Faezah Mdnor Official Blog
About me Linkies Dapur Kekja My diary Tarbiah Hati

Nur Faezah bt Mohamad Nor
BLOGGER | MALAYSIA
what are our preparation to die tomorrow?
Status: A blogger since 1st January 2011

orang usha blog

Tagboard



Contact Me
Instagram


Blog archive

  • Inside my heart ;
  • Dapur Kekja :Ayam lemak kuning rebus
  • Dapur Kekja :Kek Coklat dalam Mug
  • Kadet Bomba Rompin ;
  • Satu page, satu post
  • Cara nak delete blog ;
  • The truth ;
  • gadis bermonolog.
  • Pemilihan Kadet Bomba
  • Dapur Kekja :Aiskrim Goreng (Abah's recipe)


  • This Blog Sponsored by :



    Followers!



    Dapur Kekja :Sambal Totok (family's recipe)
    Tuesday, 30 June 2015 | 0Comment(s)

    Salam 13th Ramadhan 2015 . Alhamdulillah , harini baru rasa nak turun dapur. ops! huhuhu
    Harini juadah untuk iftar pucuk ubi masak lemak, ikan goreng dengan sambal totok. Simple tapi sedap kemain.

    Okay, nak ajar sambal totok ni dari Johor. Mak aku orang Johor, ayah orang Pahang.

    Bahan :

    Segenggam ikan bilis
    Segenggam cili padi
    5/6 ulas bawang putih
    Lesung batu

    Cara masak :

    Goreng ikan bilis, selang 1 atau 2 minit lepastu masukkan bawang putih.
    Then biar agak nak coklat tu, tutup api then masukkan cilipadi. Terus! tutup dgn penutup kuali. Nanti meletup letup minyak tu.

    Lepastu tunggu sampai minyak tu senyap atau berhenti meletup.Then, tumbuk kesemua yang sudah digoreng tu. Tumbuk habis habis. Ha siap! Hehe


    p/s : sambal totok ni sedap makan dengan lauk yang berkuah. contohnya pucuk ubi masak lemak, sayur kangkung ke. Huhu, selamat mencuba!



    FUTURE
    PAST