Friday, 6 March 2015

Tutorial : Letak lagu dalam blog


Assalamualaikum. Selamat petang! Sementara free ni , nak ajar korg letak lagu dalam blog . Malas nak bebel banyak . So , lets start!

Step 1 : Tekan link ni scmplayer.net

Lepas korang tekan , akan keluar macam ni kan ? 



Haaa, pilih la warna apa yg korang nak . Dah pilih ? okay , ikut Step 2 .

Step 2 : Tekan Edit Playlist kat sebelah Choose Skin tu.


Step 3 : Buka Youtube . lepastu search lagu yang korang nak letak dalam blog . Contohnya , pae amek lagu Forteen - Linangan Terakhir


dalam kotak merah tu = SONG URL

copy Song URL , pastu paste kat tempat tadi . Fahamkan ? 

Step 4 : Tekan Configure Setting . akan keluar mcm ni .


Haaa, edit la nk volume kuat mana . pastu nak letak lagu kat top atau bottom dalam blog korang . Dah siap setting , tekan Done! 

Copy lah code yg dia bagi tu , pastu paste kat dalam blog . Korg tau kan cmne nak masukkan dlm blog ? 

Dashboard - Template - letak kat bawah sekali 


Preview . Menjadi ? Save! *kalau tak faham/tak jadi , tanya tau :)




 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI