Faezah Mdnor Official Blog
About me Linkies Dapur Kekja My diary Tarbiah Hati

Nur Faezah bt Mohamad Nor
BLOGGER | MALAYSIA
what are our preparation to die tomorrow?
Status: A blogger since 1st January 2011

orang usha blog

Tagboard



Contact Me
Instagram


Blog archive

  • Freebies : Favicon #1
  • TUTORIAL : ASK.FM Widget
  • In your hand :)
  • Tutorial : Letak lagu dalam blog
  • Assalamualaikum MARCH :)
  • Instagram Widget
  • Diari seorang Mujahidah
  • Dapur Kekja :Oreo cheese cake!
  • Happy New Year 2015!
  • TUTORIAL : #STATUS BERGERAK


  • This Blog Sponsored by :



    Followers!



    Dapur Kekja :TomYam (homemade)
    Sunday, 15 March 2015 | 0Comment(s)


    Assalamualaikum . Harini dpt ilmu baru , masak tomyam. Pae tak minat sgt tomyam tapi sbb family suka makan . So, masak jugaklah . Heee :)

    So , ada yg nak belajar ? Pae nak ajar sbb benda ni simple. Kalau payah , pae pun taknak buat . Okay , jom belajar!

    Bismillah . (selawat)

    Step 1 : Rebus bihun (lepas rebus , tapis )
    Step 2 : Basuh/buang lemak ayam yang dah di potong (dari kedai)
    Step 3 : Blander bawang putih 8 ulas , bawang besar 2 biji , cili padi segenggam (agak agak je , nnti pedas sgt)

    Step 4 : masukkan ayam yang dah dibasuh tadi dalam periuk berserta bahan yang dah di blander tu .

    Step 5 : masukkan perencah tomyam adabi -3 , kiub tomyam (Maggi) - 4 kotak . (satu kotak ada 2 kiub) . dan masukkan tomato yang dah dipotong dua.

    dah masukkan semua tu ? oraite sekarang teruskan dgn Step 6 .

    Step 6 : Isi air dalam periuk  . dan buka api .

    lepastu potong serai dalam 4 batang . amek bahagian bawah je . ketuk bahagian bawah tu , basuh dan masukkan dalam kuali.

    Step 7 : biarkan ia mendidih .(rasa lah sikit , okay ke tak ) kalau tak okay , letak garam .

    Step 8 : dah mendidih , masukkan kobis bunga yang dah dipotong . (lantak awk lah nak potong mcm mana pun) *tak menjejaskan apa apa :)


    Haaa dah siap! Tak sampai 10 steps pun . Senang je kan ? Selamat mencuba :)

    FUTURE
    PAST