Wednesday, 21 December 2016

Dapur Kekja : Kek Batik



Assalamualaikum hai. Ini lah minggu #KekjaFoodSatisfied okay! Semalam dah bantai Burger Double dari Baim Corner (hanya COD Muadzam Shah sahaja) , lepastu teman mak dan adik iftar di Jentayu Kopitiam makan Banana Split. Oh-sangat-tak-berkhasiat ye. Harini pulak, kek batik. Craving yang manis-manis rasanya. So here, I buat dan I share.


BAHAN : 

1. MILO
2. Biskut Marie
3. Buttercup
4. Susu pekat
5. Air 


CARA MASAK : 

1- Cairkan 1/2 Buttercup
2- Bila dah cair semua, masukkan Air satu cawan *
3- Masukkan 1/2 cawan Susu pekat *
4- Masukkan 2-3 senduk Milo  *
5- Sentiasa godak sampai Milo meledak dan pekat
6- Perlahankan api, dan masukkan Biskut Marie
7- Terbalik-balik kan Biskut Marie supaya sebati dengan adunan Milo tadi.
*teruskan balik-balikkan biskut tu. sampai likat
8- Bila dah likat, tutup api!
9- Masukkan ke dalam loyang. Ratakan dan mampatkan. So, kena tekan-tekan bagi rata dan mampat satu loyang tu.
10- Bila dah mampat dan sejuk. Masukkan dalam peti sejuk
11- 30minit lepastu, boleh potong dan makan.


p/s : Jangan stop menggodak (di step 5) dan membalik-balikkan (di step 7) sebab takut Milo hangus.
       Gunakan api sederhana.


Nota : kalau nak biskut keras, kurangkan air.
 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI