Friday, 31 May 2019

Home Organize : Closet

My feel-at-home project is more to organize lah. sebab apaa? sebab aku paling lemah bahagian mengemas mahupun menghias. So that, aku banyak cari inspirasi mengemas bahagian closet sahaja sebab bukan rumah sendiri. Jadi, hak aku hanya dibahagian itu. Menghias tu rumah sendiri nanti lah ek. Hihi

Ruang dalam closet aku tak luas sangat. Jadi kalau lipat biasa, dia jadi menara berkembar dan kadang-kadang jadi menara kembar tiga dan gunung everest. Pastu bila nak amek baju bawah-bawah habis runtuh, musnahlah segala lipatan pastu serabut balik. Pastu lipat balik pastu ulang-ulang.

So this is my new-style for closet organize. Kita guna konsep multipurpose storange (bakul). Kenapalahhh aku tak snap gambar sebelum dan selepas? *menyesali T.T. Takpelah aku bagi gambar google yang lebih kurang.


BEFORE (from google) : 



AFTER ( My own closet ) :



Dia ada cara lipat tersendiri supaya baju itu berdiri dalam bakul tu, means dia tak melorot jatuh. By the way, aku nak beli lagi 3 bakul sebab nak masukkan baju yang dari ampaian. Kedai RM2 sahaja!


Kepada geng lipat baju tak lawa (me T.T), ini jelah caranya setakat ni. Cantik dan kemas!



Monday, 20 May 2019

The beginning of success

Gagal? umpama mimpi buruk dalam sebuah impian kehidupan. Tapi kalau ianya berlaku, adakah ia menjadi kehidupan yang malang? Tidak, kegagalan adalah permulaan bagi sebuah kejayaan. Kepada yang pernah merasa gagal dalam hidup, anda bertuah kerana anda terpilih untuk menjadi insan yang berjaya. Dengan syarat, jangan give up! 

La Tahzan, Innallaha ma'ana. Jangan bersedih, Allah bersama kita. 
Dari segi pandangan duniawi, gagal itu umpama tamatnya riwayat sesebuah kehidupan. Oh kita silap, padahal ia tanda permulaan bagi sebuah kejayaan dan kehidupan yang lebih baik.  


Menjelang Ramadhan, bulan ini penuh berkatnya. Banyak perkara yang samar, kini dijelaskan. Banyak perkara yang terselindung, kini di perlihatkan. Bulan ini bulan yang suci, penuh kejujuran dan keadilan. Bukan sahaja tahun ini, tahun sebelumnya juga aku diuji. Diperlihatkan satu demi satu hikmah setiap yang berlaku. Syukur Ya Allah. Tiada apa lagi yang perlu aku runsingkan, malah pengucapan syukur serta berusaha mencari redha Ilahi.

Secara jujurnya, aku benci tajuk entri ni. Tapi ingat selalu, hidup tidak selalunya berlaku seperti apa yang kita inginkan. Setiap perubahan dalam kehidupan sama ada ke arah yang lebih baik mahupun sebaliknya, percayalah dan berimanlah bahawa itu semua Perancangan Allah. Tetapi walau apa yang berlaku, ia tidak bermakna yang kita perlu menyerah. Give up? Nope.

1.      It's hurt me every single time. My heart become sick day by day. Ia memberi kesan mendalam pada aku dari segi mental dan fizikal. 43kg become 38kg. Guys, when i was 43kg, my friends told me that i'm skinny. So, kalau 38kg bayangkan lah toooooo skinny macam skeleton  (rangka manusia). Ok kenangan yang ni kelakar. Tak pernah terlintas umur 20tahun berat bawah 40kg. Tak pernah langsung sebab 43kg pun dah okay kurus----- *deep breathe (i smile) Alhamdulillah kuasa Allah tiada siapa yang tahu. Maha Mengetahui.

Aku tak pernah terfikir dan terlintas bahawa aku bakal berada di fasa ini. Sebelum ini, kita hanya mendengar kisah orang dan kita berusaha mendoakan yang terbaik buat mereka. Kalini, dibahu sendiri. It's really happen like dah jadi dah pun (takyah risau, takyah bebel) dah jadi dah pun, dah jalani dah pun, dah habis dah pun.


yahhhhh everythings good, everythings okay yehhhhhhhhhh *sigh



But, from this Ramadhan Mubarak. aku tersedar akan sesuatu. Sejak diuji lagi, aku berdoa moga Allah tunjukkan hikmah disebalik yang berlaku sebab aku tersangat terluka. Tapi aku gelojoh like doa harini, harini jugak nak dapat. Nooooo, it's wrong! Bersabar lah, sabar. (i smile again).


You know what? sekarang aku sedar hakikat ujian itu. Ma shaa Allah,  terbukti kebesaranNya. Maha Mengetahui, Maha Pengasih, Maha Pengampun, Maha Penyayang. Setakat ini aku percaya, hikmahnya adalah untuk menguatkan mental dan fizikal sebagaimana aku pernah doa dulu. Jadi setiap ujian itu, percayalah Allah sedang memakbulkan doa kamu. Dunia ini takkan ada yang sempurna, kamu akan kehilangan sesuatu dan kemudian dapat yang baru. Ianya bukan dalam konteks yang sama. Contoh, harini hilang duit pastu selang dua tiga hari dapat duit banyak. (i know boleh jadi begitu) tapi jugak, boleh jadi harini hilang duit dan esok diterima bekerja ataupun terjumpa balik kucing kesayangan yang dah lama hilang.

Allah sedang memakbulkan doa-doa kita.

 Bersabarlah, kita teruskan belajar dan mencari hint kasih sayang Allah dalam setiap ujian yang diberi. Ujian takkan henti, yang aku inginkan hanyalah hati yang tenang menghadapinya. Aamiin ya rabb.


Ini bukan kisah inspirasi. Ini mungkin terapi hati (meditasi) agar mensyukuri nikmat yang sedia ada dan bersabarlah wahai hati dan jiwa.



Surah Al-Baqarah , ayat 45 :

" Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang ; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepda orang-orang yang khusyuk; "




Friday, 10 May 2019

Dapur Kekja : Sambal Sotong


Salam, 6 Ramadhan 1440H. Alhamdulillah tahun pertama berpuasa di rumah sepenuhnya. So, aku juga tidak ketinggalan untuk berkongsi resepi berbuka puasa nanti. heheh. Here we go, Sambal Sotong!

Bahan : 


1- Sotong - 5 ekor
2- Lada kering - setengah genggam **
3- Bawang merah kecik - 4 biji *
4- Bawang putih - 5 ulas *
5- Halia - setengah ibu jari *

i. Gula - 2 sudu
ii. Asam jawa - hujung sudu (agak-agak je)
iii. Kiub maggi - 1 dan 1/2
iv. Kicap Manis - sikit je bagi sambal nampak gelap.


Cara masak : 

1- Sotong dibasuh dan dipotong empat.
2- Blander ** sehingga lumat kemudian blander semua *

1- Panaskan minyak
2- Masukkan yang diblander
3- Masukkan semua (i,ii,iii,iv)
4- Kecikkan api. Biarkan mendidih lama (5-10 minit)
5- Masukkan secubit garam dan ajinamoto.
6- Masukkan sotong dan biarkan mendidih (15minit)
7- Agak-agak dah kering sikit dah jadi sambal tu, okaylah. (make sure sotong tu masak) kau kena ada firasat yang tinggi. Hahaha memasak memang ikut kata hati tau. Pening nak terjemahkan. All i can say is, agak-agak je. Hahahah




Dapur Kekja : Nasi Lemak + Sambal


Nasi lemak merupakan menu utama sarapan pagi bagi bangsa Melayu. Since, we are Malaysian so that everyone can taste Nasi Lemak.

Cara masak Nasi Lemak :

1. Beras sukahati - satu setengah pot
2. Berasmati - 3 pot
3. Basuh beras dlm rice cooker.
4. Dah siap basuh, buang air.
5. Masukkan santan (1/2 kg) - RM5
6. Kemudian masukkan air sehingga paras masak nasi biasa. 
7. Koyakkan dan lipat 3helai daun pandan. Kemudian masukkan dalam rice cooker tersebut.
8. Tekan susi macam biasa. Biarkan dia masak.
9. Jenguk jenguk sikit, kalau dah mendidih. Godam guna senduk supaya santan sebati. Pastu biarkan dia masak sepenuhnya.


Sambal nasi lemak :

1. Lada kering - segenggam lebih **
2. Bawang merah kecik - 4/5 biji *
3. Bawang putih - setengah labu *
4. Ikan bilis - kurang dari segenggam. *
5. Gula - 3 sudu, asam jawa - setengah sudu (agak-agak je), kiub maggi - 1 dan 1/2 , kicap manis - sikit je supaya sambal nampak gelap sikit.


Cara masak : 

1- Blander yang bertanda ** dahulu sehingga lumat, kemudian masukkan sekali semua *
2- Panaskan minyak (masak sambal minyak kena banyak sikit)
3- Masukkan yang diblander.
4- Masukkan terus gula (amaun seperti yang dinyatakan)
5- Kacau lama sikit, masukkan asam jawa, kiub maggi dan kicap manis.
6- Kecikkan api. Biar mendidih lama 15minit and so on sehingga sambal kering bukan hangus (it's look like sambal yang dah siap. haha sila imagine)

/
Sambil tu boleh rebus telur / goreng popcorn ciken.


 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI