Faezah Mdnor Official Blog
About me Linkies Dapur Kekja My diary Tarbiah Hati

Nur Faezah bt Mohamad Nor
BLOGGER | MALAYSIA
what are our preparation to die tomorrow?
Status: A blogger since 1st January 2011

orang usha blog

Tagboard



Contact Me
Instagram


Blog archive

  • Dapur Kekja : Ikan Patin (Asam Rebus)
  • Dapur Kekja : Lauk Sardin
  • Shaklee : Perfomance Drink
  • My little Travel : #FoodHunterSatisfied
  • Interview TESL di UiTM Jengka
  • Totebag by Faezah Mdnor (@artotes.co)
  • Result SPM16
  • Women Backpack Terkini
  • Shaklee : Vita-C Plus
  • Baby Journal


  • This Blog Sponsored by :



    Followers!



    Tutorial : Blogskin mobile
    Wednesday, 30 December 2015 | 0Comment(s)
    Finally! Puas jugak cari macam mana nak buat blog design sama kalau on dalam laptop dan handphone . (serious happy tak tipu) atau aku yang jakun baru tahu. HAHAHA




    Caranya begini. Mudah sangat! 

    Dashboard - Template

    bawah Live on blog tekan Customise Mobile belah kanan


    Lepastu pergi bawah sekali -Revert to classic template





    Dapur Kekja :Sup Sayur
    | 0Comment(s)

    Bahan : 

    Carrot
    Kobis
    Brokoli

    *1 biji bawang besar
    *3 ulas bawang putih
    *segenggam ikan bilis
    2 kiub ayam maggi




    Cara masak : 

    1- Blander yang di tanda *

    2- Tumis yang diblander kemudian isi satu kiub

    3- isi air satu blander ke dalam kuali dan letak satu kiub

    4- Kacau bagi sebati dan rasa. apa yang kurang, tambah lah 

    5- Dah didih, letak semua sayur di atas.

    6- Dah didih sikit, tutup api. ok dah siap






    Dapur Kekja :Churros + Nutella
    | 0Comment(s)


    Siapa taktahu churros tu apa ? Sekarang orang sibuk dengan churros ni. Sedap! Churros ni makanan negara mana tah. Okay, nak beli memang jauh lah. So kita buat sendiri jer .


    Bahan : 

    *Air 2 cawan
    *Gula 2 sudu besar
    *Garam setengah sudu teh
    *Butter 2 sudu besar
    Tepung gandum 2 cawan
    Telur 2 biji
    Gula costar untuk di tabur selepas goreng

    Dipping : Nutella 

    Cara buat : 

    1- Mix semua bahan bertanda * dalam periuk sehingga mendidih.

    2- Perlahankan api dan masukkan tepung sedikit demi sedikit kemudian gaulkan. 

    p/s :  Jangan masukkan tepung 2 cawan sekali gus. Takut adunan terlebih tepung pula.

    3- Gaulkan sehingga tepung sebati dan tak berketul

    4- Tutup api dan masukkan telur 2 biji dan gaulkan sehingga betul betul sebati

    5- Sediakan piping bag dan masukkan adunan seperti gambar di bawah,.




    6- Kemudian panaskan minyak dan goreng lah. ikut seperti di bawah ni, tekan dan gunting



    atau buat mcm ni pun boleh. pastu goreng

    #BakingBrother 

    7- Goreng sampai agak agak coklat seperti gambar di bawah
     Kemudian tabur atau gaul churros yang sudah di goreng dengan gula costar.

    SIAP! MAKAN MAKAN MAKAN





    Dapur Kekja :Ikan goreng & Bayam masak air
    Monday, 23 November 2015 | 0Comment(s)
    Assalamualaikum. Hai harini saya masak. Jom ingat balik! Haha, maaf la saya jarang masak. nak goreng ikan pun boleh lupa. ish ish

    (gambar google)
    IKAN GORENG.


    Cara masak.

    1- Basuh ikan
    2- Buang isi perut. potong ekor, kepak, kepala
    3- Letak kunyit 2 sudu
    4- Letak garam 2 1/2 sudu
    5- Ratakan pada ikan dan goreng.



    (gambar google)

    BAYAM MASAK AIR.
    Cara masak.

    -Bayam gunting ambil daun dan sedikit batang.
    -kemudian basuh.


    1.  Blander semua bahan yang disengetkan tulisan di atas.
    2. Tapis
    3. Panaskan minyak,
    4.  Masukkan yg sudah ditapis
    5. agak agak naik minyak, masukkan 2 KIUB MAGGI.
    6. agak agak dah garing sikit, masukkan GARAM (2 sudu) , AJINAMOTO (secubit dua), AIR satu setengah blander
    7. bila dah didih, masukkan bayam.
    8. tunggu didih sekali lagi dan tutup api.


    Siap! 

    alaa lupa, mak suruh buat sambal kicap jap.
    HAHAHAHAHA

    ok im back.

    (gambar google)

    SAMBAL KICAP.

    Cara buat.
    1. Blander semua di atas. SEKIAN






    Dapur Kekja :Wraps. (sejenis makanan)
    Wednesday, 18 November 2015 | 1Comment(s)
    Assalamualaikum. Selamat petang! harini nak perkenalkan makanan baru berserta resepinya. Hehe. kurang pasti apa nama makanan ni, tapi sempat ber'google' tadi. kemungkinan WRAPS nama dia. huhu, ni resepi mak saya. saya dah serap dah ilmu tu. mari serap bersama


    (Ni hasil air tangan saya. sambil tu boleh follow ig kikiki)

    What you need?

