Saturday, 5 September 2015

Dapur Kekja :Bihun goreng putih


(gambar google je tapi memang ginilah rupa bihunnya)

Assalamualaikum, I'm back! bersama resepi baru. (next week exam, masih fever, tkdemoodstudy, feeling ememem so kita update blog)

okay. simple je harini. Lets cook together gether!

(hidangan untuk 2/3 orang)

Bahan :

Bawang merah - 2
Bawang putih - 4
Cili padi - segenggam (bagi tapak tgn yg kecik macam aku)
Belacan - besar ibujari (sikit je)
Udang kering - segenggam
Bihun.
Ayam.
Sos tiram.

Cara-cara : 

1- Rendam bihun dalam air panas, kemudian masukkan air paip/ air sejuk.

2- Potong semua bawang merah, bawang putih, cilipadi,belacan, udangkering dan BLANDER .
(blander jangan terlampau kasar/terlampau halus) *biasabiase je
-dahsiap blander, tapis-

3- Basuh ayam dan potong dadu

4- Panaskan minyak kemudian tumis yang blander tu.

5- Masukkan sos tiram (agak agakje) serta garam, then masukkan ayam yg sudah dipotong dadu.

6- Kacau kacau sampai ayam tu masak. Kemudian, masukkan bihun.

7- kacau bagi semua sebati , dan rasa. kalau tak cukup masin. tambah garam

8-kacau kacau sampai bihun tu jadi lembut dan kering . Sekian!

Huhuhu thankyou

Semua resepi ni untuk diri aku terutamanya. sebab tak selalu masak tapi suka masak. takut lupa, so boleh tengok kat blog . So takpelah kalau korg tak faham tapi aku faham sudah. Muehehe



 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI