Faezah Mdnor Official Blog
About me Linkies Dapur Kekja My diary Tarbiah Hati

Nur Faezah bt Mohamad Nor
BLOGGER | MALAYSIA
what are our preparation to die tomorrow?
Status: A blogger since 1st January 2011

orang usha blog

Tagboard



Contact Me
Instagram


Blog archive

  • Dapur Kekja : Ikan Patin (Asam Rebus)
  • Dapur Kekja : Lauk Sardin
  • Shaklee : Perfomance Drink
  • My little Travel : #FoodHunterSatisfied
  • Interview TESL di UiTM Jengka
  • Totebag by Faezah Mdnor (@artotes.co)
  • Result SPM16
  • Women Backpack Terkini
  • Shaklee : Vita-C Plus
  • Baby Journal


  • This Blog Sponsored by :



    Followers!



    Sedarlah wahai jiwa yang lena!
    Saturday, 12 September 2015 | 0Comment(s)

    Kalau dulu aku tenang dengan hidayahNya
    Kini aku merasa kosong kembali
    Mungkin sebab aku lalai dan lagho ketika berkawan
    Selalunya aku bersendiri selepas banyak perkara yang mengajar aku
    Tapi kalini aku jatuh kembali kedalam lembah yang sama
    Betapa lemahnya aku!

    "Seorang mukmin tidak boleh jatuh dua kali ke dalam lubang yang sama"
    [H.R Muslim]


    Sedarlah jiwa!
    Kau cuma perlu Allah
    sebagai teman, tempat mengadu
    Kawan itu manusia
    dan manusia berubah rubah!
    Tidakkah kau sedar itu?

    Kau sudah pun merasa sakitnya ditinggalkan
    sakitnya dipulaukan
    sakitnya menjadi bahan kutukan
    oleh mereka yang bodoh erti kawan

    Mereka tak layak dipanggil sahabat
    sedangkan erti kawan pun mereka jahil!

    Sudahlah!
    Sedarlah bahawa hanya Allah yang kau perlu
    Bila kau kusut,
    AlQuran menghiburkan
    Bila kau keliru,
    Istikharah penyelesain
    Bila kau tak tenang,
    Tahajjud penawarnya
    Tapi kenapa kau masih berdegil?!

    Cintakan manusia
    Manusia akan mati
    Cintakan bunga
    Bunga akan layu
    Cintakan Allah
    Allah kekal abadi.

    Carilah cinta Allah yang kekal abadi
    Cintailah Ar-Rahman
    Cinta Allah adalah cinta yang paling agung
    Kau takkan menyesal
    Kau takkan kecewa
    Kau pasti akan bahagia!!

    Jiwa yang terlena,
     Faezah Mdnor
    Sabtu, 12 September 2015


    Dapur Kekja :Sambal Telur Hancur
    Thursday, 10 September 2015 | 0Comment(s)

    (gambar google je tapi memang gini lah rupa sambal telur hancurnya)

    Assalamualaikum. Bismillahirrahmanirrahim

    Yeyy exam upt3 dah tamat. Rasa nak baling meja lepas jwb pape bio. *overgila

    okayharini nak ajar masak Sambal Telur Hancur. Family aku selalu panggil Telur Hancur je . okay jom masak!

    Bahan:

    Telur- 4 biji
    Bawang merah (bersaiz besar) - 1
    Bawang putih - 3
    Lada kering - segenggam (agakagakje)
    Ikan bilis - segenggam (jangan byk sgt, so agak agak je)
    Kiub ayam (maggi) - 2 kiub
    Asam Jawa - hujung sudu
    Garam- secubit (not too secubit k)
    Gula- satu sudu

    Cara masak : 

    1- Basuh ikan bilis pastu goreng lah. dah siap goreng ,tapis.

    2- Blander lada kering. Air sikit je (agakagak) sbb tak tapis.

    3- Dah blander lada kering smpai hancur tu , masukkan bwg merah, bwg putih dan blander lah mereka bersama sama. kalau tersekat , tambah sikit air.

    4- Panaskan minyak dan masukkan yang dah blander tu. (api sederhana)

    5- masukkan 2 kiub ayam (maggi), asam jawa (hujung sudu), sedikit garam dan satu sudu gula.

    6- kacaulah mereka sehingga sebati . 

    7- Then, rasa. kalau kurang masin, tambah garam. kurang manis, tambah gula. kalau dah okay, tunggu sampai sambal tu masak.

    #macammana nak tahu sambal dah masak? bila dah naik minyak.

    8- tarik sambal ketepi, then masukkan 4 biji telur. 
    tunggu sampai telur tu agak dah masak sikit. then, gaulkan dengan sambal tadi.
    (semuanya berlaku dalam kuali tu ea)

    9- Gaulkan dan kacau sampai telur tu hancur dan sebati dengan sambal .
    Gaul sampai sambal telur hancur tu masak! (telur dah masak lah kiranya)

    10- tutup api dan masukkan ikan bilis yang sudah digoreng. Gaulkan dengan sambal telur hancur yang dah masak tu. Ha siap!

    p/s : selalunya sambal telur hancur ni makan dengan nasi putih. Sedap weh






    Dapur Kekja :Bihun goreng putih
    Saturday, 5 September 2015 | 0Comment(s)

    (gambar google je tapi memang ginilah rupa bihunnya)

    Assalamualaikum, I'm back! bersama resepi baru. (next week exam, masih fever, tkdemoodstudy, feeling ememem so kita update blog)

    okay. simple je harini. Lets cook together gether!

    (hidangan untuk 2/3 orang)

    Bahan :

    Bawang merah - 2
    Bawang putih - 4
    Cili padi - segenggam (bagi tapak tgn yg kecik macam aku)
    Belacan - besar ibujari (sikit je)
    Udang kering - segenggam
    Bihun.
    Ayam.
    Sos tiram.

    Cara-cara : 

    1- Rendam bihun dalam air panas, kemudian masukkan air paip/ air sejuk.

    2- Potong semua bawang merah, bawang putih, cilipadi,belacan, udangkering dan BLANDER .
    (blander jangan terlampau kasar/terlampau halus) *biasabiase je
    -dahsiap blander, tapis-

    3- Basuh ayam dan potong dadu

    4- Panaskan minyak kemudian tumis yang blander tu.

    5- Masukkan sos tiram (agak agakje) serta garam, then masukkan ayam yg sudah dipotong dadu.

    6- Kacau kacau sampai ayam tu masak. Kemudian, masukkan bihun.

    7- kacau bagi semua sebati , dan rasa. kalau tak cukup masin. tambah garam

    8-kacau kacau sampai bihun tu jadi lembut dan kering . Sekian!

    Huhuhu thankyou

    Semua resepi ni untuk diri aku terutamanya. sebab tak selalu masak tapi suka masak. takut lupa, so boleh tengok kat blog . So takpelah kalau korg tak faham tapi aku faham sudah. Muehehe




    FUTURE
    PAST