Last day! (this is a good idea)

Thursday, 11 July 2019

1 comment
Hai everyoneeeee! Today is the last day for me writing about my daily routine. So, i'm gonna move to the next plan which is more interesting and fun.

Jadi, harini bermula pada pagi aku pergi pasar beli barang dapur. Alhamdulillah,and i spend my time for myself. Do what i love, such as watching youtube channel, kdrama, manage my financial, make some planner and so on.


My life now is an artist. Homepreneur.
So, i need to add knowledge about bussines.
Managing my financial and life like an adult. (yes i'm now 20)

My life is never same like other peers , but it doesn't matter for me because this is my choice. So, i'm happy for my life right now and future. In shaa Allah aamiin. Real life is now begin!

There will be more hardship and more interesting things gonna happen.I must face it. So, in shaa Allah let's pray for the best. Be the best version of me. Yep! In shaa Allah may Allah ease everythings.

/

I think this is a good idea for starting my new daily routine. 5 days keep myself on doing things, and training my mind to think wisely, control my mood .I did it! Alhamdulillah

Hadza min fadhli rabbi untuk segala idea dan semangat! Ini merupakan lastday untuk aku update pasal usaha creating my daily routine. Mission accomplished! So, i will make sure i keep  update blog every single day for my future reference and for me to keep motivate in life.


- Thanks for reading my silent readers :)



Read More

Fourth day (Allah's servant)

Wednesday, 10 July 2019

2 comments





Assalamualaikum and hye everyone! Kisah harini, kita skip pagi terus kepada tengahari hahahahahha jangan tanya kenapa. Okay, alhamdulillah done postage today.Lepastu tak banyak aktiviti yang penting aku lakukan harini. More to find spirit and motivation.


So, what i get today?
Harini Allah izinkan aku jumpa satu video motivasi di instagram. Tekan - Video Motivasi Inspirasi kalau nak tengok.Eh nope! Wajib tengok lah guys. Sikit  pun tak rugi, sangat-sangat menyentuh benak fikiran agar pemikiran lebih luas dan berjaya.


Banyak jugak yang berlaku harini dan sepanjang 2019. Bukan sahaja dalam kehidupan aku, malah kehidupan orang lain juga. Tidak manis untuk aku bukak kisah orang lain dalam blog ini. Cumanya, kisah-kisah mereka sedikit sebanyak menyentuh perasaan ini. Pada tarikh harini, Malaysia tahu media banyak menyiarkan tentang apa? Boleh google sendiri kalau nak tahu. Apa yang telah berlaku  menyedarkan aku bahawa it is not only me yang hadap perkara sebegini.It is not  only me yang perlu menerima takdir Allah yang secara amnya, diri ini tidak menyukai perkara tersebut. But you know what? Kau siapa nak cakap suka tak suka? Kau hamba. HAMBA. Pergi buka kamus dewan, apa maksud hamba? Dah lupa diri kau ni. Pandang kiri kanan, semorang berjaya lah konon. Pandang atas bawah, semorang hidup kaya raya. Semorang hidup smooth je. Kau jela yang sempit dihimpit? 

I'm so pity with myself. Bangun please *tampar tampar muka

Kau berpijak di dunia ini sebagai seorang hamba. Hamba Allah. Memang Allah yang mengatur segalanya namun kasih sayang Allah meliputi segalanya. Sakit pedih yang kau rasa hanya untuk sebuah kehidupan yang lebih baik. Yep! sekarang kau tak nampak, sekarang kau rasa sedih. Trust me, ada satu bentuk kebahagiaan menanti di hujung cerita. 

Cerita takkan pernah habis beb. Lepas mati pun ada kehidupan yang lain. You will always walk and walk. Sama ada kau patah hati, kecewa, meroyan and so on. You must always have faith! Bangun bangkit dan teruskan berjalan lagi.  No one yang sanggup korbankan seluruh hidupnya hanya untuk gembirakan hati kau. No one! Sebab dia pun manusia, dia ada life dia sendiri. 

We just share our lives but we don't be the same things. You is you, me is me but when we are together. That's us!

Yang datang, pasti pergi. Yang hidup, pasti mati.
Jodoh, ajal, rezeki, manusia disekeliling kau. 
Pasti datang dan pergi. Pasti, mesti!

Ready to face it. Allah with you.


Berkata syeikh salim bin eid al-hilali,

"Orang mukmin yang sempurna keimanan dan tulus keyakinannya, sentiasa bersyukur kepada Allah pada saat merasai kesenangan dan bersabar atas kesusahan yang menimpanya. Dia sentiasa berada pada posisi keredhaan. Oleh itu, penderitaan yang dialaminya berubah menjadi nikmat dan ujian menjadi anugerah kerana padanya mengandungi banyak pahala dan kesudahan yang baik. "



Read More

Third day!

Monday, 8 July 2019

1 comment


Third day thread for my daily routineeeeee! I'm so happy sebab setiap pagi semangat giler nak bangun sebab nak update blog, nak siapkan task.Wehh seronok pulak buat semua ni. Hihiks. So, Alhamdulillah target untuk bangun setiap hari dengan jiwa yang semangat, dah tercapai!

Journal harini, lepas subuh aku tidur semula sebab the early i wake up, the early i feel hungry. Untuk masa terdekat, semangat nak memasak belum pulih. So,  i focus to make me feel value in life. So, aku bangun pukul 9pagi bila rasa, dah takder reason untuk tidur. Lepastu gosok gigi, basuh muka dan balut parcel totebag untuk cod petang nanti.

Siap balut semua tu, aku terus update blog ni! Jadi, plan harini. Mandi, makan, cod dan pos barang. Then, siapkan totebag lagi untuk postage esok! May Allah ease everythings. Aku rasa sesak sikit sebab design agak susah, sumpah nak nangis tapi hati kena kental. Do my best! Make my customer feel proud. In shaa Allah!

" Action speaks louder than words"

So let me do first, and story later. hihiks see yah!


----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Okay! Alhamdulillah hari ketiga i turun dapur masak Kari Ikan. Harini masak rujuk recipe Dapur Kekja : Kari Ikan -  boleh tekan

Pastuh tetiba mood sedih, geledah almari untuk dapatkan jajan! So lepasni boleh didik diri kalau sedih, sila makan ya! Harap gain weight lah. Hihiks

Tu je kot?  at least i do something.Not guling-guling atas katilor scroll instagram semata.

ok next day! Hahah






Read More

Second day (teach me a lesson)

Sunday, 7 July 2019

1 comment
Konsep makin hari adalah jadi diri sendiri. Aku maafkan tajuk-tajuk entri blog aku yang macam tak proper. In my growing, english is better than bahasa melayu. Kenapa ya? okay aku bagi contoh.

English : Second day (teach me a lesson)
di fahami sebagai : Hari Kedua (pengajaran)

Melayu : Hari Kedua (mengajar aku sebuah pengajaran)
di fahami sebagai : maksud yang sama panjang dan hambar.

tapi english lebih simple dan padat. lebih tepat ke hati. Setuju?!

-------- mukadimah tamat di situ



Advertisment : Totebag Hand-Drawn Your Own Design by Faezah Mdnor
Check it out on instagram : artotes.co
Catalogue design & price : catalogue.artotes
/

Alhamdulillah,today is my second day doing my daily routine. Jadi setakat harini, aku berjaya bangun awal pagi dek kerana sebuah panggilan. Aku ambil kesempatan untuk bertahajjud yang sangat aku rindui. Alhamdulillah syukur! Moga istiqamah.

Jenis aku, kalau dah bangun awal pagi memang susah nak lelap sebab badan dah rasa segar. Jadi, aku tunggu sampai waktu subuh. Selesai solat subuh, aku syahid balik. Allahu futurnya diri ini.

But it's okay, don't judge yourself. Raikan setiap perkara baik yang kita cuba usahakan. Bad things is always around you. To be the good one, you must be different than others. (hati kena kental beb)

Hari kedua ini mengajar aku untuk "SAY NO BECAUSE OF ALLAH"
Berkata tidak hanya kerana Allah. Maksudnya di sini, bila diajak untuk membuat keburukan, sama ada dari kawan-kawan mahupun nafsu sendiri. Katakan tidak! (weh susah weh sumpah)
untuk insan-insan futur macam aku ni, memang susah. Tapi percayalah, hati yang yakin dengan Allah tidak berasa resah. Tenang dan nyaman saja.

"... Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah hati menjadi tenteram." - Ar-Ra'd : 28

Sepanjang penghijrahan ini, air mata memang teman setia. Setakat ni dah dua tahun aku menangis. Eh takdelah non-stop. Tapi almost everyday aku nangis sampai dah dua tahun ni masih lagi nangis sikit-sikit.

Aku taktau lah camne korang punya kisah kedewasaan but this is mine. This is my story. Aku nak baca balik bila aku dah kahwin, ada anak. Mesti cute je baca ni. Hahaha alololo manjanya seketul pae. (mendekk lah dia nih)

Selamat menjadi seketul Faezah yang lebih dewasa. *sebak hahah
/


Read More

First day (try to have daily routine)

1 comment
Okay ini merupakan hari pertama untuk praktikal Daily Routine (tiber guna bahasa melayu). Sorry kalau blog aku dah macam  rojak kepelbagaian bahasa. Kreatif yet? Hahahahahaha.

Aku cuba untuk buat apa yang aku dah plan haritu. So resultnya, harini aku tidur lepas subuh (dasar janji melayu) --- tolong jangan libatkan perkauman kerana ia hanya suatu pepatah orang lama okay. Haha // Pagi tadi lepas solat subuh, aku rasa badan lemah pastu baring jap pastu eh eh dah pagi. LOL

Sakitnya bila berhenti buat baik, bukan senang nak start balik. Semua sama je. Betapa susahnya orang merokok nak berhenti merokok. Betapa susahnya nak praktis tak tidur lepas subuh bila kau sebenarnya dah give up nak jadi productive pastu tiber nak start balik.

Aku taknak cakap pasal kisah silam tapi agak sendu untuk difahami kalau korang tak faham kenapa aku sibuk nak ada daily routine dan jadi produktif. Okaylah citer sikit. Aku sebenarnya dah give up nak hidup since my family tak support aku, susah senang aku nangis sensorang. Paling pedih bila aku susah, diorang buang aku camtu je beb. Aku yang sibuk-sibuk nak hidup balik sebab dah jumpa teman hidup. Aku doa moga berjodoh dengannya, Aamiin ya rabb.

Cukup sampai situ aku taknak spread negativity. Jadi pada petang yang indah dengan dendangan kenduri kahwin jiran depan rumah, aku pun bangun update blog. Aku nak praktis diri supaya jangan dilayankan mood give up, jangan dilayankan rasa malas badan tu. Malas-malas pun bangun je buat something, jangan melepek nanti jadi malas berganda. Ada masa kena kawal masa dengan handphone. Handphone sekarang ada satu kegunaan je.Internet , instagram dan seangkatan dengannya. Sometimes, kena campak nset ke tepi dan biarkan diri buat kerja yang sihat.


Ini Jess Conte, kawan aku. 
Pergh perghhh kau jangan nak percaya sangat. Dia vlogger di Youtube. I love to watch her Channel on Youtube! Setiap hari ada saja video dia post. Produktif sangat hidupnya! Yang baik kita ikut okayyyy. ----- sebab dia cantik. halah halahh


Okay sambung untuk second day (esok)!



Read More

Creating my daily routine!

Friday, 5 July 2019

1 comment
Since i'm gonna stay at home for a long time, i think that i must have my own daily routine. I'm getting so bored and tired to spend my whole time just for sleep. Okay, enough with sleep. Let's find another things to make my day more productive! This is my own style, do what i love.

This is some ideas for me when i feel so bored and nothing to do.



Wake up in the morning,and don't sleep after Subuh.
Keep reading some books, lipat baju, blogging and feel free to do anything but don't sleep.
Have a sleep after Subuh will make you feel tired for the whole day.

Another things to do is creating your bullet journal (as you wish)
By doing bullet journal will improve my art and hand-writing. This is so good for my little bussiness which is @artotes.co <3

Watching Kdrama.
Watching Youtube Channel Jess & Gab , Amandarachlee
because they make me feel very productive! watch more, do more ;)

I think thats all for my personal daily routine. I create something new on my daily routine because i really need a new me. new situation. new surrounding. So this is the best way to adapt with my new life. I will update for my every steps to get my productive day!


Today, i'm not sleep after Subuh.
I'm thinking about this blog to update something.
And i did it.



Read More
Copyright © Faezah Mdnor. Blog Design by SkyandStars.co