Monday, 15 May 2017

Dapur Kekja : Lauk Sardin


(not mine lah, googel je. Nanti Kekja update gambar sendiri ok)


Ofkos lah rindu untuk segmen ini. So, baiklah. Mari kita ke dapur untuk Lauk Sardin harini. Nasi putih pergi masak sendiri lah!


Bahan : 


  • Sardin 3tin kecil (Botan)
  • Bawang besar - 2 *
  • Bawang putih - 6 ulas*
  • Halia - sebesar dua ibu jari (agak-agak je)* #(kalau ada ikan, mesti ada halia)
  • Cili padi - (ikut suka)*
  • Kentang - 3 biji
  • Asam Jawa - setengah sudu
  • Garam & Ajinamoto

Cara Masak : 

  1. Basuh dan kupas kentang pastu potong empat (potong kecil supaya banyak dan cepat masak). Then, goreng guna minyak yang banyak. Pastuh tapis (goreng supaya kentang cepat masak)(takdelah hangus sardin kau nanti kalau nak tunggu kentang masak)
  2. Blander yang bertanda *
  3. Tapis yang diblander dan tumis guna minyak yang banyak. #(sambal kena banyak minyak)
  4. Tunggu sampai naik minyak, masukkan kentang tadi.
  5. Pastu letak garam dan ajinamoto
  6. Tunggu naik minyak, masukkan 3 tin sardin itu!
  7. Pastu tambah air (2 mangkuk)(biar berkuah sikit, nanti dah masak jadi kering)
  8. Letak asam jawa (setengah sudu)
  9. Pastu biar mendidih dan rasa. (kurang rasa, tambah garam)
  10. Kecikkan api, biar mendidih lama sikit.
  11. Kalau kentang dah masak (dah lembik sikit), means lauk sardin dah masak! So, tutup api!
Siap!


Nasi putih + Lauk Sardin + Timun = Perfect Dish!
/
Bye


 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI