Saturday, 10 October 2015

KEM (PL2015): HARI KEDUA

HARI KEDUA ( Persinggahan #1 Bertapak dalam hutan, 8pagi-5ptg)

Pagi pagi tu kitorg berbaris dengan beg memasing. beg cuma satu je, beg galas tentera yg dia bagi tu. takboleh bwk beg lain. kitorg naik bas, pergi ke SUNGAI LEMBING. perjalanan dari Pusat Koko ke SUNGAI LEMBING lebih kurang 2jam rasanya (sis tidur dalam bas, muehehehe)

Sampai kat tepi jalan, aku pun taktau kat mana (yg pasti jauh dari Pusat Koko). tapi rasanya area Sungai Lembing. Turun dari bas, aku nampak kereta BOMBA. tetiba aku mcm tercari cari org. Kalau korang stalker aku, mesti korg tahu aku uniform KADET BOMBA kat sekolah. (boleh baca di old post).

Dannnn seperti jangkaan aku, I see my Cikgu! (anggota bomba yg ajar aku time kem bomba, di gelar 'cikgu') Sangat excited sbb ada cikgu bomba dari balai muadzam shah. At least rasa ade orang care pasal aku kat kem 5hari ni.

Okay back to the story, turun dari bas, kitorg berbaris pepanjang dengan galas beg berat 15kg tu. kitorg pun berjalan kaki sampai ke ... er ke.. aku pun taktau kitorg nak kemana harini. yang pasti DESTINASI KEMUNCAK ialah LUBUK BERUK. bayangkan HARI KEDUA ni kitorg jalan 16KM dengan galas beg 15kg. Aku taknk cerita sepanjang jalan tu, apa yang aku rasa. sebab memang tak logik. sikit pun tak!!


nota: redah sungai dan makan kat batu sana tu sambil ditemani matahari. (kering jugak seluar aku)


sepanjang perjalanan : Matahari terpacak, WAJIB redah sungai (always basah) , bila kau pandang depan sambil jalan, dan jalan kat depan tu straight je. (pls understand me) thats why aku jalan pandang bawah je.

dan akhirnya. kami sampai di TAPAK PERSINGGAH PERTAMA . kat hutan mana, entah. (fedap 16km berjalan kaki)


p/s : ha tulah begnya! yang warna biru bergulung tu sbgai alas kitorg tidur.


Ringkasan AKTIVITI Hari Kedua. (around jam 2ptg )

- diberi tugas, ada yang menggali tandas, dirikan khemah dan memasak.
(semuanya serentak sebab nak jimat masa)

- aktiviti dengar ceramah pasal perubatan oleh abg-abg bomba.



- solat asar berjemaah (lelaki)

- aktiviti keyakinan dalam air dengan abg-abg bomba.
(bergilir dengan ahli kumpulan sebab aktiviti serentak " memasak dan keyakinan dalam air")

-sambil beraktiviti dalam air, sambil tu mandi. (yes you cant imagine that)
(kiranya 5hari berendam dalam sungai dikira mandi) ada faham? *sgt rare



p/s : jom lah main masak masak. kalau hangus, kena makan jugak.

(untuk 5 hari, makanan/minuman masak sendiri!)













 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI