Monday, 12 January 2015

Dapur Kekja :Oreo cheese cake!

Assalamualaikum . Haaa, tadi pae tgah main twitter . then , tetiba keluar gmbr cake ni kat TL.


# Twitter : @FaezahMdnor 

Ya Allah sedapnya T_T . Haaa, lepas tgok gmbr ni , terus mood nak buat kek bagai di seru seru . hok manis manis ni mmg fav pae . I cant xD 
btw , pae hanya suka buat kek tanpa di bakar atau guna oven . 
why ? bcs rumah pae takde oven , ade microwave je . lagi satu , pae suka buat benda simple tapi awesome, sedap medap  . yeahhhh adakah kita geng ?
 *sila letak tapak tangan di skrin komputer/lappy sbgai tanda highfive \o/


oraite , so harini pae nak ajar korg try buat oreo cheese cake no bake. letak dlm peti sejuk je ..

Bahan - bahan : 
  1. Biskut Oreo 5 bungkus/ ikut suka hati lah
  2. Butter Cup  (80gm, agak-agak rata kesemua biskut ok la tu)
  3. 250 g Cream cheese
  4. 200ml whipping cream
  5. 1 cawan gula castor/ halus (agak-agak dan sila rasa)
  6. 1 tsp perisa vanila (untuk bau wangi)
Cara-cara : 

1- asingkan biskut oreo dgn krim oreo (kita nk biskut oreo sahaja , krim oreo warna putih tu masuk mulut je)

2- masukkan biskut oreo yg dah di asingkan dari krim tadi ke dalam plastik . then , ketuk smpai hancussss biskut tu . smpai hancusss sbb nk buat base cake .

3- cair kan 1/4 butter then , gaulkan dgn biskut yg hancusss tadi. 

4- dah gaul smpai sebati tadi , ratakan biskut tu dalam bekas nk buat kek . ratakan , tekan tekan bagi rata lah . lepastu masukkan ke dalam peti . 

*base cake dah siap!

untuk krim cheese, cuba usha kat resepi CHEESEKUT. haritu dah explain panjang tapi terdelete kot. omg


 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI