Tuesday, 27 December 2016

Appreciation Post

Assalamualaikum! di sebabkan blog ini dijadikan medium penyampaian dan perkongsian. Maka harini, tentang diari pula. Alhamdulillah, thanks to Allah and to this boy - adam syakir . Thanks a lot beb sebab tolong promote totebag dari @artotes.co . Saya anggap dia adalah perantaraannya. Syukur. Mungkin 2 in 1 lah. Semoga yang baik-baik untuk awak. Saya taknak terlepas moment menghargai yang datang dan pergi. So, semoga kita buddyz gituh. LOLOLL

Setakat ni hati belum tergerak dan terdetik untuk post gambar dia, and i'll never do that?  walau dia yang suruh. Hahaha. Sorry beb. Tapi aku nak kau tahu yang aku sangat hargai kau. Serius. EHEM EHEM jangan sentimental sangat please?


Okay then, setakat ni saya baru sahaja CLOSE ORDER untuk totebag. First time lah jugak, ramai yang whatsapp dalam masa terdekat untuk order tapi sayangnya. Stock dah tak banyak sebab dah akhir tahun. So, mohon menunggu BATCH 4 next year! tak lama dah next year tuh. Hm, saya belajar banyak perkara bila dah start "gelabah itik" dengan order, pos, lepastu kerenah customer yang comel excited kalau boleh order harini esok pos, (saya bukan mesin)  dan takde orang nak tolong hantar pergi pos barang. Allahu rabbi, cukup sabar ye hadap semua ni. Saya baru belajar, dan saya suka belajar sendiri. Alhamdulillah, maka kesimpulannya adalah terus bersabar dan cekap dalam planning.


27/12/2016 : First time girlboss turun padang. First time pergi pos barang, memang buat muka tak malu. Tanya je siapa-siapa kat situ dan rupanya senang sangat lah pos barang nih. Malu jeh! Takpe, dah memang tak tahu langsung. BLURRR dan terpinga-pinga macam penguin weh


Terima kasih tak terhingga kepada sahabat "mok" saya, @sh_rashidah . Dia lah yang tolong rempit sama beli barang dan pos barang. May Allah bless you, sayang! 

/

Upah untuk awak semua yang rajin baca entry saya. 100% hand-drawn&painted by fzhmdnr (me) , totebag dan totecase exclusive dari @artotes.co


  




Sekiranya berminat, boleh follow ig @artotes.co di samping "Turn On Notification" atau whatsapp 011-1994 5954 . Tapi sekarang close order tau , mohon stay tuned untuk Batch 4 :) 



Friday, 23 December 2016

Senarai Peserta Giveaway

Senarai Peserta Giveaway 5 years blogging by Faezah Mdnor



KLIK banner untuk join!


p/s : last update untuk senarai peserta pada 6 Januari 2017 . Thanks to all

Wednesday, 21 December 2016

Dapur Kekja : Kek Batik



Assalamualaikum hai. Ini lah minggu #KekjaFoodSatisfied okay! Semalam dah bantai Burger Double dari Baim Corner (hanya COD Muadzam Shah sahaja) , lepastu teman mak dan adik iftar di Jentayu Kopitiam makan Banana Split. Oh-sangat-tak-berkhasiat ye. Harini pulak, kek batik. Craving yang manis-manis rasanya. So here, I buat dan I share.


BAHAN : 

1. MILO
2. Biskut Marie
3. Buttercup
4. Susu pekat
5. Air 


CARA MASAK : 

1- Cairkan 1/2 Buttercup
2- Bila dah cair semua, masukkan Air satu cawan *
3- Masukkan 1/2 cawan Susu pekat *
4- Masukkan 2-3 senduk Milo  *
5- Sentiasa godak sampai Milo meledak dan pekat
6- Perlahankan api, dan masukkan Biskut Marie
7- Terbalik-balik kan Biskut Marie supaya sebati dengan adunan Milo tadi.
*teruskan balik-balikkan biskut tu. sampai likat
8- Bila dah likat, tutup api!
9- Masukkan ke dalam loyang. Ratakan dan mampatkan. So, kena tekan-tekan bagi rata dan mampat satu loyang tu.
10- Bila dah mampat dan sejuk. Masukkan dalam peti sejuk
11- 30minit lepastu, boleh potong dan makan.


p/s : Jangan stop menggodak (di step 5) dan membalik-balikkan (di step 7) sebab takut Milo hangus.
       Gunakan api sederhana.


Nota : kalau nak biskut keras, kurangkan air.

Monday, 19 December 2016

Bloglist Tarbiah








Assalamualaikum, sebagai seorang blogger semestinya banyak topik yang kita nak share tapi kadang tu terbantut oleh macam-macam halangan tak di duga , sampailah satu saat itu yang ditakdirkan apabila button "Publish" ditekan. Lega. Kalau boleh hari-hari nak update blog tapi sayangnya, hanya tajuk entry je yang terlintas. Pengisian belum pasti padat dan tepat. Okay, siap mukadimah tengahari ni.

Ceritanya, saya nak berkongsi beberapa link blog atau page blogger yang berkongsi ilmu bermanfaat. Perkara yang baik, elok di kongsi bersama. Ye dak geng? Okay, walaupun banyak page/blog yang saya listkan. Tak semua saya baca sebab kekangan masa dan sakit mata jugak hadap komputer lama-lama. So, harap yang rajin membaca tuh. Boleh mengisi masa anda dengan "blogwalking" dan baca pengisian mereka ini. In shaa allah



1- Zahirah Zamree  http://zhrhs.blogspot.my/
2- Tarbiah Sentap   - http://www.tarbiahsentap.com/
3- Ilmu Al-Quran    - http://ilmufromalquran.blogspot.my/



buat masa ni, saya kongsikan tiga link sahaja. Ini pun, ada beratus entry yang korang boleh baca. In shaa allah, manfaatkan masa yang ada. hehe :)

Tuesday, 13 December 2016

Tips cantik paling berkesan!

Siapa cakap kita takde peluang untuk cantik? Semua orang boleh cantik tanpa perlu laburkan duit cuma perlu usaha dari hati. Saya dapat tips dari instagram. tapi dia dalam bahasa inggerisa dan "saya cuba" translate ke bahasa kita mengikut fahaman saya. Tips ini sangat berguna pada saya dan untuk kita yang kadang tu tetap tak puas hati walaupun dah cantik rupa!

Jadi, saya akan share beberapa tips mungkin berguna pada saya bila meningkat dewasa!



1- Untuk nak mata cantik, tundukkan pandangan. Kurangkan pandang ajnabi (lelaki bukan muhrim) kalau boleh takyah pandang langsung. Pandangan terjaga, in shaa allah ingatan jadi kuat dan hati bersih juga. (sebab tu orang selalu suruh jaga pandangan, memang nikmat. tak tipu)

2- Untuk cantikkan wajah dan mencerahkan, banyakkan berwudhu'. Jangan kesat muka lepas wudhu', biar dia kering sendiri barulah rasa nikmat berwudhu.

3- Untuk dapatkan keseluruhan tubuh badan yang cantik, pakailah pakaian menutup aurat supaya tubuh kita terlindung dari cahaya matahari yang akan menggelapkan dan merosakkan kulit.

4- Untuk membuang kekotoran di muka juga hati, gunakan sabun yang dipanggil "istighfar". Gunakan sebanyak mungkin means perbanyakkan istighfar walau di mana anda berada. anytime, anywhere boleh cantik!

5- Lepastu untuk penjagaan rambut, bagi mengelakkan habuk melekat pada kulit kepala lalu membentuk sekumpulan kelemumur. Gunakan hijab/tudung untuk melindungi kepala tu. Jangan pakai turban nanti leher kena cahaya matahari dan kulit tak sekata. so, pakailah tudung melabuhi dada. supaya semuanya terlindung dari cahaya matahari dan pandangan tajam si buaya, selamat.

6- Untuk elakkan penyakit yang di sebut "penyakit hati" , selalulah pergi "salon memaafkan orang lain" dan membuat random kindness.


