Monday, 26 September 2016

Dapur Kekja : Bubur & Sambal

Assalamualaikum dan selamat petang! Sabtu haritu mak demam, so mak suruh masak bubur. Memang dah lama nak masak bubur ni sebabnya penting untuk yang sakit/demam. So, sekarang dah pandai dah kot jaga orang demam. hehehe. Rutin family, bila bubur mesti dengan sambal. Maaf gambar bubur & sambal yang dah siap takde, sebab tak sempat nak snap. Abah pun siap tegur, tu dah kenapa masak-masak siap camera atas meja. Kfineeee ----- ada lah gunanya masa depan nanti bukan nak show off ok. (positive please)


CARA MASAK BUBUR : 

  1. Beras 1 pot setengah.
  2.  Basuh beras
  3. Air paras nombor 8 dalam periuk nasi tu. (air kena banyak la kiranya)
  4.  Bagi periuk nasi kat rumah ni, kerana letak senduk kayu supaya periuk tak tutup rapat, nanti dia membuak. ( Periuk orang lain saya tak tahu pulak. hehe )
  5. Tunggu dia masak ( 10-15minit kot) agak-agak jeee... godak-godak dan masukkan 2-kiub maggi.
  6. Agak-agak ada gaya bubur tu, dah la. Tutup suis periuk



BAHAN ( Sambal ) : 



  1. *bawang besar - 2 (saya taktahu apa beza bawang merah dengan bawang besar. macam sama je! )
  2. *6 ulas bawang putih
  3. segenggam cili padi
  4. Satu genggam setengah ikan bilis.
  5. Kiub Maggi - 1
  6. Kicap Manis



CARA MASAK (Sambal) : 
  1. Blander yang bertanda *
  2. Kemudian tapis. 


(terselit info bubur : itu yang saya maksudkan letak senduk kayu)

3. Goreng ikan bilis dan tapis minyak.


4. Tumiskan yang diblander tadi. (bila tumis, mesti panaskan minyak)
5. Agak dah coklat sikit, masukkan Kiub Maggi.
6. Kacau-kacau dan masukkan Kicap Manis sedikit (agak warna gelap sikit, dah la) (kiranya kicap ni untuk jadikan warna dia nampak macam sambal. Hahahaha how to explain ha!)
7. Kacau-kacau sambal tu bagi masak dan tutup api.
8. Masukkan ikan bilis yang sudah digoreng.
9. Gaul lah mereka sehingga sebati. Dah siap!


p/s: really sorry, gambar ada tapinya dalam otak saya. Haha, okay semua kena imagine lah sendiri rupa dia!


 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI