Saturday, 3 December 2016

Tips Kekja pasal masker



Sebenarnya ni entry lama tapi kita repost entry ni supaya takyah susah-susah scroll kat blog archive cari tips berguna ni. Btw lately selalu terdetik untuk catat segala jenis tips dari mak. I dont know why, macam feeling I need all this when I was adult. (one day but by counting likes tahun depan dah adult..k bye) So, ini nak share tips masker hand-made gitu. Bila fikir panjang, belum tentu nanti mampu nak beli masker kat watson kalau nak dibanding beli nasi lemak. Baik beli nasi lemak kan? Kenyang. so here, beli tiga bahan ni je untuk setahun. inshaallah. Apa bahannya tu? ehhhhhhh sebelum tu, nak gelar diri Kekja boleh? ok terima je ok terima.

BAHAN untuk buat masker : 

1- Yogurt Natural
2- Madu
3- Serbuk Kunyit


CARA BUAT : 

1- satu sudu teh yogurt, satu sudu madu dan hujung sudu teh serbuk kunyit.
2- campur semua tu dalam satu mangkuk atau pinggan.
3- kacau-kacau bagi sebati, dan TEPEK kat muka macam masker.
4- Basuh muka selepas 10-15 minit.

Amalkan sehari sekali tau. Anytime!

Khasiat setiap bahan : 

YOGURT

- dapat melembabkan kulit yang kering
- membuang sel kulit mati
- mengubati jerawat
- memulihkan kulit terbakar oleh sinar matahari

MADU 

- melindungi kulit
- mencegah penuaan kulit
- menyembuhkan luka pada kulit
-memelihara kecantikan kulit
-membersihkan kulit

SERBUK KUNYIT

-merawat jerawat
- memutihkan kulit wajah
- mengatasi kulit berminyak
- mengangkat sel kulit mati


so, dah nampak sangat bagus tips ni. Boleh dikatakan tips flawless! Cuba la amalkan. Paling best, adalah jimat duit poket. Huhi, bijak merancang untuk masa depan!

" Future depends on what you do today"


 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI