Tuesday, 12 May 2020

Kreatif tapi seram. Psiko ke?

Sepanjang tempoh kuarintin #covid19 , macam-macam bakat terpendam mula menonjolkan diri. Sehinggakan diri sendiri pun tak tahu aku ada bakat tersendiri rupanya. Sebelum ini hidup dihabiskan hanya sebagai seorang pelajar, atau pekerjaan masing-masing. Namun pada tempoh kuarintin ini, kita mula hidup sebagai seorang insan. Kembali kepada kehidupan di rumah disamping keluarga. Disebabkan itu, aku ingin berkongsi bakat terpendam kawan aku ni. Aku sangat kagumi akan ke-kreatif-an dia melukis dan menulis sebuah cerpen dalam bahasa inggeris. Sepanjang aku kenal dia, dia sangatlah tak kreatif HAHAHA (sorry girl)

Ketika itu hari suram, hujan merintih. Lalu suatu bunyian kedengaran. Twink! (bukan twitter) bunyi noti wasap. Aku menerima wasap daripada seorang kawan (seperti gambar di bawah).




Melihat lukisan tersebut membuatkan hari aku tidak lagi suram tetapi seram. Dia minta untuk aku tafsirkan lukisan dia. Pertama sekali yang aku nampak adalah roh! Hahaha 


Can you see that?! Roh kan? ahahaha jadi aku teruskan mentafsir sekadar yang aku faham.Bunyi dia macam ni, 

1- Nampak tak gambar burger? duk depan seketul potato yang sedang patah hati. Jadi tafsirnya, bila dia sedih, dia makan.

2- Rumah pakai spek mata tu ibarat penjaga semua makhluk dalam lukisan tu, tapi aku tafsir sebagai lecturer lah. 

3- Ada hidung babi terbang tu, maksudnya berita-berita viral yang tidak sahih ataupun tak memberi manfaat pun.

4- Nampak tak ada 3 orang yang dia tunjuk guna anak panah? maksudnya tu attention seeker, yang nak orang pandang kat dia lah. Hello attention please ha begitu.

Selebihnya faham kan jelah mengikut tafsiran sendiri ya? HAHAHA it is not a serious thing. Biasalah cuti-cuti ni macam-macam idea kan? Aku taktau nak bangga ke macam mana dengan kawan aku ni. Sampaikan aku nak tulis blog pasal ni HAHAHAH. 


Waitttt! lepastuh dia wasap saya lagi, 



Okay yang ni susah sikit aku nak explain. Tengok lah aku reply tu, aku sendiri pun tak jelas dengan puisi dia. Okay kalini korang boleh cuba tafsir sendiri apa yang dia nak sampaikan dan bandingkan dengan apa yang penulis maksudkan sebenarnya.



Tajuk puisi ni THE COLOUR OF LOVE-HATE : (aku taipkan sekiranya gambar tak jelas)

She is the red that always feeling yellow. The blue boys love the violet lady. The red knew that love-hate for a long time. After a while, red set the violet to the sunset. At night, the blue sees the redness. It wasn't that red anymore. Then, the blue goes into the ocean. Afternoon came, and the red become yellow again.



Cubalah korang fikir apa yang penulis nak sampaikan? Keep reading the poem. Haha

Jadi, apa yang penulis maksudkan adalah tentang cinta tiga segi. Yang mana, Red suka dekat Blue tapi Blue suka dekat Violet. Yellow bermaksud perasaan gembira. Jadi, Red selalu gembira. Tapi, Red dah tak berapa gembira sebab Blue tak pandang dia. Jadi, Red " set the violet to the sunset" maksudnya Red bunuh Violet tu. Pada satu malam, Red datang dekat Blue tapi Blue tengok Red ni lain macam je (not that red anymore). Lepastu, Blue pergi ke laut (mati lemas, bunuh diri). Keesokkan harinya, Red kembali gembira. 


Sabar semua, ia hanyalah sebuah puisi. Hahahaha BUT IT'S SO SCARED!! yes i know. bunyi macam psiko. Hahahaha, but my friend baik-baik saja yang sedang study degree pendidikan biology dan minor chemistry. She is beauty with brain! (yang sehingga terhasil lukisan dan puisi yang kreatif tapi seram hahaha)

Itu saja aku nak kongsikan. Haha. see you next post!














1 comment:

Komen anda amat saya hargai!

 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI