Wednesday, 30 December 2015

Tutorial : Blogskin mobile

Finally! Puas jugak cari macam mana nak buat blog design sama kalau on dalam laptop dan handphone . (serious happy tak tipu) atau aku yang jakun baru tahu. HAHAHA




Caranya begini. Mudah sangat! 

Dashboard - Template

bawah Live on blog tekan Customise Mobile belah kanan


Lepastu pergi bawah sekali -Revert to classic template




Dapur Kekja :Sup Sayur


Bahan : 

Carrot
Kobis
Brokoli

*1 biji bawang besar
*3 ulas bawang putih
*segenggam ikan bilis
2 kiub ayam maggi




Cara masak : 

1- Blander yang di tanda *

2- Tumis yang diblander kemudian isi satu kiub

3- isi air satu blander ke dalam kuali dan letak satu kiub

4- Kacau bagi sebati dan rasa. apa yang kurang, tambah lah 

5- Dah didih, letak semua sayur di atas.

6- Dah didih sikit, tutup api. ok dah siap





Dapur Kekja :Churros + Nutella



Siapa taktahu churros tu apa ? Sekarang orang sibuk dengan churros ni. Sedap! Churros ni makanan negara mana tah. Okay, nak beli memang jauh lah. So kita buat sendiri jer .


Bahan : 

*Air 2 cawan
*Gula 2 sudu besar
*Garam setengah sudu teh
*Butter 2 sudu besar
Tepung gandum 2 cawan
Telur 2 biji
Gula costar untuk di tabur selepas goreng

Dipping : Nutella 

Cara buat : 

1- Mix semua bahan bertanda * dalam periuk sehingga mendidih.

2- Perlahankan api dan masukkan tepung sedikit demi sedikit kemudian gaulkan. 

p/s :  Jangan masukkan tepung 2 cawan sekali gus. Takut adunan terlebih tepung pula.

3- Gaulkan sehingga tepung sebati dan tak berketul

4- Tutup api dan masukkan telur 2 biji dan gaulkan sehingga betul betul sebati

5- Sediakan piping bag dan masukkan adunan seperti gambar di bawah,.




6- Kemudian panaskan minyak dan goreng lah. ikut seperti di bawah ni, tekan dan gunting



atau buat mcm ni pun boleh. pastu goreng

#BakingBrother 

7- Goreng sampai agak agak coklat seperti gambar di bawah
 Kemudian tabur atau gaul churros yang sudah di goreng dengan gula costar.

SIAP! MAKAN MAKAN MAKAN




Monday, 23 November 2015

Dapur Kekja :Ikan goreng & Bayam masak air

Assalamualaikum. Hai harini saya masak. Jom ingat balik! Haha, maaf la saya jarang masak. nak goreng ikan pun boleh lupa. ish ish

(gambar google)
IKAN GORENG.
  •  Ikan selar dua ekor.
  •  kunyit 2 sudu
  •  Garam 2 1/2 sudu


Cara masak.

1- Basuh ikan
2- Buang isi perut. potong ekor, kepak, kepala
3- Letak kunyit 2 sudu
4- Letak garam 2 1/2 sudu
5- Ratakan pada ikan dan goreng.



(gambar google)

BAYAM MASAK AIR.
  • Bayam dua ikat
  • 1 biji bawang besar (sederhana)
  • 3 ulas bawang putih 
  • segenggam ikan bilis
  • Kiub maggi (sup ayam) - 2
  • Garam dan ajinamoto
Cara masak.

-Bayam gunting ambil daun dan sedikit batang.
-kemudian basuh.


  1.  Blander semua bahan yang disengetkan tulisan di atas.
  2. Tapis
  3. Panaskan minyak,
  4.  Masukkan yg sudah ditapis
  5. agak agak naik minyak, masukkan 2 KIUB MAGGI.
  6. agak agak dah garing sikit, masukkan GARAM (2 sudu) , AJINAMOTO (secubit dua), AIR satu setengah blander
  7. bila dah didih, masukkan bayam.
  8. tunggu didih sekali lagi dan tutup api.


Siap! 

alaa lupa, mak suruh buat sambal kicap jap.
HAHAHAHAHA

ok im back.

(gambar google)

SAMBAL KICAP.

  • 5 atau 6 ulas bawang putih
  • segenggam cili padi
  • kicap manis (jangan letak banyak sangat nanti sambal jadi cair. macam aku buat tadi. HAHAHAHA)
Cara buat.
  1. Blander semua di atas. SEKIAN





Wednesday, 18 November 2015

Dapur Kekja :Wraps. (sejenis makanan)

Assalamualaikum. Selamat petang! harini nak perkenalkan makanan baru berserta resepinya. Hehe. kurang pasti apa nama makanan ni, tapi sempat ber'google' tadi. kemungkinan WRAPS nama dia. huhu, ni resepi mak saya. saya dah serap dah ilmu tu. mari serap bersama


(Ni hasil air tangan saya. sambil tu boleh follow ig kikiki)

What you need?

1- Wraps. 
(ada jual di pasaraya)


note: Pantai Selamat (Muadzam Shah) di bahagian sejuk. carilah sampai jumpa, bukak mata luas luas. HAHA

2- Salad (tambah tomato pun boleh)


3- Sekeping dada ayam. 
(sbb nanti nak potong mcm popcorn)


4- Tepung BESTARI SPICY 




5- Sos Life Thai + Mayonis Ladies Choice



HOW TO MAKE IT?

1- Dada ayam dipotong panjang/ popcorn (seperti gambar di atas)
2- Basuh ayam tu, kemudian gaulkan dengan tepung BESTARI SPICY.
(bagi yg alahan spicy macam saya, sila guna sarung tangan ye)
3- Panaskan minyak dan goreng ayam tu!
4- dah siap goreng, tapis minyak. 

5- Ambil sekeping WRAPS kemudian panaskan.
6- Agak agak WRAPS tu dah gelembung, terbalik terbalikkan.
(panaskan sekejap je, nanti hangus)
7- Angkat WRAPS, letak atas pinggan

8-Basuh salad, dan ambil satu atau dua helai salad kemudian letak atas WRAPS
9- Letak dua atau tiga ketul ayam yg sudah digoreng tadi, di atas salad.
10- Kemudian letak sos+mayonis atas ayam itu.
11- Lipat bahagian bawah, dan gulung!

Lapisan pertama : WRAPS
Lapisan kedua : Salad/tomato
Lapisan ketiga : Ayam goreng popcorn
Lapisan keempat : Sos+mayonis

lipat dan gulung! Siap! Makan cepat! Haha

p/s : tak faham boleh tanya. dah faham boleh try. Kbye!















Tuesday, 10 November 2015

Berkongsi ilmu.

okay seriusly aku bukan sejenis yang suka copy ayat orang tapi aku hexcited bila ayat org tu touched or deep enough. so, korang kena baca entry Aiman Banna tajuk Kawen itu kahwin . supaya hati dan mata anda termasuk saya lebih celik dan luas berkaitan kahwin ni.

sedikit petikan dari entry AimanBanna tajuk Kawen itu kahwin. (tekan SINI)




Sunday, 11 October 2015

KEM (PL2015) HARI KELIMA

HARI KELIMA (berhuhu di AIR TERJUN PELANGI)

(semalam cikgu sekolah aku baru sampai di lubuk beruk, so banyak lah gambar untuk harini)

6.00pagi- bangun solat subuh dan makan pagi. makan pagi orang kem tolong sediakan memandangkan semalam TSUNAMI KEM. dah siap makan , beratur untuk exercise.





pagi ni kita pergi AIR TERJUN PELANGI. Happy!! so here gambar ke Air Terjun Pelangi .

tadaaa, pagipagi dah kena redah sungai lagi. (BASAH AGAIN)

p/s : aku yang berseluar kelabu. rare kan, rare tak rare lah seluar dh habis semua basah.


Jalan , jalan dan jalan mendaki apa semua. Tadaaa sampun Air Terjun Pelangi , Sungai Lembing . Kuantan Pahang.


scroll jelah gambar, sebab dalam gambar ada cerita :)








dah habis berhuha-huha kat sini. Kitorg pun balik ke tapak semula.
(banyak gila batu, nak patah kaki aku)


and fyi , harini jugak kitorg BALIK RUMAH. Akhirnyaaaa akhirnyaa!
excited gila, rindu rumah bilik air dan segala kesenangan kat rumah tu daripada kem ni. Huaaa

well, bila majlis penutup (12tghri) org tu cakap ber-jam jam sedangkan kami hangus.
(redho itu pasrah)


habis dia majlis penutup, kemas barang dan balik ke Pusat Koko.


mujur naik lori ni, kalau tak aku rela stay kat lubuk beruk ni. taknak jalan kaki dah!

-TAMAT-













Saturday, 10 October 2015

Peristiwa TSUNAMI KEM

Peristiwa ni berlaku pada hari keempat. (lokasi LUBUK BERUK)

Petang dalam pukul 7.00malam , kitorg baru siap mandi tukar baju. sangat happy sebab first time dpt pakai baju kering. Happy gila! tapiii , happy tu sekejap je. masa baru keluar dari toilet, siap tukar baju. aku pun berlari nak balik khemah dan HUJAN PUN TURUN dengan gembiranya dan aku kembali BASAH. (why oh why).

Sampai je kat khemah. emm tak terkata sebab satu khemah je untuk perempuan, so 6orang berhimpit dengan beg memasing. Hujan MAKIN LEBAT beb , tapak khemah aku dah banjir. Khemah dah masuk air dari atas , bawah . masa tu konfius, nak selamatkan beg, selamatkan diri sendiri atau  selamatkan khemah yang mcm menara condong.

dah hari keempat, so kitorg girls dah sehati sejiwa. memasing ambil keputusan untuk have fun dan berhuhuhu dengan TSUNAMI KEM tu . sedang kami berhuhuhu dan menjerit jerit dalam khemah sempit nak roboh tu. tiba-tibaa...

"woi, ada makanan tak? kitorg lapar ni!!" jiran sebelah menjerit. (khemah lelaki)

masa tu kitorg girls ni rasa nak bersilat je. memang tak gentle langsung la! sedih dpt geng mcm tu.
diorg yg dirikan khemah kitorg, dah nak roboh kot. HUJAN LEBAT . ade ke patut mintak makanan. khemah diorg tak roboh sbb aku tlg dirikan dgn ikatan kukuh. HUHHH
(kitorg bagi boys makan ikan masin je) PADAN MUKA!

Malam tu kitorg tidur ramai ramai dalam canvas yg abg bomba dirikan. satu untuk laki dan satu untuk perempuan. Malam tu tidur ditemani HUJAN LEBAT dan KESEJUKKAN KOREA (cakap keluar asap) dalam hutan memang sejuk sangat sangat.

p/s : kami tahu kami sado hadap semua ni. 


KEM (PL2015) HARI KEEMPAT

HARI KEEMPAT (perjalanan ke LUBUK BERUK)

4.00pagi - patutlah malam semalam tidur awal (10mlm), ada ke patut kejut kitorg pukul 4pagi. dgn agak mamai kena kemas barang, tutup khemah apa semua dan bergerak ke Lubuk Beruk. Destinasi terakhir, and everything is OVER!!! (tasyabarrrr)

pagi tu berjalan dalam keadaan gelap gelita (4pagi) , kena pegang tali beg kawan depan kalau tak memang kau sesat. then, ada berhenti sekali dua rehat tengok bintang lah apalah. dalam pukul 5lebih berhenti untuk masak dan solat subuh. srs pagi tu aku takde mood, aku tak makan pun. kumpulan aku masak maggi pagitu. tapi aku rasa nak makan roti kering yg ada gula tu je.

selesai apa semua, pagi tu buat senaman sikit. aku ni dah tak selesa sgt sbb dah 3hari tak mandi tak bersabun . (just rendam dalam sungai je) . so here, senaman pagi kita.


exercise : Tai-chee

nota : cari aku ke? aku yang barisan tengah, belakang girl baju merah tu. aku tengah contact member sebelah tu dengan msg (wei aku tk selesa!!)


lepas exercise ni, kitorg pergi lah mendaki bukit tinggi ya ampun bersama beg kesayangan 15kg tu. tapi time ni dah ringan dah, sebab makanan dah byk guna. so, chill je daki bukit.

dipendekkan cerita, kitorg pun sampai ke LUBUK BERUK. puas woi nak sampai sana. 


Ringkasan AKTIVITI HARI KEEMPAT

- panjat pokok petai. hahahaha 


 p/s : topi aku terbalik lah. HAHAHA

- tadi panjat kan? okay yang ni turun curam bukit pulak .


thats me ok! rock kan .*flip kening

nak turun ni ada cara ok. kena lapor diri

Assalamualaikum tuan!
saya Nur Faezah bt Mohamad Nor meminta keizinan untuk turun tuan!

SAFETY MANNNNN!! *jerit kat org bwh tu
(3kali jerit baru safetyman sahut, kuasam)

safety man jawab okay, aku pun turun. lenguh gila

- dan aktiviti apung dalam air. takde gambar.














KEM (PL2015) HARI KETIGA

HARI KETIGA (teruskan perjalan ke TAPAK PERSINGGAHAN KEDUA)

7.00 pagi :  bangun kemas khemah. oh ya khemah kitorg ialah poncho atau baju hujan. (fikirlah baju hujan dijadikan khemah) logik ke tak. (hadamkan je)  okay. pagi tu kena kemas barang apa semua, lepastu masak untuk perjalanan pagi tu. macam biasa la, korek lubang letak kayu tiup api dan pagi tu aku chef. Menu : roti celup telur dan goreng! yey. Haha, dah siap makan cecepat dan kitorg semua pun teruskan perjalanan menuju checkpoint seterusnya. belanja gambar chef!



maaf! aku pun tak sggup tgok muka sendiri. (selekeh af)



rasanya takde apa jadi hari ketiga ni. macam biasa, kitorg sampai ke TAPAK PERSINGGAHAN KEDUA. kitorg bertapak dan tidur kat situ. kalini tapak kitorg lain sikit. Tapak pertama dia asingkan laki dengan perempuan. Tapak kedua, satu kumpulan satu tapak. so, kitorg dirikan tiga khemah. Satu khemah untuk lelaki, dua khemah untuk perempuan. Oh ya, aku kumpulan 2 ada 10ahli (4lelaki, 6perempuan)

depan khemah kitorg, buat dapur untuk masak. bau asap lah khemah tu.



Ringkasan AKTIVITI HARI KETIGA .


- kitorg kena redah sungai , redah hutan untuk pergi ke hilir sungai.
(hilir sungai bersih dan jernih air dia. tempat kitorg berkhemah (hulu sungai) , air keruh beb)

-dari hilir sungai tu, yg tak pandai berenang kena pakai PFD (jaket pelampung).
ofkos lah aku pakai. masuk kolam renang yg dalam pun aku dah rasa lemas.

-semua peserta baring atas air tu dan hanyut bersama sama sampai ke hulu sungai (tempat kitorg berkhemah)

- sepanjang hanyut bwk dek air sungai yg deras tu, byk kali tersagat kena batu. sakit dol!
(aku hanyut sensorang, tak berani nak pegang org)

p/s : takde gambar kitorg hanyut pakai PFD. (sedihh)







KEM (PL2015): HARI KEDUA

HARI KEDUA ( Persinggahan #1 Bertapak dalam hutan, 8pagi-5ptg)

Pagi pagi tu kitorg berbaris dengan beg memasing. beg cuma satu je, beg galas tentera yg dia bagi tu. takboleh bwk beg lain. kitorg naik bas, pergi ke SUNGAI LEMBING. perjalanan dari Pusat Koko ke SUNGAI LEMBING lebih kurang 2jam rasanya (sis tidur dalam bas, muehehehe)

Sampai kat tepi jalan, aku pun taktau kat mana (yg pasti jauh dari Pusat Koko). tapi rasanya area Sungai Lembing. Turun dari bas, aku nampak kereta BOMBA. tetiba aku mcm tercari cari org. Kalau korang stalker aku, mesti korg tahu aku uniform KADET BOMBA kat sekolah. (boleh baca di old post).

Dannnn seperti jangkaan aku, I see my Cikgu! (anggota bomba yg ajar aku time kem bomba, di gelar 'cikgu') Sangat excited sbb ada cikgu bomba dari balai muadzam shah. At least rasa ade orang care pasal aku kat kem 5hari ni.

Okay back to the story, turun dari bas, kitorg berbaris pepanjang dengan galas beg berat 15kg tu. kitorg pun berjalan kaki sampai ke ... er ke.. aku pun taktau kitorg nak kemana harini. yang pasti DESTINASI KEMUNCAK ialah LUBUK BERUK. bayangkan HARI KEDUA ni kitorg jalan 16KM dengan galas beg 15kg. Aku taknk cerita sepanjang jalan tu, apa yang aku rasa. sebab memang tak logik. sikit pun tak!!


nota: redah sungai dan makan kat batu sana tu sambil ditemani matahari. (kering jugak seluar aku)


sepanjang perjalanan : Matahari terpacak, WAJIB redah sungai (always basah) , bila kau pandang depan sambil jalan, dan jalan kat depan tu straight je. (pls understand me) thats why aku jalan pandang bawah je.

dan akhirnya. kami sampai di TAPAK PERSINGGAH PERTAMA . kat hutan mana, entah. (fedap 16km berjalan kaki)


p/s : ha tulah begnya! yang warna biru bergulung tu sbgai alas kitorg tidur.


Ringkasan AKTIVITI Hari Kedua. (around jam 2ptg )

- diberi tugas, ada yang menggali tandas, dirikan khemah dan memasak.
(semuanya serentak sebab nak jimat masa)

- aktiviti dengar ceramah pasal perubatan oleh abg-abg bomba.



- solat asar berjemaah (lelaki)

- aktiviti keyakinan dalam air dengan abg-abg bomba.
(bergilir dengan ahli kumpulan sebab aktiviti serentak " memasak dan keyakinan dalam air")

-sambil beraktiviti dalam air, sambil tu mandi. (yes you cant imagine that)
(kiranya 5hari berendam dalam sungai dikira mandi) ada faham? *sgt rare



p/s : jom lah main masak masak. kalau hangus, kena makan jugak.

(untuk 5 hari, makanan/minuman masak sendiri!)













Kem Pendidikan Luar 2015

aku dah lupa berapa haribulan pergi kem ni. tapi dalam bulan 9 lah. seriusly kem ni AWESOME gila! disebakan ke-awesome-man inilah, maka berparut kaki tangan aku. Sekarang ni dah naik ke muka bintik bintik merah. Please baca sampai habis.

HARI PERTAMA ( Pusat Kokurikulum, 9malam)

Hari first, (malam) kitorg sampai di Pusat Kokurikulum kat kuantan. kitorg diberi beg galas tentera dan barang barang asas. ok then, maximum 3HELAI baju sahaja dibenarkan bawak untuk kem 5HARI. masa tu aku shock gila, otak buntu. Sebab aku expect kem ni macam kem biasa, guna khemah dan berkhemah setempat. Tapi kem ni, LUAR BIASA beb. punyalah aku seret beg roda, dan kemas kemas baju dengan kawan kawan baru kat Pusat Koko tu. 

Kemudian, satu kumpulan dibekalkan makanan. Hello, kau egt dia sediakan burger, nasi lemak, roti canai? tinggi sgt expectation kau tu. Diorg bekalkan roti, garam, gula, bawang, minyak masak, lilin dan brg masakan asas yg lain. pepandai lah kau bincang dengan group sendiri, sapa nak bwk makanan yg banyak gila (untuk 5hari) . group aku, semua aku tak kenal. tapi aku main redahnya. (OMG) aku cuba untuk berfikir secara waras. (beg mgkin dalam 15kg) - berisi pakaian dan makanan

Malam tu jugak kena siapkan semua barang keperluan sendiri dalam beg galas tentera yang diberi. Malam tu tuan kem suruh kitorg minum air mineral satu botol. Kat situ jugak dia suruh habiskan sebotol air! Aku la paling susah minum air mineral ni. terbatuk batuk habiskan. katanya, supaya kitorg tak demam esok. lepastu bawak brg sendiri pergi surau dan tidur! ya akhirnya.

p/s: Kem ni bergerak dalam kumpulan. ada 6kumpulan, setiap kumpulan ada 10ahli.
sekolah aku hantar 6 org dan takde guru pengiring, so kitorg berhuhuhu dalam kem ni. 
(nobody care about us, pepandai hidup k) sambung ke HARI KEDUA

Friday, 9 October 2015

Homosapiens sp.

Manusia,
mana pernah nak puas hati
mana pernah tak berdengki
mana boleh tgok orang lebih dari dia

Manusia,
pandai cari salah orang,
salah sendiri simpan tepi.

Manusia,
sakitkan hati orang takpe
sakitkan hati dia, dendam sampai mati

Maaf,
dah hadap dengan manusia sebegini
teruskan sampai kau puas.

Aku diam bukan tanda aku takut pada kau.
Tapi orang yg hebat adalah orang yg pandai mengawal amarahnya.
bukan orang yang menang berdebat, bertikam lidah
bukan cara aku.


Sunday, 4 October 2015

Tutorial : Instagram Widget #2

Morning! Harini nak ajar korang Instagram Widget #2 . Instagram Widget #1 just button follow instagram je. Instagram Widget #2 gambar dari ig korang. (sprti gambar di bwh)



saya baru belajar tadi. hehe, okay lets do this!

1- Tekan link ni snapwidget.com

2- Log in

3- Tekan 'Blog' 




4- Tekan 'Get Your Widget'




5- then, scroll ke bawah akan ada macam ni 


6- Isi lah yang mcm mana korang nak. Boleh tekan 'Preview' untuk tengok okay tak yang korang isi tu.

7- Dah siap isi? Tekan 'Get Widget' (warna hijau tu)

8- Copy kod yang diberi, and Paste dimana mana yang korang nak letak dalam blog.

Sekian :)




Saturday, 12 September 2015

Sedarlah wahai jiwa yang lena!


Kalau dulu aku tenang dengan hidayahNya
Kini aku merasa kosong kembali
Mungkin sebab aku lalai dan lagho ketika berkawan
Selalunya aku bersendiri selepas banyak perkara yang mengajar aku
Tapi kalini aku jatuh kembali kedalam lembah yang sama
Betapa lemahnya aku!

"Seorang mukmin tidak boleh jatuh dua kali ke dalam lubang yang sama"
[H.R Muslim]


Sedarlah jiwa!
Kau cuma perlu Allah
sebagai teman, tempat mengadu
Kawan itu manusia
dan manusia berubah rubah!
Tidakkah kau sedar itu?

Kau sudah pun merasa sakitnya ditinggalkan
sakitnya dipulaukan
sakitnya menjadi bahan kutukan
oleh mereka yang bodoh erti kawan

Mereka tak layak dipanggil sahabat
sedangkan erti kawan pun mereka jahil!

Sudahlah!
Sedarlah bahawa hanya Allah yang kau perlu
Bila kau kusut,
AlQuran menghiburkan
Bila kau keliru,
Istikharah penyelesain
Bila kau tak tenang,
Tahajjud penawarnya
Tapi kenapa kau masih berdegil?!

Cintakan manusia
Manusia akan mati
Cintakan bunga
Bunga akan layu
Cintakan Allah
Allah kekal abadi.

Carilah cinta Allah yang kekal abadi
Cintailah Ar-Rahman
Cinta Allah adalah cinta yang paling agung
Kau takkan menyesal
Kau takkan kecewa
Kau pasti akan bahagia!!

Jiwa yang terlena,
 Faezah Mdnor
Sabtu, 12 September 2015

Thursday, 10 September 2015

Dapur Kekja :Sambal Telur Hancur


(gambar google je tapi memang gini lah rupa sambal telur hancurnya)

Assalamualaikum. Bismillahirrahmanirrahim

Yeyy exam upt3 dah tamat. Rasa nak baling meja lepas jwb pape bio. *overgila

okayharini nak ajar masak Sambal Telur Hancur. Family aku selalu panggil Telur Hancur je . okay jom masak!

Bahan:

Telur- 4 biji
Bawang merah (bersaiz besar) - 1
Bawang putih - 3
Lada kering - segenggam (agakagakje)
Ikan bilis - segenggam (jangan byk sgt, so agak agak je)
Kiub ayam (maggi) - 2 kiub
Asam Jawa - hujung sudu
Garam- secubit (not too secubit k)
Gula- satu sudu

Cara masak : 

1- Basuh ikan bilis pastu goreng lah. dah siap goreng ,tapis.

2- Blander lada kering. Air sikit je (agakagak) sbb tak tapis.

3- Dah blander lada kering smpai hancur tu , masukkan bwg merah, bwg putih dan blander lah mereka bersama sama. kalau tersekat , tambah sikit air.

4- Panaskan minyak dan masukkan yang dah blander tu. (api sederhana)

5- masukkan 2 kiub ayam (maggi), asam jawa (hujung sudu), sedikit garam dan satu sudu gula.

6- kacaulah mereka sehingga sebati . 

7- Then, rasa. kalau kurang masin, tambah garam. kurang manis, tambah gula. kalau dah okay, tunggu sampai sambal tu masak.

#macammana nak tahu sambal dah masak? bila dah naik minyak.

8- tarik sambal ketepi, then masukkan 4 biji telur. 
tunggu sampai telur tu agak dah masak sikit. then, gaulkan dengan sambal tadi.
(semuanya berlaku dalam kuali tu ea)

9- Gaulkan dan kacau sampai telur tu hancur dan sebati dengan sambal .
Gaul sampai sambal telur hancur tu masak! (telur dah masak lah kiranya)

10- tutup api dan masukkan ikan bilis yang sudah digoreng. Gaulkan dengan sambal telur hancur yang dah masak tu. Ha siap!

p/s : selalunya sambal telur hancur ni makan dengan nasi putih. Sedap weh





Saturday, 5 September 2015

Dapur Kekja :Bihun goreng putih


(gambar google je tapi memang ginilah rupa bihunnya)

Assalamualaikum, I'm back! bersama resepi baru. (next week exam, masih fever, tkdemoodstudy, feeling ememem so kita update blog)

okay. simple je harini. Lets cook together gether!

(hidangan untuk 2/3 orang)

Bahan :

Bawang merah - 2
Bawang putih - 4
Cili padi - segenggam (bagi tapak tgn yg kecik macam aku)
Belacan - besar ibujari (sikit je)
Udang kering - segenggam
Bihun.
Ayam.
Sos tiram.

Cara-cara : 

1- Rendam bihun dalam air panas, kemudian masukkan air paip/ air sejuk.

2- Potong semua bawang merah, bawang putih, cilipadi,belacan, udangkering dan BLANDER .
(blander jangan terlampau kasar/terlampau halus) *biasabiase je
-dahsiap blander, tapis-

3- Basuh ayam dan potong dadu

4- Panaskan minyak kemudian tumis yang blander tu.

5- Masukkan sos tiram (agak agakje) serta garam, then masukkan ayam yg sudah dipotong dadu.

6- Kacau kacau sampai ayam tu masak. Kemudian, masukkan bihun.

7- kacau bagi semua sebati , dan rasa. kalau tak cukup masin. tambah garam

8-kacau kacau sampai bihun tu jadi lembut dan kering . Sekian!

Huhuhu thankyou

Semua resepi ni untuk diri aku terutamanya. sebab tak selalu masak tapi suka masak. takut lupa, so boleh tengok kat blog . So takpelah kalau korg tak faham tapi aku faham sudah. Muehehe



Sunday, 26 July 2015

Dapur Kekja :Cheesekut


(gambar sendiri ok. official fzhmdnr )

Alhamdulillah ramai kata sedap cheesekut ni. aku dah try buat, memang sedap. huhu tapi biasalah cheese memang agak muak lah kalau makan bebanyak. Tapi memang sedap dan korang kena try!
aku ajarkan cheesekut dlm bekas muffin .

Letme teach you :)

Bahan : 

- Biskut Marie. (bukan coffee)
- Tatura cheese (250ml)
- Whipping cream (200ml)
- Susu dutchlady low fat
- bekas muffin

Cara-cara buat cheesekut :

1- Isi 200ml whipping cream dalam mangkuk dan mix sampai dia cair (gunakan mixer)

2- Isi 250ml tature cheese dlm mangkuk lain dan mix smpai dia takde ketul ketul.

3- masukkan whipping cream yang dah mix, ke dalam mangkuk tatura cheese yang sudah di mix tadi.
dan mix lah mereka bagi sebati. huhuhuhu

- dah siap mix, letak tepi dan teruskan langkah 3 -

3- Isi susu dutchlady dalam periuk dan panaskan. *panaskan sekejap je
(agak agak je banyak mana susu sebab nak buat celup biskut marie)

4- Ambil sekeping biskut marie, celup dalam susu dutchlady yang dah dipanaskan tadi. 
(celup sekejap je!! takut nnti biskut lembik sgt)

5- masukkan biskut yg dh dicelup dlm susu, ke dalam bekas muffin.
6- ambil cheese yg sudah di mix dgn whipping cream, ratakan atas biskut tu.

7- Ulang langkah 5,6 sampai penuh bekas muffin tu.

8- boleh hias , letak coklat rice ke atas skali. lepastu masukkan dalam peti sejuk.

Siap!! selepas 30minit, boleh makan. Selamat Mencuba :)



Friday, 3 July 2015

Soulmate .


nak payung gambar kesayangan.

from the left (belakang)  : Ain , Pae, Wani, Jihah , Paty , Epa , Cdah.
from the left (depan) : Ikmal, Din, Nas, Cikgu Manas, Ali , Aiman, Awal

Rindu kalian! Bye.

Tuesday, 30 June 2015

Dapur Kekja :Sambal Totok (family's recipe)


Salam 13th Ramadhan 2015 . Alhamdulillah , harini baru rasa nak turun dapur. ops! huhuhu
Harini juadah untuk iftar pucuk ubi masak lemak, ikan goreng dengan sambal totok. Simple tapi sedap kemain.

Okay, nak ajar sambal totok ni dari Johor. Mak aku orang Johor, ayah orang Pahang.

Bahan :

Segenggam ikan bilis
Segenggam cili padi
5/6 ulas bawang putih
Lesung batu

Cara masak :

Goreng ikan bilis, selang 1 atau 2 minit lepastu masukkan bawang putih.
Then biar agak nak coklat tu, tutup api then masukkan cilipadi. Terus! tutup dgn penutup kuali. Nanti meletup letup minyak tu.

Lepastu tunggu sampai minyak tu senyap atau berhenti meletup.Then, tumbuk kesemua yang sudah digoreng tu. Tumbuk habis habis. Ha siap! Hehe


p/s : sambal totok ni sedap makan dengan lauk yang berkuah. contohnya pucuk ubi masak lemak, sayur kangkung ke. Huhu, selamat mencuba!


Friday, 19 June 2015

Inside my heart ;



{ not me }



Orang boleh ckp mcm mcm pasal kita
Bajet tu bajet ni 
Tapi dia taktahu keikhlasan hati kita dan kesusahan utk sebuah penghijrahan

Sakit pedihnya
Jatuh naiknya

Ujian yg datang tu lagi dasyat
Paling best semuanya kita hadapi sorang sorang
Sebenarnya Allah nk sedarkan kita
Hidup ni akhirnya kita akan sendirian jugak
Dan supaya kita sedar,
Kita tak lonely
Allah sentiasa bersama kita

Aku sentiasa kesal 
Jika aku leka dgn dunia dan 'selesa' dengan manusia sekeliling aku
Sampai aku lupa Allah

Aku sedih
Jika aku lupakan Allah
Walaupun sesaat.

Sedihnya tuh tak terkata.
Ya Allah, ampunkan aku

by @fzhmdnr
1 June 2015



Sumber ig :  @fzhmdnr


 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI