Wednesday, 17 May 2017

Dapur Kekja : Ikan Patin (Asam Rebus)

Alhamdulillah tengahari ini Kekja masak Nasi putih + Lauk Ikan Patin. Marilah buat note untuk diri ini yang jarang ke dapur. HAHA

BAHAN

  • Ikan Patin - 1 atau 2 ekor (telah dipotong empat dari kedai)
  • Asam Jawa - 2 atau 3 sudu (untuk rendam) 1 sudu (untuk rebus)
  • * Belacan - 1/2 bulatan (eh agak-agak je)(yang pasti kena banyak)
  • * Cili padi/api - 12 batang? (eh sempat pulak aku kira?!) agak-agak je 
  • * Serbuk Kunyit - 1 sudu teh
  • Daun Kesum - seikat (potong batang)
  • Asam Keping - segenggam (sebab genggaman I kecik je. Haloh) *7keping

CARA MASAK : 

  1. Basuh ikan (buang apa yang patut), pastu redam dengan asam jawa. (ikan+air+3 sudu asam jawa) *sebatikan mereka guna tangan je. selawat ya (biarlah mereka berendam sementara siapkan bahan yang lain)
  2. Blander yang bertanda *
  3. Panaskan kuali, masukkan bahan yang telah diblander dan tambah air (banyak air, banyak kuah)
  4. Terus masukkan Asam Jawa (1 sudu) , Asam Keping (segenggam) , Daun Kesum (seikat)
  5. Garam (satu sudu teh)*nanti rasa dan tambah lagi.  Ajinamoto (hujung sudu teh) 
  6. Basuh ikan yang direndam tadi dan masukkan dalam kuali.
  7. Biar Lauk Ikan Patin itu mendidih lama.
  8. Bila dah didih, kecikkan api dan biar dia didih lagi. (supaya ikan masak sepenuhnya dan kurangkan kepedasan cili api)
  9. Agak-agak cukup lama, tutup api. Siap!
Masak santai-santai je, ikut suka. Haha, kbye 


 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI