Friday, 18 May 2018

RAMADHAN PLANNER 2018


Salam 03 Ramadhan 1439H,

Alhamdulillah, so macam mana ramadhan kali ini? Pertama sekali bersyukur di izinkan Allah untuk kita semua sampai pada bulan Ramadhan tahun ini. Alhamdulillah. Semoga ramadhan kali ini lebih bermakna dan meningkat amal ibadat kita semua. In shaa allah :)

Bagi memenuhi serta manfaatkan masa yang ada dalam bulan Ramadhan, saya nak suggest satu buku ini. Patutnya tunjuk awal lagi sebelum menyambut Ramadhan, jadi sempatlah korang semua grab dan kita gunakan bersama! Best tau guna RAMADHAN PLANNER ini. Nak nak kalau ada group atau buat sama-sama dengan sahabat sekalian. So, dalam group tu memasing tunjuk jakun camne nak guna buku ini? Maka perbincangan dalam group adalah semata-mata untuk masing-masing penuhkan table dan task yang diberikan dalam buku ini. MasyaAllah! Maka terisilah hari-hari dalam bulan Ramadhan dengan amal ibadah. Alhamdulillah. Itulah objektifnya!! Seronok bila dapat compete each other. Bermujahadah gittewww <3 

So, kandungan buku ini adalah PLANNER, QUOTES serta SEJARAH ISLAM yang berlaku dalam bulan Rejab, Syaa'ban & Ramadhan. Semuanya dalam BAHASA INGGERIS. sambil menyelam, minum air. Boleh tingkatkan english. But for me, kurang berminat. Haha, mungkin sebab saya kureng sikit english dan kekadang stress tak faham certain ayat. (teringat result MUET) T.T *nangis

Tapi takpe sebab masih mampu memahami untuk lengkapkan table task yang ada. hehe.So here, saya belanja sikit isi kandungannya : 


Okay, from the left adalah table yang kena isi untuk hari ketiga ramadhan. Table itu sentiasa ada since hari pertama sampailah hari terakhir puasa. Semuanya dah siap manage mengikut 10hari pertama, 10hari kedua, & 10hari terakhir. Masyaallah! Sangat mudah dan faham. 

Okay, from the right pula! Itu adalah table untuk yang dah siap-siap dia bagi pilihan cara untuk Khatam Quran dalam bulan Ramadhan. Kalau baca 4pages setiap waktu solat, in shaallah sekali khatam. So, ikutlah mana satu goal korang. Nak khatam quran berapa kali dalam Ramadhan ini?

Dan banyakkkkkkk lagi CHALLENGES, QUIZ, PAGES GANTI PUASA dan penerangan pasal FIDYAH. Senang citer, sangat lengkap! Semuanya terperinci termasuklah amalan di bulan Ramadhan bagi yang datang haid. MasyaAllah!

For me, saya akan beli buku ini seminggu sebelum Ramadhan. Kemudian, saya akan belet planner ni satu demi satu dan labelkan bagi pages yang saya kena update everyday! Pastu, setiap hari buka planner dan update. Dah macam bestfriend pula <3. Nak lebih jelas? Haaa label macam ni jeh : 


Wallahualam. Semoga bermanfaat. Dapat tak idea untuk Ramadhan? In shaa allah semoga kita lebih bersedia untuk Ramadhan yang akan datang! #SalamIftar (padahal baru 12.40pm)..kbye



 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI