Faezah Mdnor Official Blog
About me Linkies Dapur Kekja My diary Tarbiah Hati

Nur Faezah bt Mohamad Nor
BLOGGER | MALAYSIA
what are our preparation to die tomorrow?
Status: A blogger since 1st January 2011

orang usha blog

Tagboard



Contact Me
Instagram


Blog archive

  • Dapur Kekja : Ikan Patin (Asam Rebus)
  • Dapur Kekja : Lauk Sardin
  • Shaklee : Perfomance Drink
  • My little Travel : #FoodHunterSatisfied
  • Interview TESL di UiTM Jengka
  • Totebag by Faezah Mdnor (@artotes.co)
  • Result SPM16
  • Women Backpack Terkini
  • Shaklee : Vita-C Plus
  • Baby Journal


  • This Blog Sponsored by :



    Followers!



    Dapur Kekja :Sambal Totok (family's recipe)
    Tuesday, 30 June 2015 | 0Comment(s)

    Salam 13th Ramadhan 2015 . Alhamdulillah , harini baru rasa nak turun dapur. ops! huhuhu
    Harini juadah untuk iftar pucuk ubi masak lemak, ikan goreng dengan sambal totok. Simple tapi sedap kemain.

    Okay, nak ajar sambal totok ni dari Johor. Mak aku orang Johor, ayah orang Pahang.

    Bahan :

    Segenggam ikan bilis
    Segenggam cili padi
    5/6 ulas bawang putih
    Lesung batu

    Cara masak :

    Goreng ikan bilis, selang 1 atau 2 minit lepastu masukkan bawang putih.
    Then biar agak nak coklat tu, tutup api then masukkan cilipadi. Terus! tutup dgn penutup kuali. Nanti meletup letup minyak tu.

    Lepastu tunggu sampai minyak tu senyap atau berhenti meletup.Then, tumbuk kesemua yang sudah digoreng tu. Tumbuk habis habis. Ha siap! Hehe


    p/s : sambal totok ni sedap makan dengan lauk yang berkuah. contohnya pucuk ubi masak lemak, sayur kangkung ke. Huhu, selamat mencuba!



    Inside my heart ;
    Friday, 19 June 2015 | 0Comment(s)



    { not me }



    Orang boleh ckp mcm mcm pasal kita
    Bajet tu bajet ni 
    Tapi dia taktahu keikhlasan hati kita dan kesusahan utk sebuah penghijrahan

    Sakit pedihnya
    Jatuh naiknya

    Ujian yg datang tu lagi dasyat
    Paling best semuanya kita hadapi sorang sorang
    Sebenarnya Allah nk sedarkan kita
    Hidup ni akhirnya kita akan sendirian jugak
    Dan supaya kita sedar,
    Kita tak lonely
    Allah sentiasa bersama kita

    Aku sentiasa kesal 
    Jika aku leka dgn dunia dan 'selesa' dengan manusia sekeliling aku
    Sampai aku lupa Allah

    Aku sedih
    Jika aku lupakan Allah
    Walaupun sesaat.

    Sedihnya tuh tak terkata.
    Ya Allah, ampunkan aku

    by @fzhmdnr
    1 June 2015



    Sumber ig :  @fzhmdnr



    Dapur Kekja :Ayam lemak kuning rebus
    Thursday, 11 June 2015 | 0Comment(s)
    \

    Harini masak ayam lemak kuning rebus. Nak ajar korang dan ingatkan diri aku jugak. Nanti lupa, boleh rujuk kat sini . 

    Step 1 : 
    - Basuh ayam
    - 4 kentang - potong 4 setiap satu. (potong pepanjang)
    dah siap potong kentang , rendam dalam air paip .

    Step 2 :

    Blander semua ni .

    - bawang putih -5
    -bawang merah -2 (besar)
    -halia besar ibu jari
    - serai -7btg
    -cili padi (agakagak je , nnti pedas sgt)
    - satu sudu kunyit

    *blander habis habis (tkyah tapis)

    Step 3 :

    - masukkan ayam dalam periuk
    -masukkan bahan yg dh blander , 4 kiub ayam (maggi), kentang, santan dua bungkus.
    -masukkan air, buka api.
    - 1/2 sudu asam jawa

    godak sampai mendidih .

    kurang masin tambah satu kiub. / garam




    Dapur Kekja :Kek Coklat dalam Mug
    Tuesday, 2 June 2015 | 0Comment(s)
    untuk sesi menambah six pack di pipi . Harini nak ajar buat Kek Coklat dalam Mug . lagi senang! Hari hari boleh buat . terus kau mokmok gitu. Hahah, ini guna resepi pae sendiri. hee





    What we need ?


    - Sebuah mug/gelas yg comel. huhuhu



    Then, kacau sampai sebati. Masukkan dalam microwave selama 1minit.

    Yey siap! confirm jadi sebab pae dh try. hee

    Tekan sini - oreo cheese cake .


    lava chocolate cake



    FUTURE
    PAST