Sunday, 3 July 2016

Dapur Kekja : Ikan masak asam pedas.


Mowning girls! sebab tu lah selama ni bubuh gambar dari google je, sebab camera I buruks gila. Haha, gambar kabur sebab masih dalam kuali berasap . Semalam berbuka, #ChefKekja turun dapur. Mood macam okay boleh terima nak masak semula. So, harini nak ingat balik. Apa nama masakan ni guys? IKAN MASAK ASAM PEDAS.
[ untuk dapatkan lebih banyak resepi masakan I, hahaha ada di Tutorial - Dapur Kekja ]


Bahan:

1- Ikan Selar - 5 atau 6 ekor kot.
2- Lada kering - segenggam *
3- Serai - 4 atau 5 *
4-Bawang putih - 6 *
5- Bawang merah - 2 *
6- Halia - sederhana *
7- serbuk kunyit 1/2 sudu teh. *
8- garam satu sudu teh, garam aji sikit,  kiub maggi- 2 , asam jawa - setengah sudu


Cara Masak : 

1- Basuh ikan, buang isi perut. potong tengah ikan tu. 
(maknanya dapat dua bahagian, ekor dan badan kepala)

2-  Blander semua yang bertanda *
3- Blander sampai hancuss, pastu masukkan serbuk kunyit. Blander lagi sampai hancuss
4- Panaskan minyak,
5- Masukkan yang dah diblander tu. (takyah tapis)
6- Tunggu lama sikit, masukkan semua bahan dalam no.8 tu.
7- Kacau sikit, pastu biar dia mendidih.

8- Dah didih, masukkan ikan yg dah siap tadi tu. pastu tunggu sampai didih.

Dah siap!

p/s :  makin lama makin simple je arahan nak masak ni. Hope nanti faham lah kalau nak masak balik. dah bye.


 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI