Faezah Mdnor Official Blog
About me Linkies Dapur Kekja My diary Tarbiah Hati

Nur Faezah bt Mohamad Nor
BLOGGER | MALAYSIA
what are our preparation to die tomorrow?
Status: A blogger since 1st January 2011

orang usha blog

Tagboard



Contact Me
Instagram


Blog archive

  • Interaksi ibubapa (mid-year)
  • Kekasih Hati
  • Tips untuk gembira
  • Cerpen 'heartshot'
  • Cuti 2 Minggu (Ramadhan Al-Mubarak 2016)
  • Dapur Kekja : Ayam perap (goreng)
  • Dapur Kekja :Telur masak merah
  • dah sedia ke belum?
  • Selawat Arzaq (murah rezeki)
  • Hai lama tak update


  • This Blog Sponsored by :



    Followers!



    Dapur Kekja : Ikan masak asam pedas.
    Sunday, 3 July 2016 | 0Comment(s)

    Mowning girls! sebab tu lah selama ni bubuh gambar dari google je, sebab camera I buruks gila. Haha, gambar kabur sebab masih dalam kuali berasap . Semalam berbuka, #ChefKekja turun dapur. Mood macam okay boleh terima nak masak semula. So, harini nak ingat balik. Apa nama masakan ni guys? IKAN MASAK ASAM PEDAS.
    [ untuk dapatkan lebih banyak resepi masakan I, hahaha ada di Tutorial - Dapur Kekja ]


    Bahan:

    1- Ikan Selar - 5 atau 6 ekor kot.
    2- Lada kering - segenggam *
    3- Serai - 4 atau 5 *
    4-Bawang putih - 6 *
    5- Bawang merah - 2 *
    6- Halia - sederhana *
    7- serbuk kunyit 1/2 sudu teh. *
    8- garam satu sudu teh, garam aji sikit,  kiub maggi- 2 , asam jawa - setengah sudu


    Cara Masak : 

    1- Basuh ikan, buang isi perut. potong tengah ikan tu. 
    (maknanya dapat dua bahagian, ekor dan badan kepala)

    2-  Blander semua yang bertanda *
    3- Blander sampai hancuss, pastu masukkan serbuk kunyit. Blander lagi sampai hancuss
    4- Panaskan minyak,
    5- Masukkan yang dah diblander tu. (takyah tapis)
    6- Tunggu lama sikit, masukkan semua bahan dalam no.8 tu.
    7- Kacau sikit, pastu biar dia mendidih.

    8- Dah didih, masukkan ikan yg dah siap tadi tu. pastu tunggu sampai didih.

    Dah siap!

    p/s :  makin lama makin simple je arahan nak masak ni. Hope nanti faham lah kalau nak masak balik. dah bye.



    FUTURE
    PAST