Faezah Mdnor Official Blog
About me Linkies Dapur Kekja My diary Tarbiah Hati

Nur Faezah bt Mohamad Nor
BLOGGER | MALAYSIA
what are our preparation to die tomorrow?
Status: A blogger since 1st January 2011

orang usha blog

Tagboard



Contact Me
Instagram


Blog archive

  • Dapur Kekja : Ikan Patin (Asam Rebus)
  • Dapur Kekja : Lauk Sardin
  • Shaklee : Perfomance Drink
  • My little Travel : #FoodHunterSatisfied
  • Interview TESL di UiTM Jengka
  • Totebag by Faezah Mdnor (@artotes.co)
  • Result SPM16
  • Women Backpack Terkini
  • Shaklee : Vita-C Plus
  • Baby Journal


  • This Blog Sponsored by :



    Followers!



    Dapur Kekja :Oreo cheese cake!
    Monday, 12 January 2015 | 0Comment(s)
    Assalamualaikum . Haaa, tadi pae tgah main twitter . then , tetiba keluar gmbr cake ni kat TL.


    # Twitter : @FaezahMdnor 

    Ya Allah sedapnya T_T . Haaa, lepas tgok gmbr ni , terus mood nak buat kek bagai di seru seru . hok manis manis ni mmg fav pae . I cant xD 
    btw , pae hanya suka buat kek tanpa di bakar atau guna oven . 
    why ? bcs rumah pae takde oven , ade microwave je . lagi satu , pae suka buat benda simple tapi awesome, sedap medap  . yeahhhh adakah kita geng ?
     *sila letak tapak tangan di skrin komputer/lappy sbgai tanda highfive \o/


    oraite , so harini pae nak ajar korg try buat oreo cheese cake no bake. letak dlm peti sejuk je ..

    Bahan - bahan : 
    1. Biskut Oreo 5 bungkus/ ikut suka hati lah
    2. Butter Cup  (80gm, agak-agak rata kesemua biskut ok la tu)
    3. 250 g Cream cheese
    4. 200ml whipping cream
    5. 1 cawan gula castor/ halus (agak-agak dan sila rasa)
    6. 1 tsp perisa vanila (untuk bau wangi)
    Cara-cara : 

    1- asingkan biskut oreo dgn krim oreo (kita nk biskut oreo sahaja , krim oreo warna putih tu masuk mulut je)

    2- masukkan biskut oreo yg dah di asingkan dari krim tadi ke dalam plastik . then , ketuk smpai hancussss biskut tu . smpai hancusss sbb nk buat base cake .

    3- cair kan 1/4 butter then , gaulkan dgn biskut yg hancusss tadi. 

    4- dah gaul smpai sebati tadi , ratakan biskut tu dalam bekas nk buat kek . ratakan , tekan tekan bagi rata lah . lepastu masukkan ke dalam peti . 

    *base cake dah siap!

    untuk krim cheese, cuba usha kat resepi CHEESEKUT. haritu dah explain panjang tapi terdelete kot. omg



    Happy New Year 2015!
    Friday, 9 January 2015 | 0Comment(s)





    Assalamualaikum wbt .

    Pae nak wish Happy new year  :D even harini dah 6th January 2015 huhuhu. hm dah form 4 , dah 16 tahun . cepatnya masa berlalu mcm awan tu jugak wkwkwk . so , ada azam tak tahun ni ? ye ade ade . huhu , sama je tiap tiap tahun nk buka buku baru lah .. start a new life :D tinggalkan cerita lama 2014 dan keep moving forward . yeh yeh! Semoga iman terpelihara dan menjadi wanita solehah . one day , insyaallah . doakan lah ye dan pae pun berusaha juga . kalau dulu tak kisah sangat pasal pemakaian sbb zaman kanak kanak kurus kering kerepek , tpi sekarang dh banyak kena ubah sbb dah besarkan. dah remaja . banyak kena jaga :) Insyaallah , semoga kawan kawan pae pun menuju ke arah yg sama . Aaamin . Sorry , pae jarang update blog ni . Insyaallah tahun ni kalau free , pae update blog lah . dah lama sangat terbiar blog ni , dah bersawang  siap ade labah labah . ok saje melawak .. Hahah okayy anywayyy , hope semuanya okayy tahun ni . everything okay! yeh yehhh . Hahaha *tkdeidea . dah dah , chaw dlu . bye :)

    TUTORIAL : #STATUS BERGERAK
    Thursday, 8 January 2015 | 0Comment(s)
    Khamis, 8 Januari 2015


    Selamat petang semuanya :) Ada yg berminat nk buat status bergerak ?  okay good . sebab pae semangat nak mengajar korg . *pae pulak yg over semangat . mygoshhh 


    okay let me teach you .

    step 1 : copy kod di bawah ini 

    <center><marquee><b>Status:</b>STATUS KORANG KAT SINI</marquee></center>
    *kalau takboleh copy . TEKAN SINI

    step 2 : paste di side bar . dan tukar status ikut suka korg . 

    TAPI kalau tkde side bar . boleh copy ni 
    <div class="sidebar"> 

    *letakla la kat mana mana yg korg suka . okay bye

    btw : visit blog budakmukaketat.blogspot.com utk lebih banyak tutorial for blogskin .Bye :)





    TUTORIAL : TWITTER WIDGET
    Wednesday, 7 January 2015 | 0Comment(s)
    Rabu, 7 Januari 2015


    oraite , hye . Assalamualaikum . tutorial again . okayyy tutorial utk twitter widget . boleh main tweet dalam blog . TL laju je , masuk tweets ha kau . tak tau twitter widget tu mcm mne ? ni haaa. yg macam ni, boleh tweet tweet . yang ni pae punya , comel kan kan kan :3
    .

    step 1 : Log in twitter
    step 2 : pergi ke Setting - Widget

    step 3 : tekan Create New and lepas tu akan keluar ni .




    step 4 : buat la apa yg patut. isi username twitter korang , edit height , theme , and link colour . korang edit la ikut sukahati korang nak letak tinggi mana , colour apa . okay , kalau dah puas hati . tekan Create Widget .

    step 5 : Then , copy kod yg ada kat situ and paste di side bar . Siap!

    tapi kalau korg taktau side bar kat mana .

    : pergi ke Dashboard - Template
    tekan Ctrl dan F serentak!
    Then , type sidebar
    : kalau dah jumpa , paste kod tadi . and SAVE! sekian terima kasih . tepuk tangan kalau jadi okay ? Hahah . goodluck!!

    TUTORIAL 2# BLOG ID
    | 0Comment(s)

    Assalamualaikum wbt . Good evening!


    okay pae nak buat tutorial cara nak dptkn blog id korg . kadang tu korg tgok tutorial  , lpastu ada yg suruh letak blog id tpi korg taktau nak amek kat mana blog id tu .sokay , mari mari pae ajarkan :)

    Step 1 : pergi ke Dashboard - Template

    Step 2 : kat website atas sekali , tu lah blog id korang . Hooreeyyy \o/ *klik gambar utk extra large



    step 3 : copy nombor panjang panjang tu and paste . Then , SAVE!

    Good luck!


    TUTORIAL : button 1#Follow
    | 0Comment(s)
    Rabu, 7 Januari 2015



    Assalamualaikum wbt dan selamat pagi . Harini pae rasa nak buat tutorial utk korg  . Hehe , first tutorial okayy . pae buat tuto ni khas utk newbie , even pae pun mula mula tak reti xD





    okayy , this is a tutorial for button # follow 

    Selalunya korg yang guna blogskin mmg dah ade button folow kan ? tapi bila korg tekan , bukan blog korg punya . maknanya bila korg tekan button follow kat blog korg akan '' error '' .

    okay first step is : 
    1- korg pergi ke  Dashboard - Template 

    step 2 - Then , korg cari kod yg dlm kotak merah tu . *klik gambar utk extra large



    step 3 -  dah jumpa ? bagus . then , korg delete blog id yg ade kat situ dan gantikan dengan blog id korang . *klik gambar utk extra large



    step 4 - Ya Allah mana pulak nak cari blog id ni. okayy relaks geng . Haha , utk dptkn blog id korg . tekan SINI 






    FUTURE
    PAST