Monday, 30 July 2018

St.Ives : Oatmeal Scrub & Mask


It's meeee againnnnyahh! Firstly, let you know product ini saya dapat gift dari St.Ives Malaysia. Thankyou! awwww happy. Sebelum ni memang saya gunakan Face Scrub St.Ives iaitu GREEN TEA SCRUB (Moderate). To be honest, sis kurang berkemahiran dan pengetahuan pasal scrub. I'm not really sure, bagus ke tidak scrub muka? apa faedah scrub muka? but since i got this gift, ofcourselah kita bertanyakan google dan research all about scrub.

So far, I know that scrub ada banyak jenis dan tahap kekasaran scrub itu. Pasal St.Ives ni, ada tiga level which is Gentle ( boleh pakai hampir setiap hari. Hampirrr ya hampirr tapi bukan setiap hari) , Moderate ( 2-3 kali sehari, sebab texture dia agak kasar. kalau selalu guna, takut rosakkan kulit) , Deep (seminggu sekali je). Begitulah

Apa sahaja jenis skincare jika di pakai pada muka, then muka jadi merah-merah nak cendol ke? eh bukan tu. Hahahah pastu tepi hidung pun mcm merah-merah atau iritasi berlaku. Trust me, just stop using it! Walaupun tengok review orang belambak cakap bagus product ni. But then kita guna pastu tak sesuai dengan kulit kita. Please redha dan move on. It's okay, something better waiting for us. gituh

okay pasal scrub muka. Kita scrub untuk buang kotoran dalam pore yang tersumbat. Kalau guna face wash macam tak deep clean sangat. So that, kita guna scrub untuk deep clean into. Tapiiiii elakkan guna yang texture kasar. serius rosak muka, nanti muka rasa pedih. kan kan? I'm so lucky sebab dapat gift jenis yang Gentle. Fall in love terussssss. Lembut je rasa, kasar dia sikit je. Yes yes, i'm prefer this scrub than before. Before this, green tea scrub tu moderate. Tetiba ada merah tepi hidung, ok konfem tak sesuai nihhh. Move on terus!


PERINGATAN  TEGAS : Jangan guna scrub muka ketika ada jerawat atau luka di muka. Makin luka nanti. auchhh don't okay?

/
#SharingIsCaring #LoveFaezahMdnor

Friday, 27 July 2018

Lactacyd : Feminine Hygiene


Before this memang dah banyak kali dengar pasal Lactycyd ni. Apa-apahal orang akan recommend gunalah Feminine Wash Lactycyd *tadaaa* . Tapi tah kenapa, orang kata tak elok bahan kimia letak disitu. Banyak lah spekulasi. But then, lactycyd ni my last choice lepas try basuhan rebusan daun. Mostly kalau sabun, memang akan rasa pedih untuk basuh miss V. Tapi, lactycyd ni adalah dari lactose (susu). Sikitpun tak pedih! Magic sangat lol

Mesti ada yang tertanya-tanya camne nak selesaikan masalah ni? Dah rimas asyik gatal je sampai luka! Tak larat nak tahan sakit luka dan gatal yakmat!!

I know that feel lah girls. We both know, and the best thing ever bila dapat cari penyelesaiannya. I'm not-reviewing-product. I'm just tell you my own solution for this problem! Paling penting, try yourself!


Tips : 

1- WAJIB. Keringkan/lap lepas membasuh. (pastikan area V kering! tu memang perkara paling wajib. Bakteria mudah membiak di tempat yang lembab. Ingat tu!)

2- Basuh guna Lactacyd Feminine Hygiene. (sebab dia pH balanced! bacteria tak duduk kawasan yang pH neutral)

3- Lepas basuh, lap kering-kering. So wajib, bila pergi toilet. Bawak satu tuala sederhana kecil (saiz tuala kepala) dan feminine wash Lactacyd Feminine Hygiene. 

tambahan : 

- tukar pad 3 kali sehari!
- tukar pantyliner setiap 2-3jam!

Memang kalau nak sihat, kena rajin. Sayangilah dia. eh hahahah

Harap membantu! Pengguna Lactacyd share me your feedback!!
#SharingIsCaring #LoveFaezahMdnor


 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI