Faezah Mdnor Official Blog
About me Linkies Dapur Kekja My diary Tarbiah Hati

Nur Faezah bt Mohamad Nor
BLOGGER | MALAYSIA
what are our preparation to die tomorrow?
Status: A blogger since 1st January 2011

orang usha blog

Tagboard



Contact Me
Instagram


Blog archive

  • Dapur Kekja : Lauk Sardin
  • Shaklee : Perfomance Drink
  • My little Travel : #FoodHunterSatisfied
  • Interview TESL di UiTM Jengka
  • Totebag by Faezah Mdnor (@artotes.co)
  • Result SPM16
  • Women Backpack Terkini
  • Shaklee : Vita-C Plus
  • Baby Journal
  • Kekja A Babysitter


  • This Blog Sponsored by :



    Followers!



    Dapur Kekja : Ikan Patin (Asam Rebus)
    Wednesday, 17 May 2017 | 0Comment(s)
    Alhamdulillah tengahari ini Kekja masak Nasi putih + Lauk Ikan Patin. Marilah buat note untuk diri ini yang jarang ke dapur. HAHA

    BAHAN


    CARA MASAK : 

    1. Basuh ikan (buang apa yang patut), pastu redam dengan asam jawa. (ikan+air+3 sudu asam jawa) *sebatikan mereka guna tangan je. selawat ya (biarlah mereka berendam sementara siapkan bahan yang lain)
    2. Blander yang bertanda *
    3. Panaskan kuali, masukkan bahan yang telah diblander dan tambah air (banyak air, banyak kuah)
    4. Terus masukkan Asam Jawa (1 sudu) , Asam Keping (segenggam) , Daun Kesum (seikat)
    5. Garam (satu sudu teh)*nanti rasa dan tambah lagi.  Ajinamoto (hujung sudu teh) 
    6. Basuh ikan yang direndam tadi dan masukkan dalam kuali.
    7. Biar Lauk Ikan Patin itu mendidih lama.
    8. Bila dah didih, kecikkan api dan biar dia didih lagi. (supaya ikan masak sepenuhnya dan kurangkan kepedasan cili api)
    9. Agak-agak cukup lama, tutup api. Siap!
    Masak santai-santai je, ikut suka. Haha, kbye 



    FUTURE
    PAST