Faezah Mdnor Official Blog
About me Linkies Dapur Kekja My diary Tarbiah Hati

Nur Faezah bt Mohamad Nor
BLOGGER | MALAYSIA
what are our preparation to die tomorrow?
Status: A blogger since 1st January 2011

orang usha blog

Tagboard



Contact Me
Instagram


Blog archive

  • Dapur Kekja : Ikan Patin (Asam Rebus)
  • Dapur Kekja : Lauk Sardin
  • Shaklee : Perfomance Drink
  • My little Travel : #FoodHunterSatisfied
  • Interview TESL di UiTM Jengka
  • Totebag by Faezah Mdnor (@artotes.co)
  • Result SPM16
  • Women Backpack Terkini
  • Shaklee : Vita-C Plus
  • Baby Journal


  • This Blog Sponsored by :



    Followers!



    Dapur Kekja :Ikan goreng & Bayam masak air
    Monday, 23 November 2015 | 0Comment(s)
    Assalamualaikum. Hai harini saya masak. Jom ingat balik! Haha, maaf la saya jarang masak. nak goreng ikan pun boleh lupa. ish ish

    (gambar google)
    IKAN GORENG.


    Cara masak.

    1- Basuh ikan
    2- Buang isi perut. potong ekor, kepak, kepala
    3- Letak kunyit 2 sudu
    4- Letak garam 2 1/2 sudu
    5- Ratakan pada ikan dan goreng.



    (gambar google)

    BAYAM MASAK AIR.
    Cara masak.

    -Bayam gunting ambil daun dan sedikit batang.
    -kemudian basuh.


    1.  Blander semua bahan yang disengetkan tulisan di atas.
    2. Tapis
    3. Panaskan minyak,
    4.  Masukkan yg sudah ditapis
    5. agak agak naik minyak, masukkan 2 KIUB MAGGI.
    6. agak agak dah garing sikit, masukkan GARAM (2 sudu) , AJINAMOTO (secubit dua), AIR satu setengah blander
    7. bila dah didih, masukkan bayam.
    8. tunggu didih sekali lagi dan tutup api.


    Siap! 

    alaa lupa, mak suruh buat sambal kicap jap.
    HAHAHAHAHA

    ok im back.

    (gambar google)

    SAMBAL KICAP.

    Cara buat.
    1. Blander semua di atas. SEKIAN






    Dapur Kekja :Wraps. (sejenis makanan)
    Wednesday, 18 November 2015 | 1Comment(s)
    Assalamualaikum. Selamat petang! harini nak perkenalkan makanan baru berserta resepinya. Hehe. kurang pasti apa nama makanan ni, tapi sempat ber'google' tadi. kemungkinan WRAPS nama dia. huhu, ni resepi mak saya. saya dah serap dah ilmu tu. mari serap bersama


    (Ni hasil air tangan saya. sambil tu boleh follow ig kikiki)

    What you need?

    1- Wraps. 
    (ada jual di pasaraya)


    note: Pantai Selamat (Muadzam Shah) di bahagian sejuk. carilah sampai jumpa, bukak mata luas luas. HAHA

    2- Salad (tambah tomato pun boleh)


    3- Sekeping dada ayam. 
    (sbb nanti nak potong mcm popcorn)


    4- Tepung BESTARI SPICY 




    5- Sos Life Thai + Mayonis Ladies Choice



    HOW TO MAKE IT?

    1- Dada ayam dipotong panjang/ popcorn (seperti gambar di atas)
    2- Basuh ayam tu, kemudian gaulkan dengan tepung BESTARI SPICY.
    (bagi yg alahan spicy macam saya, sila guna sarung tangan ye)
    3- Panaskan minyak dan goreng ayam tu!
    4- dah siap goreng, tapis minyak. 

    5- Ambil sekeping WRAPS kemudian panaskan.
    6- Agak agak WRAPS tu dah gelembung, terbalik terbalikkan.
    (panaskan sekejap je, nanti hangus)
    7- Angkat WRAPS, letak atas pinggan

    8-Basuh salad, dan ambil satu atau dua helai salad kemudian letak atas WRAPS
    9- Letak dua atau tiga ketul ayam yg sudah digoreng tadi, di atas salad.
    10- Kemudian letak sos+mayonis atas ayam itu.
    11- Lipat bahagian bawah, dan gulung!

    Lapisan pertama : WRAPS
    Lapisan kedua : Salad/tomato
    Lapisan ketiga : Ayam goreng popcorn
    Lapisan keempat : Sos+mayonis

    lipat dan gulung! Siap! Makan cepat! Haha

    p/s : tak faham boleh tanya. dah faham boleh try. Kbye!
















    Berkongsi ilmu.
    Tuesday, 10 November 2015 | 0Comment(s)
    okay seriusly aku bukan sejenis yang suka copy ayat orang tapi aku hexcited bila ayat org tu touched or deep enough. so, korang kena baca entry Aiman Banna tajuk Kawen itu kahwin . supaya hati dan mata anda termasuk saya lebih celik dan luas berkaitan kahwin ni.

    sedikit petikan dari entry AimanBanna tajuk Kawen itu kahwin. (tekan SINI)





    FUTURE
    PAST