Faezah Mdnor Official Blog
About me Linkies Dapur Kekja My diary Tarbiah Hati

Nur Faezah bt Mohamad Nor
BLOGGER | MALAYSIA
what are our preparation to die tomorrow?
Status: A blogger since 1st January 2011

orang usha blog

Tagboard



Contact Me
Instagram


Blog archive

  • Dapur Kekja : Ikan Patin (Asam Rebus)
  • Dapur Kekja : Lauk Sardin
  • Shaklee : Perfomance Drink
  • My little Travel : #FoodHunterSatisfied
  • Interview TESL di UiTM Jengka
  • Totebag by Faezah Mdnor (@artotes.co)
  • Result SPM16
  • Women Backpack Terkini
  • Shaklee : Vita-C Plus
  • Baby Journal


  • This Blog Sponsored by :



    Followers!



    Tutorial : Blogskin mobile
    Wednesday, 30 December 2015 | 0Comment(s)
    Finally! Puas jugak cari macam mana nak buat blog design sama kalau on dalam laptop dan handphone . (serious happy tak tipu) atau aku yang jakun baru tahu. HAHAHA




    Caranya begini. Mudah sangat! 

    Dashboard - Template

    bawah Live on blog tekan Customise Mobile belah kanan


    Lepastu pergi bawah sekali -Revert to classic template





    Dapur Kekja :Sup Sayur
    | 0Comment(s)

    Bahan : 

    Carrot
    Kobis
    Brokoli

    *1 biji bawang besar
    *3 ulas bawang putih
    *segenggam ikan bilis
    2 kiub ayam maggi




    Cara masak : 

    1- Blander yang di tanda *

    2- Tumis yang diblander kemudian isi satu kiub

    3- isi air satu blander ke dalam kuali dan letak satu kiub

    4- Kacau bagi sebati dan rasa. apa yang kurang, tambah lah 

    5- Dah didih, letak semua sayur di atas.

    6- Dah didih sikit, tutup api. ok dah siap






    Dapur Kekja :Churros + Nutella
    | 0Comment(s)


    Siapa taktahu churros tu apa ? Sekarang orang sibuk dengan churros ni. Sedap! Churros ni makanan negara mana tah. Okay, nak beli memang jauh lah. So kita buat sendiri jer .


    Bahan : 

    *Air 2 cawan
    *Gula 2 sudu besar
    *Garam setengah sudu teh
    *Butter 2 sudu besar
    Tepung gandum 2 cawan
    Telur 2 biji
    Gula costar untuk di tabur selepas goreng

    Dipping : Nutella 

    Cara buat : 

    1- Mix semua bahan bertanda * dalam periuk sehingga mendidih.

    2- Perlahankan api dan masukkan tepung sedikit demi sedikit kemudian gaulkan. 

    p/s :  Jangan masukkan tepung 2 cawan sekali gus. Takut adunan terlebih tepung pula.

    3- Gaulkan sehingga tepung sebati dan tak berketul

    4- Tutup api dan masukkan telur 2 biji dan gaulkan sehingga betul betul sebati

    5- Sediakan piping bag dan masukkan adunan seperti gambar di bawah,.




    6- Kemudian panaskan minyak dan goreng lah. ikut seperti di bawah ni, tekan dan gunting



    atau buat mcm ni pun boleh. pastu goreng

    #BakingBrother 

    7- Goreng sampai agak agak coklat seperti gambar di bawah
     Kemudian tabur atau gaul churros yang sudah di goreng dengan gula costar.

    SIAP! MAKAN MAKAN MAKAN





    FUTURE
    PAST