Setakat ni, itu je yang saya faham dan berguna. Itulah tips untuk cantik selamanya. Tak susah pun, tak payah keluar duit tapi dapat income. Nampak tak? Kenapa sibuk nak tandingi product mahal orang lain padahal "product" kita ni lagi "mahal".  Tolong, jangan jadi manusia yang perasan kaya lalu membazirkan duit. okbye, harap membantu.


Wednesday, 7 December 2016

Watch Movies Online Free! (subtitle)



Akhirnya dapat jugak web untuk layan movies/drama online! so, korang semua pun boleh "membuang masa" dengan melayan favorite movies/drama di 123movies

How to watch?

1- Tekan SINI
2- Search movie/drama yang korang nak tengok



3- Lepastu tekan search. keluar lah yang macam ni


4- Scroll bawah sikit, ada banyak episod! 





p/s : sebenarnya senang je, tak perlu ajar pun. Lolll mengada jek! lepastu jangan lalai tengok drama ok. ini cadangan bila dah resah sangat cuti tu. okbye!



Tuesday, 6 December 2016

Dapur Kekja : Sambal Tepung Lenyek

(gambar terakhir selepas 10keping tepung lenyek di kunyah)


Assalamualaikum. Selamat pagi! okay inilah sarapan pagi saya. Tepung lenyek namanya. Makanan tradisi Tokban Legacy. Saya tak rasa semua orang tahu. kalau ada yang tahu makanan ni, korang awesome! So inilah antara resepi untuk sambal tepung lenyek ni. Untuk cara buat tepung lenyek, nanti saya updated!

BAHAN :


  1. Lada kering segenggam
  2. Ikan bilis segenggam
  3. Bawang merah - 3 biji
  4. Bawang putih - 5 ulas
  5. Kiub maggi - 1 , gula - 2 sudu
  6. Asam jawa adabi (hujung sudu)

CARA MASAK:

  1. Blander semua bahan di atas (blander sampai takde biji lada, kalau boleh)
  2. Panaskan minyak
  3. Masukkan yang dah diblander (tak perlu tapis)
  4. Masukkan gula 2 sudu, kiub maggi-1, asam jawa adabi (hujung sudu)
  5. Kacau, dan rasa
  6. Apa yang kurang, tambah (gula, garam, ajinamoto)
  7. **letak kicap masin sikit (supaya sambal jadi gelap sikit dan masin)** tambahan je ni/takperluletakpuntakpe
  8. Kacau dan tunggu sampai naik minyak.
  9. Perlahankan api, tunggu lah sambal tu masak.
  10. Bila dah naik minyak, maknanya sambal dah masak.


p/s : selalunya kalau sambal dah masak, akan jadi pekat macam sambal. hahaha aku je faham ni. dan ini sahaja sambal yang sesuai dengan tepung lenyek. perfecto!


Sunday, 4 December 2016

Giveaway 5 years Blogging by Faezah Mdnor



Pada 31 Disember 2016 ini merupakan ANNIVERSARY BLOG SAYA YANG KE-5 TAHUN. Jadi, bagi meraikan anniversary blog saya buat pertama kalinya. Saya nak buat giveaway! Saya menjemput semua bloggers di MALAYSIA menyertai giveaway saya dengan mematuhi syarat di bawah ini.


SYARAT PENYERTAAN


1- Follow blog INI & Like Page Facebook https://www.facebook.com/fzhmdnr/
2- Follow instagram @fzhmdnr
3- Buat satu entry  bertajuk "GIVEAWAY 5 YEARS BLOGGING BY FAEZAH MDNOR" berserta gambar banner di atas. Kemudian, buat satu kisah "Self-positive when I was sad"
4- Gambar banner mestilah di BACKLINK kan ke entry ini.
5- Sila berikan link penyertaan anda di ruangan komen entry ini sahaja.

Contoh "Self-positive when I was sad"



3 orang pemenang bakal dipilih berdasarkan kisah "Self-positive when I was sad" yang paling berguna dan menusuk kalbu saya. Hahaha, 

HADIAH KEPADA PEMENANG

Pemenang pertama : Bawal Alianna & Totebag (design dari pemenang)
Pemenang kedua : Totebag (design dari pemenang) 
Pemenang ketiga : Totecase (design saya) 


Hadiah yang disediakan ini adalah ditaja sepenuhnya oleh @artotes.co . Semoga dapat mengarang dengan hati yang tenang dan ikhlas.


Tarikh-tarikh penting GIVEAWAY : 

5 January 2017  : Giveaway Tamat
6 - 10 January 2017 : Pemilihan pemenang
 1 Februari 2017 : Pengumuman pemenang


p/s : berkenaan tarikh, saya akan update dengan lebih detail nanti. So, jangan risau. Teruskan mengarang kisah anda!




Bercuti di South Korea bersama Traveloka

Traveloka adalah salah satu platform penerbangan dan tempahan hotel terkemuka di Asia Tenggara, berkhidmat lebih daripada 18,000 laluan dan ribuan hotel di Asia Pasifik. Saya selalu terbayang-bayang untuk terbang ke Korea Selatan. Semoga peluang ini membawa saya terbang ke sana dan merealisasikan impian saya! Let's go! #MyTravelokaEscapade



Terdapat beberapa buah negara yang ditawarkan oleh Traveloka untuk percutian iaitu EL NIDO , HONG KONG, LANGKAWI, BALI , LONDON, TOKYO, NEPAL, SABAH MELBOURNE, SOUTH KOREA


sudah tentu SOUTH KOREA menjadi pilihan hati saya! Kenapa South Korea? sebabnya suasana pemandangan dan cuaca di Korea sangat best. Terdapat juga beberapa tempat di Korea yang menjadi tumpuan saya jika saya sampai menjejakkan kaki di Korea. Selain itu, saya ingin memenuhi wish list #KekjaAdventures dengan aktiviti-aktiviti lasak di Korea. Lets fly with me? #MyTravelokaEscapade


Pulau Nami

Inilah tempatnya yang paling sweet di mata saya! cantik dan menenangkan . kalau tak pergi berdua pun, bercinta dengan tempat ni je dah cukup. Paling best, kalau dapat pergi ke tempat ni pada musim sejuk. Orang selalu kata, kalau kita menyatakan cinta pada salji pertama. nanti cinta akan terbalas. LOL // pengaruh The Lagend of Blue Sea . Pemandangan di Pulau Nami lagi syok dapat di-record guna drone. I'll have my own drone one day, sebab memang in myhobby-wishlist


Jangan tertinggal list menyeberangi sungai untuk ke Pulau Nami dengan menaiki zipline. Ini memang kurang hajar punya best! Saya sangat suka dengan aktiviti lasak terutamanya melibatkan kelincahan dan keberanian. Dalam kes ni, memerlukan keberanian sebab ZIPLINE adalah yang macam ni .


I believeee I can fly! Macam tu feelingnya. Oh-seronoknya dapat pergi Korea. Ini baru Pulau Nami. Tidak ketinggalan juga untuk bermain sukan air di Pulau Nami.



Masa itu emas. Jadi, jangan sia-sia kan masa yang ada di Korea, ayuh penuhi dengan aktiviti-aktiviti yang menyeronokkan! 


Bungee Jumping di Cheongpung Land

Ini adalah misi paling utama yang saya selalu sebut-sebut pada kawan-kawan saya. "Aku teringin nak bungee jumping" , "kat mana ada bungee jumping?". "satu hari nanti, aku akan buat bungee jumping jugak!". setakat ni ketinggian paling mencabar di Macau Tower, Macau dengan ketinggian 233meter! Tapi sekarang kita di Korea (feeling sangat) . Jadinya, ketinggian 62meter di Cheongpung Land
sudah mencukupi misi #KekjaAdventures saya.




Dear  www.traveloka.com.my , bawalah saya ke sini. Saya nak buat terjunan bebas di sini \o/ .. ada banyak tempat di Korea yang menawarkan aktiviti bungee jumping. Tapi setakat pencarian saya di google, inilah tempat yang paling tinggi di Korea untuk bungee jumping dan turut menawarkan aktivit-aktivit yang lebih ekstrim seperti "Ejection Seat" dan "Swing Big." Maka, Korea Selatan sangat sesuai untuk melaksanakan misi #KekjaAdventures.


Terjah Restoran & Makanan Halal di Korea

Last but not least, perkara penting bila kita pergi travel adalah menikmati makanan tradisi sesebuah negara! #IloveFood . Antara makanan halal di Korea yang saya teringin nak cuba adalah : 

Bibimbap


Ini lah makanan paling perfect bagi saya , kerana bibimbap ialah makanan khas dari Korea yang menyediakan campuran nasi, daging dan sayur, Lengkap piramid makanan! 


Jjampong


Jjampong adalah makanan Korea yang berisi mi dan makanan laut seperti cumi, udang dan ketam. Lazat sungguh! 


Tteobokki


Tteobokki adalah makanan Korea yang diperbuat dari tepung beras dan pedas. I love this so much. dan akhir sekali, saya nak cuba semua Dessert di South Korea!


Itulah dia 3 perkara utama yang saya ingin lakukan sekiranya saya mendapat tajaan www.traveloka.com.my untuk bercuti ke Korea Selatan! Jangan lepaskan peluang anda untuk menyertai kami terbang bersama www.traveloka.com.my



sincerely,
Faezah Mdnor

Saturday, 3 December 2016

Tips Kekja pasal masker



Sebenarnya ni entry lama tapi kita repost entry ni supaya takyah susah-susah scroll kat blog archive cari tips berguna ni. Btw lately selalu terdetik untuk catat segala jenis tips dari mak. I dont know why, macam feeling I need all this when I was adult. (one day but by counting likes tahun depan dah adult..k bye) So, ini nak share tips masker hand-made gitu. Bila fikir panjang, belum tentu nanti mampu nak beli masker kat watson kalau nak dibanding beli nasi lemak. Baik beli nasi lemak kan? Kenyang. so here, beli tiga bahan ni je untuk setahun. inshaallah. Apa bahannya tu? ehhhhhhh sebelum tu, nak gelar diri Kekja boleh? ok terima je ok terima.

BAHAN untuk buat masker : 

1- Yogurt Natural
2- Madu
3- Serbuk Kunyit


CARA BUAT : 

1- satu sudu teh yogurt, satu sudu madu dan hujung sudu teh serbuk kunyit.
2- campur semua tu dalam satu mangkuk atau pinggan.
3- kacau-kacau bagi sebati, dan TEPEK kat muka macam masker.
4- Basuh muka selepas 10-15 minit.

Amalkan sehari sekali tau. Anytime!

Khasiat setiap bahan : 

YOGURT

- dapat melembabkan kulit yang kering
- membuang sel kulit mati
- mengubati jerawat
- memulihkan kulit terbakar oleh sinar matahari

MADU 

- melindungi kulit
- mencegah penuaan kulit
- menyembuhkan luka pada kulit
-memelihara kecantikan kulit
-membersihkan kulit

SERBUK KUNYIT

-merawat jerawat
- memutihkan kulit wajah
- mengatasi kulit berminyak
- mengangkat sel kulit mati


so, dah nampak sangat bagus tips ni. Boleh dikatakan tips flawless! Cuba la amalkan. Paling best, adalah jimat duit poket. Huhi, bijak merancang untuk masa depan!

" Future depends on what you do today"


Friday, 2 December 2016

Tips Move-on

Semua orang pernah kecewa, tersakiti, disakiti , rasa down bagai nak give up dalam hidup. Yes, we do. Tapi satu je nak pesan, jangan layan sangat perasaan tu. Jangan rasa seolah-olah kau je yang pernah kecewa kat dunia ni, seolah-olah kau je yang lifeless. oh no, sorry... Please, do not look at yourself with disgust, you are a gift to this earth. You are beautiful, you are light, an energy, essence. You are nature yourself :)

Firstly saya nak awak semua bahagia dan gembira kembali. Semua orang berhak untuk rasa happy dan happiness. Kebahagiaan sebenar adalah kebahagiaan hati. Jadi, jangan bandingkan cerita awak dengan cerita orang lain. Tapi belajar lah dari cerita awak dan cerita orang lain. Itulah orang yang bijak!

Tips Move-on


  • MEMAAFKAN.
Kenapa kena maafkan? Ofkos dan perkara ini sangat penting. Memaafkan adalah perkara utama dalam usaha MOVE ON. Memaafkan seolah-olah awak dah redha dengan apa yang Allah takdirkan pada awak. dan terbuka satu pintu bahagia dalam hati awak. "omg I tak kan maafkan dia, besar kot salah dia pada I" . ok chill, kiranya awak berdendam lah? Memaafkan tak sama dengan melupakan. Jadi, maafkan lah dia dan saya tak paksa awak untuk lupakan. sebab proses untuk menghilangkan PARUT mengambil masa yang lama. Its okay, tu normal. selagi awak tak maafkan dia, ia dikira awak berdendam dan menyebabkan hati lagi sesak dan tak tenang. Mana satu awak nak? Fikir..

  • BUSY-KAN DIRI
Selepas dah maafkan dia, Alhamdulillah. awak sangat kuat! tahniah. Terus melangkah dengan point kedua, iaitu busykan diri. Busykan diri dengan perkara faedah dan mendekatkan diri pada Allah. Bila kita busy, kita dah takde masa nak fikir pasal dia. secara tidak langsung, kita dah pun lupakan dia dengan mem-busy-kan diri dengan kerja-kerja kita. Saya sangat suka busykan diri, sebab memang terbukti kita takde masa nak buat perkara yang menyakitkan hati sendiri. saya bagi contoh membusykan diri dengan perkara berikut :

- Baca buku tarbiah, ilmiah, sejarah nabi
- Melukis (hobi saya) atau laksanakan hobi anda
- Scroll ig yang caption dan gambar menzahirkan tarbiah hati.
- Buat homework/ assignment yang bertimbun
- Kemas atau hias bilik bagi nampak ceria (untuk bina jiwa baru yang move on)
- Bersukan
- Tengok kat youtube cara buat kek, pastu try buat (ee seronok)
- Fokus dengan impian hidup. (contohnya nak ada bisness sendiri, busykan diri dengan plan supaya impian jadi kenyataan)

itulah antaranya, semoga dapat membantu. Semua di atas, memerlukan usaha diri. Allah takkan ubah nasib seseorang melainkan dia yang mengubah sendiri. Saya tak dapat nak push diri awak supaya jadi sepertimana yang saya nak, iaitu awak gembira. Tapi usahalah diri sendiri, push diri sendiri untuk jadi gembira sendiri. sayang diri sendiri tak? Cepat bangun , dan usaha.

  • TINGKATKAN AMAL
Hasil bacaan buku tarbiah, ofkos kita akan dapat ilmu baru. So apalagi? amalkan mana yang mampu. Tingkatkan amal, baca alquran. kalau dulu, baca al-quran setiap kali lepas subuh je. Mungkin lepasni, setiap kali lepas solat fardhu. At least, dalam satu hari . dah 5kali baca al-quran. Kalau dulu tak berapa khusyuk solat, mungkin lepasni bertambah khusyuk. sebab takde apa dah nak fikir, hanya fikir plan untuk move on je. Dalam otak, cuma fikir untuk teruskan usaha move on ini. Memandangkan, usaha move on ini juga mendekatkan diri pada Allah. lagi satu, kalau boleh solat sunat tahajjud jangan tinggal. kalau tak pernah try, try lah buat. Allahuakbar, sangat tenang. Percayalah

Jadi, kesimpulannya faham tak apa yang saya cuba sampaikan ni? Tips move on ini saya dapat hasil bacaan buku tarbiah dan caption kat instagram. Saya simpulkan menggunakan cara saya sebab saya pun dah alami dan amalkan. Alhamdulillah. Jadi, tips ini berdasarkan pengalaman saya. bukan hanya copy paste. Semoga dapat sebarkan bahagia ini pada semua :) wallahualam.


point penting : "Allah takkan ubah nasib seseorang melainkan dia yang mengubah sendiri"

 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI