Tuesday, 9 February 2016

Dapur Kekja : Ayam perap (goreng)

segmen : #DapurKekja


(gambar google memang ginilah bila perap , warna agak kuning sebab letak kunyit.
bila dah goreng, warna coklat gelap rasanya. lupa lah tapi sedap! best makan dengan 
nasi putih dan lauk berkuah. contohnya, sup sayur dll)

Bahan :

Seekor ayam yang dah dipotong kat kedai.
(bahagian dada, simpan dalam peti)
*Halia
*8ulas bawang putih
*1sudu besar lada hitam
1 1/2 atau 2 sudu kunyit 
garam
ajinamoto


Cara perap : 

1- blander yang bertanda *
2- tapis yang dah diblander.
3- lumurkan pada ayam, kesemua bahan yang di atas.
4- perap dalam 30minit
5- Goreng!

Done!

Dapur Kekja :Telur masak merah




Tadaaa. salah satu fav saya, telur masak merah. dah lama tak masak, mujur ada note dalam handphone. so, jom study balik! (masak pun nk study kerr?)

Bahan : 

4-6 biji telur
*3-bawang merah kecik 
*4ulas bawang putih
*segenggam lada kering
2 kiub maggi
kicap manis, sos tiram, cili sos


Cara masak : 

1- basuh dan rebus 4-6 biji telur tadi
2- dah rebus, kupas kulit telur tu
3- panaskan minyak sedikit dan goreng sekejap telur yang sudah dikupas tadi.
4- dah garing sikit telur tu, angkat dan tapis.

5- blander yang bertanda *
6- panaskan minyak dan tumis yang blander tadi tu
7- kacau kacau dan masukkan gula dua sudu, 2 kiub maggi,
kicap manis dan sos tiram dalam kuantiti yang sedikit.
8- masukkan cili sos agak agak je (sederhana) dan ajinamoto sedikit.
9- kacau kacau sampai naik minyak . kemudian masukkan telur.
10- gaul bagi sebati dengan telur. tunggu sampai sambal gelap gelap sikit.
tutup api dan hidangakan.

Done!


dah sedia ke belum?

ofkos lah kena marah bila tak study. ada ke patut update blog? kihkih. saya bukan lah sejenis student cemerlang, student target sebab TOV saya pun 1A je. (Alhamdulillah syukur) . Jadi saya kena fight dengan diri saya untuk sentiasa positif!

saya ada banyak benda kena hadap, tapi saya ketepikan sebab semua tu tak penting. Jadi saya cipta dunia saya sendiri, penuh dengan angan angan , usaha yang gigih dan sentiasa bahagia! saya ada 8 orang ahli keluarga yang lain semua tak 'geng' dengan saya (wakakaka). saya takboleh nak ubah diorang jadi saya kena ubah diri saya. saya tahu bila saya bagi pendapat, selalu ditolak mentah-mentah (ala cedihnya) tapi saya okay sebab memang tu lah rutin hidup saya. (Alhamdulillah syukur masih berfamily even....)

Kita takboleh berhentikan hujan, tapi kita boleh halang daripada terkena hujan. contohnya guna payung. Sama jugak dengan situasi saya, saya takboleh ubah orang jadi saya kena banyak berdiam diri dan fokus dengan dunia saya. Me and my own world

January 2016 



-Cukup sebulan yang agak terumbang ambing. Alhamdulillah homework siap tapi ada certain terpaksa! tiru kawan sebab SIFAT M hampir menguasai diri. (em kecundang)

p/s : scary gila virus M ni. minta dijauhkan lepasni. harap sembuh 100% daripada SIFAT M. Aamiin!

-bulan yang tak bermotivasi. yang yakin sangat dapat life mcm waktu form4 tahun lepas.
yang tak kisah pasal orang,study study study dan hidup dengan dunia dia padahal tahun lepas jadi macam tu sebab Allah uji lebih.

-so sekarang dah masuk bulan Februari. mana boleh biar je! kena move-on. kena motivate diri sentiasa supaya tak goyang bila ditiup angin. (seru semangat SPM)


Prinsip as student : Saya belajar kerana Allah. Berjaya di dunia impian saya. Berjaya di akhirat matlamat saya.

wish me luck! Inshaallah semoga Allah redha!


Rabu, 10/2/2016
8.28pagi




-Hadza min fadhli rabbi ' Semua ini kurniaan dari Allah-




Selawat Arzaq (murah rezeki)


Assalamualaikum. Selamat pagi, 
harini nak share selawat arzaq iaitu selawat murah rezeki. In shaa Allah.

Selawat ni yang korang dengar di blog ni. 
Saya payung lirik, dan inshaallah kita hafal dan amalkan selalu .





Rabu, 10/2/2016
7.59pagi




Saturday, 6 February 2016

Hai lama tak update

Assalamualaikum hai.
okay dah 2016.
okay dah 17.
okay dah nk SPM.
okay dah besar kot rasanya.

saya update harini sebab yg pertama!
saya taknak tidur lepas subuh. dan saya berjaya
(semoga istiqomah)

sepatutnya saya study tapi saya dah siapkan hw tadi. adalah dalam 50% dah siap,
mak saya marah saya main komputer sebab saya kan nak SPM tapi saya acah acah bukak komputer
nak cari maklumat (kononnya) untuk presentation Chemistry

bila mak lalu, tekan newtab

berbalik cerita tidur lepas subuh. ramai tanya 'Pae apa kau buat kalau tk tidur lepas subuh?'
banyak benda aku buat. ya banyakkkk
mana ada istilah bosan kecuali aku malas.

okay antara yang saya buat kalau saya tak tidur lepas subuh:

1- saya buat homework (mestilah!) even 10minit je hadap hw tapi homework saya siap ok.

2-  cuba untuk study. hashtag siscuba!

3- saya buat something yang saya terfikir untuk buat pada masa tu. (follow mood at the time)
p/s : mood yang baikbaik je ok.

4-saya akan tidur pukul 10 atau sebelum zohor (qailulah) tu pun kalau ngantok tahap gajah atas mata.

jadi point saya harini, saja nak lengah masa supaya saya tak tidur. lagipun lama tak update, ramai yang rindu. okbye



Ahad, 7 Feb 2016
8.41pagi




 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI