Faezah Mdnor Official Blog
About me Linkies Dapur Kekja My diary Tarbiah Hati

Nur Faezah bt Mohamad Nor
BLOGGER | MALAYSIA
what are our preparation to die tomorrow?
Status: A blogger since 1st January 2011

orang usha blog

Tagboard



Contact Me
Instagram


Blog archive

  • Dapur Kekja :Sambal tempe .
  • Dapur Kekja :TomYam (homemade)
  • Freebies : Favicon #1
  • TUTORIAL : ASK.FM Widget
  • In your hand :)
  • Tutorial : Letak lagu dalam blog
  • Assalamualaikum MARCH :)
  • Instagram Widget
  • Diari seorang Mujahidah
  • Dapur Kekja :Oreo cheese cake!


  • This Blog Sponsored by :



    Followers!



    Dapur Kekja :Aiskrim Goreng (Abah's recipe)
    Friday, 20 March 2015 | 0Comment(s)
    Assalamualaikum wbt .
    Panasnya harini . best makan aiskrim goreng kan? So, nak ajar korg bbuat aiskrim goreng (homemade) . Ini semua idea abah :)


    bagi yg taktau aiskrim goreng tu apa . lebih kurang mcm nilah . kena goreng dlm minyak panas , pastu makan . rasa rangup dan dalam dia ade aiskrim . 

    How to make it? 

    Bahan  : Aiskrim satu bekas dan roti sebungkus.

    Step 1 : Ambil dua keping roti . kemudian , ambil satu skop aiskrim letak atas roti .
    lagi satu roti tekup atas roti yg ade aiskrim tadi .


    Step 2 : akan ada bulatan kat tengah roti tu . tekup dengan something yg bentuk bulat .
    contohnya : guna cawan .
    kalau nak buat bentuk lain pun boleh. ikut kretiviti korang :)


    Step 3 : buang lebihan roti di sekeliling bulatan tu .


    Then , buat banyak banyak 

    Masukkan ke dalam peti ais (frozen) . Bagi dia keras .
    Lepas dh jdi keras mcm ais . Keluarkan dari peti and goreng! 

    Macam mana nak goreng ? 

    - Isi minyak mcm nak goreng ayam . 
    - Panaskan minyak
    - tunggu sampai minyak panas
    - masukkan aiskrim goreng yg keras tadi ke dalam kuali .
    - terbalik terbalikkan aiskrim goreng tu . agak agak dah coklat , angkat keluar dan tapis minyak .




    Yey! dah siap. sedapnyaaaaa



    FUTURE
    PAST