Faezah Mdnor Official Blog
About me Linkies Dapur Kekja My diary Tarbiah Hati

Nur Faezah bt Mohamad Nor
BLOGGER | MALAYSIA
what are our preparation to die tomorrow?
Status: A blogger since 1st January 2011

orang usha blog

Tagboard



Contact Me
Instagram


Blog archive

  • Dapur Kekja : Ikan Patin (Asam Rebus)
  • Dapur Kekja : Lauk Sardin
  • Shaklee : Perfomance Drink
  • My little Travel : #FoodHunterSatisfied
  • Interview TESL di UiTM Jengka
  • Totebag by Faezah Mdnor (@artotes.co)
  • Result SPM16
  • Women Backpack Terkini
  • Shaklee : Vita-C Plus
  • Baby Journal


  • This Blog Sponsored by :



    Followers!



    Cinta itu fitrah
    Friday, 30 September 2016 | 0Comment(s)
    bukan sahaja hati, malah jari yang menaip ini pun terasa janggal untuk berbicara soal hati. Oh tidak! Jangan pandang cinta adalah perkara yang euww atau sebagainya kerana cinta itu fitrah (suci) . Bercinta tak salah, dengan siapa kita bercinta dan bagaimana kita bercinta itulah yang menentukan salah atau tidak. atau lebih spesifik Halal atau Haram

    entry saya yang sebelum ini iaitu Pilihan cinta : Aimaan Banna, sangat padat dan in shaa Allah tepat pengisiannya dapat menyedarkan kita. Cinta yang macam mana kita nak pilih?

    Setabah hati saya pun, tipulah kalau takde rasa macam nak bercinta. rasa kosong je kadang. rasa macam takde orang suka aku ke. rasa sunyi. macam-macam rasa. Jadi, untuk bagi korang rasa apa yang saya rasa, saya ingin kongsikan teks dari Afaf Amra merupakan Founder Usrah Santai.



    Perempuan.

    Walau bagaimana sibuk dan aktif dalam society, kental bawa diri, takde pakwe, bersemangat dalam dakwah atau bijak melangit dalam pelajaran, tetap takkan lari daripada bicara soal hati.

    Andai hati itu asalnya lembut, maka selamanya jua lembut.
    Suka orang itu, suka orang ini
    Nak jaga hati,
    Taknak lagha
    Taknak fikir yang sia-sia

    Kadang-kadang rasa rindu sangat sampai nak kahwin sahaja lagi mudah.

    Tengok orang couple, rasa nak couple juga. bila fikir balik, taknak couple sebab taknak buat perkara yang menghala dosa tetapi jiwa terseksa!

    Tengok orang kahwin pun nak kahwin juga. taktahu kenapa rasa nak kahwin sangat tetapi yang tahu hanya nak kahwin sebab seronok tengok orang kahwin.

    Pelbagai rasa didengari
    Bercampur baur dalam hati

    Itu lumrah sayang.

    Apatah lagi dalam umur yang makin meningkat dewasa.
    Soal hati dan fitrah rasa untuk disayangi dan menyayangi itu biasa.

    Cuma terkadang diri perlu tahu, fokus kehidupannya di mana.

    Ada satu masa.
    Allah pasti akan satukan dua hati menjadi satu ikatan yang halal.

    Jadi harini, takperlu mencari atau mengejar. Cukuplah dengan berusaha melengkapkan diri. Jujur kata, tak mudahlah nak jaga hati tetapi kerana Allah! aku cuba untuk tetap menjaga dan in shaa Allah. perempuan yang baik untuk lelaki yang baik , lelaki yang baik untuk perempuan yang baik dan begitulah sebaliknya dalam Surah An-Nur ayat 24 . Percayalah akan ada, cuma bukan sekarang waktunya. Its too early for you (me) . Lets prepared ourself dan see you 3 years later :) - (2019)




    #ATileForSeville
    Tuesday, 27 September 2016 | 0Comment(s)




    Semalam 26/9/2016 , idola saya turun Politeknik Muadzam Shah. Khabarnya ada Hafiz Hamidun dan PU Syed. Saya tahu yang beliau turun muadzam shah daripada post kat ig dia. Masa tu feeling barlari-lari nak pergi tapi hakikat hidup saya...memang takboleh keluar malam, terutamanya event umum macam ni. Habis semua kawan-kawan saya tag pada gambar yang beliau post tu, tapi kawan-kawan semua ada kelas malam. Oh lupa-nak-SPM-dah. Tetiba ada seorang sahabat saya ni whatsapp saya...



    Agak-lah terharu hihihi sebabnya dia tahu idola saya datang Muadzam Shah!! dia tahu Heliza Helmi tu idola saya. hehe..Yang saya selalu sebut-sebut dah datang dekat dengan saya. Ini ke yang dinamakan "dekat tapi jauh" ? Takpe, belum rezeki. Inshaallah satu hari nanti mungkin lebih dari menghadiri ceramah dia. Mungkin hari-hari saya akan jumpa dia atau jadi team dia pergi jelajah bumi Islam. Aamiin, tiada siapa yang tahu. Doakan yang baik-baik sahaja. Okay cukup mukadimah ringkas ini.

    Dalam sedih yang itu, saya scroll ig sebab nak tengok lah kot ada beliau post suasana kat Politeknik tu. Tapi saya terjumpa post Diana Amir berkaitan #ATileForSeville. Memang saya ikuti perkembangan kak Heliza Helmi, Diana Amir, Fynn Jamal dan Fara Fauzana dalam misi mereka ini. Akhirnya dah di update dalam youtube. Alhamdulillah

    Dulu pernah beratusan masjid terbina di Andalusia . Kini bertukar menjadi gereja. Di bandar Seville yang mempunyai 20,000 orang muslim, tiada sebarang masjid yang terbina untuk mereka.


    Jadi, kehadiran mereka di bumi Spain itu untuk membina masjid. Ehh bukan masjid yang ada mahar tu. Masjid untuk beribadat . Hihihi. Maka entry ini untuk saya kongsikan dengan "silent readers" saya untuk tontonilah A Tile For Seville di Youtube. Lihatlah perjalanan mereka di sana dan ambil manfaat daripadanya. Inshaallah semoga bermanfaat . Kalau drama korea boleh kira episod, kenapa tidak untuk drama realiti selama 6minit lebih ini?


    ( Klik Gambar untuk tonton EPISOD 1)

    #ATileForSeville




    p/s : Saya sangat kagum dengan idola saya, kak Heliza Helmi. Semangat jihad fisabilillah yang ada pada diri dia sangat mendalam. Sangat terharu dan berbangga kerana jadikan dia sebagai idola saya since dia masuk AF5 lagi. (dulu saya minat dia masa AF5 sebab mata dia bulat sama dengan saya. adalah persamaan pada muka ada iras-iras sikit *bukan perasan tapi mungkin kebetulan*. dan harini saya minat dia kerana agama yang ada pada dia ). wallahualam



    A (little) achievement sweet 17
    Monday, 26 September 2016 | 0Comment(s)

    Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah . Alhamdulillah. Alhamdulillah. Hadza min fadhli rabbi . ( rasa macam nak taip entry ni hanya untuk ucap Alhamdulillah ) . Syukur Ya Allah, seawal usia ini ( 16 tahun 11 bulan) aku dapat lah jugak kurangkan sedikit beban mak abah. Bussiness totebag di instagram @artotes.co atau boleh whatsapp 011-1994 5954 untuk order . At least saya cuba, dan usaha mana tahu satu hari nanti jadi usahawan berjaya dapat tanggung mak abah dan bantu adik-beradik yang lain (itu impian saya, tak kisah walau apa cara pun yang pasti HALAL. saya nak family saya nampak yang saya bukan macam itu tapi yang macam ini) . Aamiin walau tak pernah terlintas dan tersinggah di hati saya untuk bercita-cita menjadi seorang usahawan muda/berjaya . Sebab cita-cita saya yang clishe tu, nak jadi saintis mulanya lepastu eh nak jadi nurse. Dah besar sikit, nak jadi doktor. Itu sahaja yang saya fikir. Bila tanya mak saya, dia akan jawab "jadi cikgu dah la, sesuai dengan wanita berkeluarga nanti." Apa saja, saya ikutkan sebab rezeki Allah itu luas. Saya akan lakukan yang terbaik untuk apa sahaja kerjaya yang Allah tentukan untuk saya. In shaa Allah!

    My Goals!
    - Jubah graduate : RM20
    - Makanan & Sijil : RM10
    - Gambar : RM15

    Total : RM45


    Mak bantu RM250 untuk Intructor Course tu. Saya bagitahu je mak yang saya nak pergi kursus jurulatih, lepastu mak terus tanya berapa yuran? Mak bagi RM250 je , dalam RM250 itu ada duit abah juga. Saya macam speechless dan terharu la jugak sebab tak berharap pun mak saya hulur. Saya cuma nak minta kebenaran nak pergi je, but Alhamdulillah :) Jadinya saya topup RM200 jelah. Biar lebih jangan kurang. hehehe :)

    Jadi, tahun ini 2016 saya GRADUATE & SEMINAR ADDMATH guna duit saya sendiri tanpa minta dari mak abah. Saya pergi INSTRUCTOR COURSE dengan backup dari mak abah. Alhamdulillah! The Best Achievement in my life so far (16yearsold 11months). Saya tahu pencapaian ini mungkin sedikit tapi lebih baik berbanding saya yang dulu :)

    p/s: Saya cuba untuk tidak meminta wang dari mereka. Saya malu sangat lah nak mintak duit kat diorang rasa macam nak berlari satu rumah kalau nak pergi mintak tu. 10 kali ulang-alik. Jadi, saya cuba dan usaha mana yang mampu. Rezeki itu milik Allah dan rezeki Allah itu luas :)

    " She believe she could, so she did " 

    Dapur Kekja : Bubur & Sambal
    | 0Comment(s)
    Assalamualaikum dan selamat petang! Sabtu haritu mak demam, so mak suruh masak bubur. Memang dah lama nak masak bubur ni sebabnya penting untuk yang sakit/demam. So, sekarang dah pandai dah kot jaga orang demam. hehehe. Rutin family, bila bubur mesti dengan sambal. Maaf gambar bubur & sambal yang dah siap takde, sebab tak sempat nak snap. Abah pun siap tegur, tu dah kenapa masak-masak siap camera atas meja. Kfineeee ----- ada lah gunanya masa depan nanti bukan nak show off ok. (positive please)


    CARA MASAK BUBUR : 

    1. Beras 1 pot setengah.
    2.  Basuh beras
    3. Air paras nombor 8 dalam periuk nasi tu. (air kena banyak la kiranya)
    4.  Bagi periuk nasi kat rumah ni, kerana letak senduk kayu supaya periuk tak tutup rapat, nanti dia membuak. ( Periuk orang lain saya tak tahu pulak. hehe )
    5. Tunggu dia masak ( 10-15minit kot) agak-agak jeee... godak-godak dan masukkan 2-kiub maggi.
    6. Agak-agak ada gaya bubur tu, dah la. Tutup suis periuk



    BAHAN ( Sambal ) : 



    1. *bawang besar - 2 (saya taktahu apa beza bawang merah dengan bawang besar. macam sama je! )
    2. *6 ulas bawang putih
    3. segenggam cili padi
    4. Satu genggam setengah ikan bilis.
    5. Kiub Maggi - 1
    6. Kicap Manis



    CARA MASAK (Sambal) : 
    1. Blander yang bertanda *
    2. Kemudian tapis. 


    (terselit info bubur : itu yang saya maksudkan letak senduk kayu)

    3. Goreng ikan bilis dan tapis minyak.


    4. Tumiskan yang diblander tadi. (bila tumis, mesti panaskan minyak)
    5. Agak dah coklat sikit, masukkan Kiub Maggi.
    6. Kacau-kacau dan masukkan Kicap Manis sedikit (agak warna gelap sikit, dah la) (kiranya kicap ni untuk jadikan warna dia nampak macam sambal. Hahahaha how to explain ha!)
    7. Kacau-kacau sambal tu bagi masak dan tutup api.
    8. Masukkan ikan bilis yang sudah digoreng.
    9. Gaul lah mereka sehingga sebati. Dah siap!


    p/s: really sorry, gambar ada tapinya dalam otak saya. Haha, okay semua kena imagine lah sendiri rupa dia!



    Doa dipermudahkan urusan - Heliza Helmi
    Friday, 16 September 2016 | 0Comment(s)

    In shaa Allah perkongsian ilmu harini ialah doa dipermudahkan urusan oleh Heliza Helmi. Boleh tekan gambar di atas untuk play video. Semoga bermanfaat :) 

    TERKINI - https://www.youtube.com/watch?v=Pgl_RSQn2gc


    Maksud doa : " Ya Allah, tiada kemudahan melainkan apa yang Engkau jadikan mudah dan perkaraaa yang susah boleh Engkau jadikan mudah, apabila Engkau mengkehendakinya. " 


    Review buku tarbiah
    Thursday, 15 September 2016 | 0Comment(s)

    Pada malam ini. baju dibasahi peluh, kepala berdenyut (perkara biasa setiap kali habis sukan, taktahu lah perkara "biasa" atau sebaliknya) baru balik training taekwondo. kesedihan di hati makin hari makin pelik tendangan, skill haprak. Apeniii . ok stop , bukan nak cerita pasal taekwondo. 

    hehe, mukadimah untuk apa yang berlaku saat ini. baiklah, malam ini ditemani seketul cahaya dari syiling rumah menghala ke meja komputer bersama kipas dinding kuasa 2 . saya nak review buku-buku di atas .Alhamdulillah kesemuanya sudah habis saya baca dari kulit ke kulit. Jangan tanya berapa lama saya habiskan. Ada yang dalam masa satu hari, ada yang berhari-hari jugak. Semoga bermanfaat, dan boleh jadikan cadangan NEXT BOOK-TO-READ kepada ulat buku sekalian.


    CERITA & CINTA

    Cerita & Cinta karya Irine Nadia dan sedikit coretan dari suaminya, Vel Oliver. Siapa tak kenal pasangan ini? sangat tabah dan kuat family dia ni. Buku ini mengisahkan tentang diri dia (Irine Nadia) sebelum dan selepas kahwin. Beliau berkahwin pada umur 19/20 cemtu lah. Dia juga merupakan inspirasi saya sebab tu beli buku dia ni. Korang takkan percaya semua yang dia cerita dan perkara yang dia alami sewaktu dia berumur 19-24 cemtu lah. Jadi kalau nak jadi remaja yang bermotivasi boleh follow up cerita dia. Terutamanya pengalaman yang dia cerita dalam buku ni sangat membantu. Kalau dia boleh, mengapa tidak kita? but porrrrrrrr me : " Action speaks louder than words". Achieve it!



    KUN ANTA

    Kun Anta karya oleh tiga orang penulis iaitu Ustaz Syed Abdul Kadir AlJoofre , Faris Zulkharnane dan  seorang  lagi merupakan idola saya sejak kecil lagi iaitu Heliza Helmi. dan sebab itu jugaklah saya beli buku ini. hehehe..Buku Kun Anta ini diisi dengan pelbagai cerita & sejarah islam yang dapat menjadi tauladan buat kita. disokong pula dengan ayat suci Al-Quran dan Hadis. MashaAllah, bertambah-tambah ilmu dikk oi kalau ko beli&baca. Ada juga perkara yang dapat saya ambil dan amalkan. Objektif buku ini , ingin memberitahu kepada kita supaya Kun Anta atau Be Yourself. Takperlu hipokrit, takperlu nak bertopeng atau sebagainya. Macam mana nak jadi diri sendiri ni? "Jadilah diri mu , sucikan hati, hiasi pekerti" . kalau tak faham jugak, boleh beli buku ini dan baca sampai habis. Semoga dengan itu dapat menjelaskan dan membuka ruang dalam hati kita untuk sentiasa Kun Anta :)


    PESANAN BUAT DIRI


    Pesanan Buat Diri karya Suhili Nain. Jujurnya, saya tak kenal penulis ini. Buku ini dalam koleksi buku-buku Angah saya. Saya sebagai seorang penghuni dalam bilik tersebut, sangat suka "mencari" dan "terjumpa" . Jadinya saya baca. Nipis sahaja buku ini tapiiii sangat padat dan cukup untuk santapan rohani. Pesanan harian buat diri berserta huraian dan contoh dari ayat suci Al-Quran dan Hadis melengkapi buku ini. Banyak sangat pesanan yang kita patut catat dan pindahkan ia ke dalam buku catatan peribadi kita (sekiranya ada)(sepatutnya ada) untuk menjadi peringatan buat diri kita. InshaAllah saya akan repeat baca buku ini supaya "ia" sebati dengan jiwa dan hati saya. InshaAllah


    Konklusinya : Jadikan buku-buku di atas sebagai koleksi buku-buku anda. Buku-buku ini sangat membantu dari segi rohani dan dapat "membersihkan" pemikiran anda. Tapinya, jangan lupa untuk membaca penghulu segala kitab iaitu Kitab Suci AL-QURAN. Inilah kitab yang terulung dan tiada tolok bandingnya. Jadikan Al-Quran sebagai teman sejati, bacalah setiap hari kerana di akhirat nanti. Kitab ini akan mengiringi .  Saya sangat teringin untuk bertaddabbur Al-Quran. Sangat ghairah untuk mendalami Al-Quran , untuk faham kesemua cerita dalam Al-Quran. Saya sangat teringin untuk ber Usrah dalam satu bulatan bahagia, berkongsi ilmu akhirat dan bertaddabbur Al-Quran. MashaAllah. InshaAllah, satu hari nanti akan menjadi kenyataan. Allahumma Aamiin

    Pesan saya : kita sebagai seorang wanita terutamanya, perlu dan sangat perlu menimba ilmu. Mungkin kita tak dapat nak jelajah dunia atau bermusafir untuk mencari ilmu tapinya pada era ini, semuanya di hujung jari. Carilah ilmu yang bermanfaat, terutamanya ilmu agama. Cari, kejar, genggam ilmu agama dalam hati ini sebab nanti kita nak bimbing anak-anak begitu juga nak bimbing suami. Mungkin awak kata suami yang patut bimbing kita. Yaaa memang betul, tapi ingat dia pun manusia. Jadinya kena saling mengingati. Kita kena lebih berpendirian, bermotivasi untuk kita pimpin dan bimbing keluarga kita nanti. Sebab ada sebuah kisah dalam buku " Kun Anta" yang bertajuk "Seorang ibu kekuatan seribu lelaki" . Dalam kisah ini menceritakan seorang ibu yang mendidik anak-anaknya menghafal Al-Quran sejak kecil lagi. Anak dia berumur 9 tahun sudah hafal 30juzuk Al-Quran. MashaAllah Tabarakallah. Saya taktahu kenapa hati saya bergetar saat membaca kisah ini. Ayahnya orang biasa, tak alim langsung. Tapi ibu dia.... Lihatlah betapa pentingnya peranan seorang ibu dalam mendidik anak-anak.

    Jadinya, saya juga ingin berpesan pada diri sendiri. Jangan terlalu berharap untuk mendapat seorang teman hidup yang perfect atau erti kata lain , bijak dalam segala hal. Jadi lah dulu sepertimana yang saya inginkan. Berusahalah dan jadilah dulu sepertimana yang saya inginkan. sepertimana yang dijelaskan dalam Surah An-Nur ayat 26 . wallahualam



    Pilihan Cinta : Aimaan Banna
    Tuesday, 13 September 2016 | 0Comment(s)

    [ Klik gambar untuk play video]


    CINTA SELEPAS NIKAH? TAK LOGIK!

    Hari ini ramai yang dok sembang pasal cinta lepas nikah. Tak habis-habis perjuangkan 'cinta selepas nikah'. Katanya haram jika cinta sebelum nikah.

    Ye ke haram cinta sebelum nikah? :)
    Jom kita rungkaikan sama-sama!

    p/s:
    Kena janji baca sampai habis supaya ramai orang faham bahawa bercinta sebelum nikah tu boleh! Terima kasih kerana baca hingga habis.

    [HUJAH KENAPA CINTA SEBELUM NIKAH ITU PATUT!]

    [1]

    Takkanlah nak cakap ini; "Hai awak, apa khabar. Jom kita kahwin!"

    Pelik dan menjengkelkan.
    Perempuan bukan iPhone tau.
    Kau ingat kau nak beli iPhone ke apa?
    Main tengok-tengok, suka, lepas tu nak beli?

    Oleh itu, kita perlulah adakan cinta sebelum nikah untuk ada rasa suka!

    Selalu dengar statement ni?

    "Jika si dia tidak kahwin dengan kamu secepatnya, maka ini bermaksud dia tidak mencintai kamu!"

    Ini statement yang tak logik. Siapa kata kahwin itu bermaksud cinta? Ada je orang kahwin tapi sebab harta, ada kahwin sebab terpaksa. Jadi, kahwin tu bukan bermaksud cinta.

    Oleh itu, bercintalah sebelum nikah.

    [2] Pernah dengar hadis Nabi;

    "Tiada apa yang lebih baik antara dua orang yang bercinta selain daripada nikah."

    Lihat..!

    Bukankah ada wujudnya istilah cinta sebelum nikah.
    So, ini membuktikan bahawa cinta sebelum nikah itu logik dan sah!

    Dan ada satu lagi hadis;
    "Carilah mereka yang sekufu denganmu dan kahwinilah mereka."

    Lihat..!

    Obviously kita kena cari dan bercinta dengan seseorang sebelum nikah hingga capai tahap sekufu. Kita kena bercinta sebelum nikah untuk kita berkenalan dengan seseorang sebaiknya sepertimana apa yang telah dinyatakan dalam hadis tersebut.

    Jadi, tak salah pun bercinta selepas nikah.

    [3] Cinta sebelum nikah = ZINA [?]

    Are you serious? Jangan kata cinta itu terus direct kepada zina. Zina itu dosa tetapi cinta itu suci. Tidak semestinya bercinta itu terus kepada zina. Tidak salah pun untuk bercinta, yang penting tidak zina.

    [4] Berkawan berkenalan dan cinta sebelum nikah = hubungan haram.

    Tidak, tidak, tidak! Bukan hubungan haram pun.

    Kawan je pun. Apa salahnya? Berkenalan untuk saling menambah cinta antara pasangan. Tidak haram selagimana tak zina.

     Zina je yang haram ye. Allah memang jelas-jelas mengatakan bahawa zina itu haram. Sebab Allah tak nak kita samakan cinta itu dengan zina.

    Zina ialah zina.
    Cinta ialah cinta.

    Masyarakat kita sekarang ni terlalu gelojoh nak nikah sebab nak dapatkan 'pasangan sex', maksudnya bernikah semata-mata kerana ingin puaskan hawa nafsu.

    Itu bukan cinta!

    [5] Majoriti perkahwinan sekarang kosong.

    Pernikahan hari ini kosong, hambar, penuh kebencian, kekasaran, penindasan, tidak bagi hak nafkah dan lagi teruk banyak penceraian yang berlaku.

    Kenapa jadi begini?

    Sebab terus gelojoh kepada nikah, dan terlalu jumud mengharamkan hubungan cinta sebelum nikah.

    [Konklusi]

    Tak salah pun bercinta sebelum nikah.

    Bahkan amat digalakkan sangat untuk maslahat pernikahan yang lebih berkualiti kerana bercinta selepas nikah tidak logik dan banyak merosakkan.

    Itu sahaja,
    Wallahua'lam.

    Penulisan oleh Aiman Banna.

    ---

    Sekian sahaja artikel mengarut di atas :(

    Sumpah, sangat MENGARUT! dan inilah dia penjual agama.
    Guna hujah agama dan logik akal untuk menangkan nafsu.

    Secara jelas dan terang-terangan saya katakan di sini;
    Saya tak bersetuju langsung dengan mana-mana hujah di atas.
    Saya membangkang dan tolak 100% tanpa kompromi.
    Itu hujah rekaan dan tambahan yang saya dapat daripada satu artikel yang tersebar di alam maya sebelum ini DAN ramai anak muda support dan sokong hujah ini.

    Astaghfirullah. Beristighfar aku baca hujah kat atas ni. Ya benar, atas ini merupakan hujah-hujah anak muda sekarang untuk menghalalkan ikhtilat dan hubungan cinta membuta tuli sebelum nikah.

    Dia nak katakan bahawa dia ada something better daripada apa yang telah islam dan ulama' telah tetapkan selama ini. Wuish.

    Meh aku jawab :)

    ---

    Cinta ________  Nikah ialah konsep yang telah dinyatakan dalam Quran dan Sunnah Rasulullah dan kita waijb patuhinya.

    Sila isi tempat kosong.

    a. Sebelum
    b. Selepas

    Maka apa jawapannya?

    Mungkin jawab “a” sebab setuju dengan hujah di atas tadi atau “b” sebab memang dah berpegang lama dengan pegangan ini.

    Simpan jawapan anda dulu.
    Jom kita ulangkaji sikit;

    Islam tak pernah mengharamkan manusia untuk bercinta sebelum nikah. Kerana cinta itu fitrah kita bermula dari bayi lagi. Ya, cinta itu fitrah semulajadi dalam diri seorang manusia.

    CINTA ITU FITRAH.

    Jadi, untuk ada rasa cinta dalam hati ialah satu fitrah.
    Tiada yang salah, tiada yang haram pun.

    Cuma kita kena faham konsep fitrah.

    Makan pun fitrah manusia.

    Kita akan ada rasa lapar, rasa kenyang dan lain-lain. Ia merupakan fitrah manusia yang Allah ciptakan dalam diri manusia. Jadi semua manusia akan mengalami rasa lapar dalam hidup mereka.

    Cuma bila kita lapar, kita makan.
    Bila kita makan, akan hilang rasa lapar.

    Dah boleh faham kan?

    TAPI, bagaimana kalau kita makan secara BERLEBIHAN DAN TIDAK TERKAWAL?

    Maka kita akan...

    1. Gemuk.
    2. Obesiti.
    3. Muntah.
    4. Sakit perut.
    5. Dan macam-macam lagi implikasi.

    Begitu juga konsep dengan CINTA.

    Makan itu FITRAH,
    Cinta pun FITRAH.

    Bila kita bercinta BERLEBIHAN DAN TIDAK TERKAWAL apa jadi?

    1. Zina.
    2. Tidak jaga ikhtilat (batas pergaulan)
    3. Tidak jaga hati (Mungkin berlaku zina hati)
    4. Cinta yang tidak berkekalan sebab ikut nafsu semata.
    5. Dan macam-macam lagi implikasi.

    Cinta itu fitrah apabila kita ikuti syariat Allah, ikut apa yang Quran dan Sunnah telah tetapkan. Ikut apa yang ulama’ telah bahaskan. Fitrah bila ikut sunnah Rasulullah.

    Sebab itu cinta sebelum nikah itu fitrah HANYA DAN HANYA APABILA;

    Cinta kepada Allah.
    Cinta kepada Rasulullah.
    Cinta kepada Mak Ayah.
    Cinta kepada keluarga dan kawan
    Cinta kepada isteri / suami
    Cinta kepada Ummat.
    Cinta kepada dakwah tarbiah
    Dan macam-macam lagi!

    CINTA YANG TIDAK FITRAH IALAH;

    Cinta kepada ajnabi berlebihan.
    Bercouple dan bermesra ikut suka.
    Tidak jaga ikhtilat.
    Bertunang senyap-senyap tanpa bagitahu ibu ayah.
    Dan macam-macam lagi jenis cinta yang disaluti maksiat!

    Pegangan saya di sini ialah;
    TIDAK SALAH UNTUK BERCINTA SEBELUM NIKAH tetapi perlulah cinta kepada orang yang selayaknya dan sepatutnya agar fitrah dan kesucian cinta itu terjaga rapi.

    Sebelum nak nikah dengan pasangan pilihan anda, cintailah ALLAH dan Rasulullah baik-baik. Dah solat awal waktu? Dah selawat dan khatam kisah sirah Nabi?

    Dah cinta mak ayah betul-betul dah? Dah berbakti kepada mak ayah? Dah buat mak ayah bangga? Dah minta maaf dan berubah daripada perangai buruk yang lalu?

    Dah sayang dan cinta orang yang sepatutnya kita cinta?

    Jangan gelojoh nak mencintai manusia yang baru dalam hidup kita tapi terus ABAIKAN cinta yang dah lama mencintai kita seikhlasnya selama ini. INGAT! Janganlah jadi “Yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran”

    Baiklah, ini stand saya dalam perkara ini.
    Jom, saya balas setiap hujah di atas:

    [1] Katanya cinta selepas nikah ialah bagaikan membeli iPhone?
    [2] Ramai yang kahwin bukan sebab cinta. Tapi sebab harta dan lain-lain.
    [3] Ada dua hadis Nabi yang membenarkan cinta sebelum nikah.
    [4] Cinta sebelum nikah bukannya zina.
    [5] Berkawan dan bercinta sebelum nikah bukan hubungan haram.
    [6] Orang cinta selepas nikah hanya mencari pasangan sex.
    [7] Banyak penceraian.

    Bukankah Rasulullah bernikah dengan Khadijah tanpa bercinta dahulu? Bukankah isteri-isteri Rasulullah itu dinikahi tanpa bercouple dan bercinta kemaruk dulu sebelum ucap akad nikah? Adakah anda ingin mengatakan bahawa Rasulullah ‘beli’ isteri-isterinya? TIDAK! Jauh sama sekali.

    Cuba anda dalami sirah dan fahami elok-elok ada apa pada Qudwah Rasulullah itu. Konsep cinta lepas nikah dalam skop tarbiah assolah bukannya seperti membeli seorang muslimah.

    Sebab itu dalam Islam ada konsep TUNANG. Tunang inilah gunanya untuk berkenalan apa yang sepatutnya, untuk tahu apa yang patut ditahu. Tidak perlu pun untuk couple sana-sini, hurung sana hurung sini, bermesej sana sini, call setiap pagi dan malam. Tak perlu pun!

    Ada jaminan ke couple 10 tahun itu akan membuatkan anda kenal seorang manusia itu 100%? Mungkin ada lakonan, mungkin ada aib yang disorok, mungkin dia ada contact perempuan / lelaki lain. Banyak kemungkinan (Bahkan tunang pun ada kemungkinan ini)

    TAPI, ikutlah syariat Allah.

    Dah ada kaedah tunang untuk berkenalan kan? Kenapa pilih opsyen untuk couple dan bercinta ikut nafsu semata?Jangan guna  alasan logik akal dan nafsu serakah untuk membenarkan maksiat.

    Dalam tunang yang ikut syariat, kita kena jaga IKHTILAT iaitu batas pergaulan antara lelaki dan perempuan. Haaa, sebab perkara inilah ramai orang lebih prefer untuk couple dan bercinta ikut nafsu sebelum nikah.

    Ye lah, ikhtilat dalam islam seperti berikut;

    1. dan perempuan ajnabi tak boleh contact tanpa ada hajat dan darurat. Jika tiada kepentingan, maka tak boleh berinteraksi.
    2. laki dan perempuan ajnabi tidak boleh bermesra ikut suka. walaupun dalam tunang, hanya boleh berinteraksi untuk urusan nikah dan urusan penting sahaja.
    3. Dalam tunang, kalau nak jumpa sekalipun, kena ada ahli keluarga terdekat yang teman dalam perjumpaan.
    4. Tidak boleh panggil mesra-mesra, tidak boleh galak bertukar-tukar gambar (wajib tunduk pandangan selagi belum nikah) dan macam-macam lagi.

    Atas sebab inilah ramai yang tak nak ikut Islam.

    Rasa leceh.
    Rasa malas.
    Lalu buat alasan untuk turutkan nafsu.

    Bertaubatlah.
    Istighfarlah!

    So, berkawan dan bercinta sebelum nikah bukannya haram. Ye bukannya haram. TIDAK HARAM KALAU JAGA IKHTILAT dan jaga batas pergaulan yang ikut syariat.

    Dan, cinta sebelum nikah bukannya zina. Ye bukannya zina. Tapi anda kena faham bahawa ada hadis Nabi, riwayat Muslim tentang zina bukan sekadar zina sex semata;

    Ada zina;
    Zina Mata
    Zina Telinga
    Zina lidah
    Zina tangan
    Zina kaki
    Zina hati

    Baiklah, bagi saya jaminan bahawa tidak akan terlibat dengan jenis-jenis zina ini apabila anda terlibat dengan cinta sebelum nikah (couple, tunang yang tak jaga ikhtilat, berkawan-kawan yang tak jaga ikhtilat dll)

    Adakah anda tidak zina mata, zina hati? Memandang pasangan dengan selalu. Tidak tunduk pandangan. Usha dengna seronok. Dok bayang-bayang benda haram. Dok teringat-ingat dan rindu secara berlebihan. Anda akan terlibat dengan zina mata dan zina hati.

    Anda tidak rasa anda terlibat dengan zina telinga bila selalu dengar suaranya dengan kerap ketika on the phone? Tidak rasa anda zina lidah bila selalu bercakap benda romantik, benda lucah dll? Tidak rasa ada zina tangan bila anda pegang tangan dia, pengang badan dia ketika keluar dating?

    Ya, inilah dia concern Islam. Islam menutup jalan-jalan yang membawa ke arah zina yang besar dengan mengharamkan zina-zina yang saya sebutkan di atas tadi.

    Buka Quran, buka surah Al-Isra’ ayat 32. Allah larang kita dekati zina ya, bukannya direct kepada buat zina. Bermaksud, apa-apa sahaja yang mebuatkan kita mendekati zina, HARAM. Jalan-jalan menuju zina walaupun sekecil anak langkah; jangan pernah berkompromi walau sesaat.

    Lihat? Quran dan Hadis dah bagi hujah yang cukup untuk anda berhenti daripada bercinta ikut nafsu sebelum nikah.

    Jadi jawapan saya di atas telah menjawab hujah ini;

    [1] Katanya cinta selepas nikah ialah bagaikan membeli iPhone?
    [2] Cinta sebelum nikah bukannya zina.
    [3] Berkawan dan bercinta sebelum nikah bukan hubungan haram.

    Selesai jawab 3 poin, saya teruskan pula untuk jawab baki-baki;

    [1] Ramai yang kahwin bukan sebab cinta. Tapi sebab harta dan lain-lain.
    [2] Ada dua hadis Nabi yang membenarkan cinta sebelum nikah.
    [3] Orang cinta selepas nikah hanya mencari pasangan sex.
    [4] Banyak penceraian.

    Tadi katanya ada dua Hadis Nabi yang membenarkan cinta sebelum nikah.

    Amboi, itu ikut naluri dan nafsu semata. Bukannya apa yang islam betul maksudkan.

    Nabi kata;

    1. "Tiada apa yang lebih baik antara dua orang yang bercinta selain daripada nikah.”
    2. ”Carilah mereka yang sekufu denganmu dan kahwinilah mereka.”

    Maksud hadis ni bukannya Nabi anjurkan nikah sebelum nikah. Bukan juga maksudnya bercouple-lah puas-puas sehingga dapat sekufu tu lalu kahwin. Bukan!

    Jika ada dua manusia yang saling bercinta, maka janganlah teruskan hubungan itu dengan dosa dan maksiat. Maka halalkan hubungan itu, jangan buat benda haram dengan tidak jaga ikhtilat.

    Solusi bagi antara dua orang yang bercinta bukannya couple, TAPI dengan nikah. Untuk dapatkan konfirmasi dan keyakinan dalam hubungan tersebut juga ada solusi dalam Islam, iaitu tunang.

    Maka tunanglah, istikharah dan istitsyarah. lalu nikahlah dengan tawakal.

    Konsepnya ialah; BUKTIKAN CINTA DENGAN NIKAH.

    Kita ikut Nabi,
    bukannya naluri.

    Nabi kata apa?

    “Seorang wanita dinikahi kerana empat perkara; karena hartanya, keturunannya, kecantikannya, dan kerana agamanya, maka pilihlah kerana agamanya, nescaya kamu beruntung”

    Nabi suruh kita nikahi wanita kerana AGAMA.

    Maka sesiapun yang nikah, walaupun sebelum atau selepas nikah, tetap TAK IKUT SUNNAH jika tidak nikahi wanita kerana AGAMA. Jika dia nikah kerana harta, maka itu isu hati dan masalah peribadi dia, tiada isu dengan konsep nikah selepas nikah.  Ada yang nikah semata-mata nak cari pasangan sex? Tetap salah sebab dia tak ikut Sunnah Rasulullah berdasarkan hadis di atas.

    Atas sebab inilah ramai yang bercerai zaman sekarang.

    Bukannya sebab konsep cinta selepas nikah,
    Ataupun bukan sebab dia tak couple sebelum nikah.

    Issue dia satu ja

    “IKUT QURAN DAN SUNNAH KE TAK?

    Kalau ikut sungguh-sungguh, inshaAllah everything will be ok :)

    -Konklusi-

    1. Bercinta sebelum nikah BOLEH kalau ikut quran dan sunnah.
    2. Bercinta selepas nikah TAK BOLEH kalau tak ikut quran dan sunnah.

    —-

    Alhamdulillah, akhirnya selesai penulisan saya untuk jelaskan kesalahfahaman dalam kalangan anak muda kita. Saya risau sangat-sangat dengan kondisi anak muda hari ini.

    Jika, anda fikir saya nasihatkan anda sebab saya rasa mulia, demi Allah saya tak mulia pun. Bahkan mungkin lebih teruk daripada anda.

    Saya nasihatkan sebab saya pun pernah berhujah macam tu, saya pun pernah terlibat dengan masalah ikhtilat dan couple. Tapi saya tinggalkan semua tu sebab saya yakin dengan tarbiah.

    Akhirnya hari ini bernikah dengan seorang perempuan yang saya tak couple, saya jumpa parents dia dulu, bertunang sebentar lalu kami nikah dah hampir 2 tahun. Kami nikah ketika saya masih 18 tahun. Masih muda namun saya yakin dengan tawakal. Saya yakin untuk tinggalkan maksiat dan ikut syariat. Akhirnya semuanya jadi baik-baik sahaja alhamdulillah.

    Bukan itu sahaja, inshaAllah saya bakal jadi ayah kepada kandungan anak pertama kami yang berusia 8 bulan dalam perut.

    Oleh itu,saya amat-amat berharap kita sebagai anak muda tinggalkanlah masalah ikhtilat, couple dan macam-macam lagi issue cinta yang remeh. Please jadi matang dan mula berfikir issue yang lebih besar seperti dakwah tabiah, issue umat yang kian tenat.

    Itu sahaja noh.

    Moga Allah cinta dan redha,
    InshaAllah Dia kurnia kita Syurga.

    Amin :)

    Seorang Hamba,
    Aiman Banna.

    —-

    P/S:
    Kongsikan jauh-jauh jika anda rasa bermanfaat. Semoga ramai anda muda sedar bahawa hakikat islam itu indah, maksiat dan turutan nafsu hanya akan merosakkan.

    Dan doakan buku saya dan isteri bertajuk “Move ON’ yang akan keluar 20 September 2016 kelak. Nak pre-order? Whatsapp 0173316830. Dalam tu saya ceritakan bagaimana saya tinggalkan maksiat couple, masalah hati, bagaimana saya nikah muda, berhijrah dan macam-macam lagi. Nantikan ya! :)

    Apa-apa pun, doakan saya istiqamah ya! :D

    #AimanBanna

    | sumber channel telegram : telegram.me/aimaanbanna |


    World #QuranHour
    Saturday, 10 September 2016 | 0Comment(s)


    Assalamualaikum. Okay guys! ada tugas sikit  HARI INI, tak lama pun satu jam sahaja. Jom sama-sama support World #QuranHour di mana seluruh dunia akan mengaji Al-Quran dan bertaddabbur Al-Quran selama satu jam bermula 9.00am-10.00am pada 9 Zulhijjah (11 September 2016, Ahad) . Kita juga digalakkan berpuasa pada hari tersebut, kerana hari tersebut merupakan Hari Arafah. 

    Jom semai di hati ini, betapa indahnya islam. Keindahan islam bukan terletak pada pakaian, tetapi indahnya islam apabila ia diamalkan. Jadi apa patut dilakukan selama satu jam ini?

    - Baca Al Quran
    - Baca Terjemahan atau tafsiran (sekiranya tak tahu membaca quran/ cuti)
    - Berbincang atau belajar tentang Al-Quran dengan yang mahir atau
    - apa sahaja yang boleh kita manfaatkan apabila berdamping dengan Al-Quran.

    Dalam setahun kita ada 8760jam. Hanya 1 jam yang kita perlu untuk memberikan sokongan kepada kempen WORLD QURAN HOUR!!

    Dampingi lah Quran
    Kasihi lah Quran
    Hayati lah Quran
    Jadikan lah Quran panduan.


    Mana-mana yang dah lama sangat tinggalkan tu, jadikanlah ini sebagai PERMULAAN. Bila lagi kalau bukan sekarang/ hari ini? Ajal dan maut bila-bila masa jee :)

    Mari kita gegarkan SELURUH DUNIA DENGAN BACAAN AL QURAN. Selamat beramal :)


    Salam sahur dari saya, 


    Pasal FZHTOTEBAG
    Friday, 2 September 2016 | 0Comment(s)

    Assalamualaikum. Selamat petang to all my readers! Harini pasal totebag FZHTOTEBAG . Ada yang dah tahu? Tahu ke taktahu, meh sini nak bagitahu sikek. Hihi.. Alhamdulillah hadza min fadhli rabbi, Batch1 FZHTOTEBAG dah berlangsung dengan selamat pada 1/8/2016. Inshaallah Batch2 adalah pada 7/9/2016. Okay, anything pasal ini totebag. boleh ke instagram @artotes.co 

    FZHTOTEBAG ini adalah business pertama saya yang saya usahakan sendiri dengan Izin Allah serta pertolongan dari-Nya. Alhamdulillah, idea ini pada akhir tahun lepas (2015) dan Alhamdulillah saya dapat usahakan sehingga sekarang yang anda lihat, tak seberapa dan masih dalam usaha lagi dan lagi. Huhu. Saya mula bergiat menjadikan seketul angan-angan kepada sebuah kenyataan pada 19/6/2016 (masih baru) dan semoga Allah permudahkan segala urusan ini . Terima kasih kepada customers batch1 ! Oh yaaa, this totebag 100% hand-drawn&painted by me :)

    Inshaallah FZHTOTEBAG akan terus maju kehadapan dan jadi lah anda salah seorang yang menyumbang kepada kemajuan business saya ini. hihi iaitu dengan Follow&Beli ! Sebarang maklumat terkini pasal FZHTOTEBAG boleh rajin-rajin "Turn On Notification" di instagram @artotes.co  supaya nanti kalau ada Giveaway ke haaaa. Mana tahu rezeki kan? Inshaallah. ok next week last exam trial spm untuk subject Biology X Addmath. Hehe, fighting!




    FUTURE
    PAST