Sunday, 15 March 2015

Dapur Kekja :TomYam (homemade)



Assalamualaikum . Harini dpt ilmu baru , masak tomyam. Pae tak minat sgt tomyam tapi sbb family suka makan . So, masak jugaklah . Heee :)

So , ada yg nak belajar ? Pae nak ajar sbb benda ni simple. Kalau payah , pae pun taknak buat . Okay , jom belajar!

Bismillah . (selawat)

Step 1 : Rebus bihun (lepas rebus , tapis )
Step 2 : Basuh/buang lemak ayam yang dah di potong (dari kedai)
Step 3 : Blander bawang putih 8 ulas , bawang besar 2 biji , cili padi segenggam (agak agak je , nnti pedas sgt)

Step 4 : masukkan ayam yang dah dibasuh tadi dalam periuk berserta bahan yang dah di blander tu .

Step 5 : masukkan perencah tomyam adabi -3 , kiub tomyam (Maggi) - 4 kotak . (satu kotak ada 2 kiub) . dan masukkan tomato yang dah dipotong dua.

dah masukkan semua tu ? oraite sekarang teruskan dgn Step 6 .

Step 6 : Isi air dalam periuk  . dan buka api .

lepastu potong serai dalam 4 batang . amek bahagian bawah je . ketuk bahagian bawah tu , basuh dan masukkan dalam kuali.

Step 7 : biarkan ia mendidih .(rasa lah sikit , okay ke tak ) kalau tak okay , letak garam .

Step 8 : dah mendidih , masukkan kobis bunga yang dah dipotong . (lantak awk lah nak potong mcm mana pun) *tak menjejaskan apa apa :)


Haaa dah siap! Tak sampai 10 steps pun . Senang je kan ? Selamat mencuba :)
 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI