Tuesday, 9 February 2016

Dapur Kekja :Telur masak merah




Tadaaa. salah satu fav saya, telur masak merah. dah lama tak masak, mujur ada note dalam handphone. so, jom study balik! (masak pun nk study kerr?)

Bahan : 

4-6 biji telur
*3-bawang merah kecik 
*4ulas bawang putih
*segenggam lada kering
2 kiub maggi
kicap manis, sos tiram, cili sos


Cara masak : 

1- basuh dan rebus 4-6 biji telur tadi
2- dah rebus, kupas kulit telur tu
3- panaskan minyak sedikit dan goreng sekejap telur yang sudah dikupas tadi.
4- dah garing sikit telur tu, angkat dan tapis.

5- blander yang bertanda *
6- panaskan minyak dan tumis yang blander tadi tu
7- kacau kacau dan masukkan gula dua sudu, 2 kiub maggi,
kicap manis dan sos tiram dalam kuantiti yang sedikit.
8- masukkan cili sos agak agak je (sederhana) dan ajinamoto sedikit.
9- kacau kacau sampai naik minyak . kemudian masukkan telur.
10- gaul bagi sebati dengan telur. tunggu sampai sambal gelap gelap sikit.
tutup api dan hidangakan.

Done!


 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI