Instagram : @artotes.co

Dapur Kekja : Telur masak kicap


I'm road to my last sem omg. Syukur pada-Mu.
My next recipe notes is lauk telur masak kicap.

Bahan :

1- Telur 5biji
2- *Bawang merah besar - 2
3- *Bawang putih - 4ulas
4- *Cili padi - 7-10batang (mengikut tahap kepedasan yang dimahukan)
5- Kiub maggi - 1
6- Sos tiram & Kicap lemak
7- Serbuk kunyit - hujung sudu teh


Cara masak : 

1- Goreng telur mata. Pastu letak tepi
2- Blander yang bertanda *
3- Panaskan minyak dalam kuantiti yang banyak. (sebab ini kategori sambal)
4- Tumis bahan yang telah diblander.
5- Kemudian masukkan serbuk kunyit + kiub maggi + sos tiram (sedikit but agak-agak je) & kicap lemak (agak-agak dia cukup hitam)
6- Biarkan mendidih lama (pecah minyak) ''10minit? pastu rasa. Kurang masin, tambah garam.
7- Kemudian masukkan air sebekas. kalau nak kuah lebih, tambah banyak air.
8- Biarkan mendidih sampai kuah agak pekat.
9- Masukkan telur mata yang sudah digoreng.
10- Biarkan mendidih lagi.

Dah siap!



Post a Comment

Komen anda amat saya hargai!

Previous Post Next Post

Contact Form