Monday, 23 November 2015

Dapur Kekja :Ikan goreng & Bayam masak air

Assalamualaikum. Hai harini saya masak. Jom ingat balik! Haha, maaf la saya jarang masak. nak goreng ikan pun boleh lupa. ish ish

(gambar google)
IKAN GORENG.
  •  Ikan selar dua ekor.
  •  kunyit 2 sudu
  •  Garam 2 1/2 sudu


Cara masak.

1- Basuh ikan
2- Buang isi perut. potong ekor, kepak, kepala
3- Letak kunyit 2 sudu
4- Letak garam 2 1/2 sudu
5- Ratakan pada ikan dan goreng.



(gambar google)

BAYAM MASAK AIR.
  • Bayam dua ikat
  • 1 biji bawang besar (sederhana)
  • 3 ulas bawang putih 
  • segenggam ikan bilis
  • Kiub maggi (sup ayam) - 2
  • Garam dan ajinamoto
Cara masak.

-Bayam gunting ambil daun dan sedikit batang.
-kemudian basuh.


  1.  Blander semua bahan yang disengetkan tulisan di atas.
  2. Tapis
  3. Panaskan minyak,
  4.  Masukkan yg sudah ditapis
  5. agak agak naik minyak, masukkan 2 KIUB MAGGI.
  6. agak agak dah garing sikit, masukkan GARAM (2 sudu) , AJINAMOTO (secubit dua), AIR satu setengah blander
  7. bila dah didih, masukkan bayam.
  8. tunggu didih sekali lagi dan tutup api.


Siap! 

alaa lupa, mak suruh buat sambal kicap jap.
HAHAHAHAHA

ok im back.

(gambar google)

SAMBAL KICAP.

  • 5 atau 6 ulas bawang putih
  • segenggam cili padi
  • kicap manis (jangan letak banyak sangat nanti sambal jadi cair. macam aku buat tadi. HAHAHAHA)
Cara buat.
  1. Blander semua di atas. SEKIAN





Wednesday, 18 November 2015

Dapur Kekja :Wraps. (sejenis makanan)

Assalamualaikum. Selamat petang! harini nak perkenalkan makanan baru berserta resepinya. Hehe. kurang pasti apa nama makanan ni, tapi sempat ber'google' tadi. kemungkinan WRAPS nama dia. huhu, ni resepi mak saya. saya dah serap dah ilmu tu. mari serap bersama


(Ni hasil air tangan saya. sambil tu boleh follow ig kikiki)

What you need?

1- Wraps. 
(ada jual di pasaraya)


note: Pantai Selamat (Muadzam Shah) di bahagian sejuk. carilah sampai jumpa, bukak mata luas luas. HAHA

2- Salad (tambah tomato pun boleh)


3- Sekeping dada ayam. 
(sbb nanti nak potong mcm popcorn)


4- Tepung BESTARI SPICY 




5- Sos Life Thai + Mayonis Ladies Choice



HOW TO MAKE IT?

1- Dada ayam dipotong panjang/ popcorn (seperti gambar di atas)
2- Basuh ayam tu, kemudian gaulkan dengan tepung BESTARI SPICY.
(bagi yg alahan spicy macam saya, sila guna sarung tangan ye)
3- Panaskan minyak dan goreng ayam tu!
4- dah siap goreng, tapis minyak. 

5- Ambil sekeping WRAPS kemudian panaskan.
6- Agak agak WRAPS tu dah gelembung, terbalik terbalikkan.
(panaskan sekejap je, nanti hangus)
7- Angkat WRAPS, letak atas pinggan

8-Basuh salad, dan ambil satu atau dua helai salad kemudian letak atas WRAPS
9- Letak dua atau tiga ketul ayam yg sudah digoreng tadi, di atas salad.
10- Kemudian letak sos+mayonis atas ayam itu.
11- Lipat bahagian bawah, dan gulung!

Lapisan pertama : WRAPS
Lapisan kedua : Salad/tomato
Lapisan ketiga : Ayam goreng popcorn
Lapisan keempat : Sos+mayonis

lipat dan gulung! Siap! Makan cepat! Haha

p/s : tak faham boleh tanya. dah faham boleh try. Kbye!















Tuesday, 10 November 2015

Berkongsi ilmu.

okay seriusly aku bukan sejenis yang suka copy ayat orang tapi aku hexcited bila ayat org tu touched or deep enough. so, korang kena baca entry Aiman Banna tajuk Kawen itu kahwin . supaya hati dan mata anda termasuk saya lebih celik dan luas berkaitan kahwin ni.

sedikit petikan dari entry AimanBanna tajuk Kawen itu kahwin. (tekan SINI)




 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI