

Komen anda amat saya hargai!

  1. Pernah ada semangat nak masak, tapi semangat ja lebih...
    Malas blend bahan 😂

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jomlah rajin! perut pun kenyang. hehehehehe

      Delete
  2. Izin promo ya Admin^^
    bosan tidak ada yang mau di kerjakan, mau di rumah saja suntuk,
    mau keluar tidak tahu mesti kemana, dari pada bingung
    mari bergabung dengan kami di ionqq^^com, permainan yang menarik
    ayo ditunggu apa lagi.. segera bergabung ya dengan kami...
    add Whatshapp : +85515373217 ^_~ :))

    ReplyDelete
Previous Post Next Post

Contact Form