    1- Wraps. 
    (ada jual di pasaraya)


    note: Pantai Selamat (Muadzam Shah) di bahagian sejuk. carilah sampai jumpa, bukak mata luas luas. HAHA

    2- Salad (tambah tomato pun boleh)


    3- Sekeping dada ayam. 
    (sbb nanti nak potong mcm popcorn)


    4- Tepung BESTARI SPICY 




    5- Sos Life Thai + Mayonis Ladies Choice



    HOW TO MAKE IT?

    1- Dada ayam dipotong panjang/ popcorn (seperti gambar di atas)
    2- Basuh ayam tu, kemudian gaulkan dengan tepung BESTARI SPICY.
    (bagi yg alahan spicy macam saya, sila guna sarung tangan ye)
    3- Panaskan minyak dan goreng ayam tu!
    4- dah siap goreng, tapis minyak. 

    5- Ambil sekeping WRAPS kemudian panaskan.
    6- Agak agak WRAPS tu dah gelembung, terbalik terbalikkan.
    (panaskan sekejap je, nanti hangus)
    7- Angkat WRAPS, letak atas pinggan

    8-Basuh salad, dan ambil satu atau dua helai salad kemudian letak atas WRAPS
    9- Letak dua atau tiga ketul ayam yg sudah digoreng tadi, di atas salad.
    10- Kemudian letak sos+mayonis atas ayam itu.
    11- Lipat bahagian bawah, dan gulung!

    Lapisan pertama : WRAPS
    Lapisan kedua : Salad/tomato
    Lapisan ketiga : Ayam goreng popcorn
    Lapisan keempat : Sos+mayonis

    lipat dan gulung! Siap! Makan cepat! Haha

    p/s : tak faham boleh tanya. dah faham boleh try. Kbye!
















    Berkongsi ilmu.
    Tuesday, 10 November 2015 | 0Comment(s)
    okay seriusly aku bukan sejenis yang suka copy ayat orang tapi aku hexcited bila ayat org tu touched or deep enough. so, korang kena baca entry Aiman Banna tajuk Kawen itu kahwin . supaya hati dan mata anda termasuk saya lebih celik dan luas berkaitan kahwin ni.

    sedikit petikan dari entry AimanBanna tajuk Kawen itu kahwin. (tekan SINI)





    KEM (PL2015) HARI KELIMA
    Sunday, 11 October 2015 | 0Comment(s)
    HARI KELIMA (berhuhu di AIR TERJUN PELANGI)

    (semalam cikgu sekolah aku baru sampai di lubuk beruk, so banyak lah gambar untuk harini)

    6.00pagi- bangun solat subuh dan makan pagi. makan pagi orang kem tolong sediakan memandangkan semalam TSUNAMI KEM. dah siap makan , beratur untuk exercise.





    pagi ni kita pergi AIR TERJUN PELANGI. Happy!! so here gambar ke Air Terjun Pelangi .

    tadaaa, pagipagi dah kena redah sungai lagi. (BASAH AGAIN)

    p/s : aku yang berseluar kelabu. rare kan, rare tak rare lah seluar dh habis semua basah.


    Jalan , jalan dan jalan mendaki apa semua. Tadaaa sampun Air Terjun Pelangi , Sungai Lembing . Kuantan Pahang.


    scroll jelah gambar, sebab dalam gambar ada cerita :)








    dah habis berhuha-huha kat sini. Kitorg pun balik ke tapak semula.
    (banyak gila batu, nak patah kaki aku)


    and fyi , harini jugak kitorg BALIK RUMAH. Akhirnyaaaa akhirnyaa!
    excited gila, rindu rumah bilik air dan segala kesenangan kat rumah tu daripada kem ni. Huaaa

    well, bila majlis penutup (12tghri) org tu cakap ber-jam jam sedangkan kami hangus.
    (redho itu pasrah)


    habis dia majlis penutup, kemas barang dan balik ke Pusat Koko.


    mujur naik lori ni, kalau tak aku rela stay kat lubuk beruk ni. taknak jalan kaki dah!

    -TAMAT-














    Peristiwa TSUNAMI KEM
    Saturday, 10 October 2015 | 0Comment(s)
    Peristiwa ni berlaku pada hari keempat. (lokasi LUBUK BERUK)

    Petang dalam pukul 7.00malam , kitorg baru siap mandi tukar baju. sangat happy sebab first time dpt pakai baju kering. Happy gila! tapiii , happy tu sekejap je. masa baru keluar dari toilet, siap tukar baju. aku pun berlari nak balik khemah dan HUJAN PUN TURUN dengan gembiranya dan aku kembali BASAH. (why oh why).

    Sampai je kat khemah. emm tak terkata sebab satu khemah je untuk perempuan, so 6orang berhimpit dengan beg memasing. Hujan MAKIN LEBAT beb , tapak khemah aku dah banjir. Khemah dah masuk air dari atas , bawah . masa tu konfius, nak selamatkan beg, selamatkan diri sendiri atau  selamatkan khemah yang mcm menara condong.

    dah hari keempat, so kitorg girls dah sehati sejiwa. memasing ambil keputusan untuk have fun dan berhuhuhu dengan TSUNAMI KEM tu . sedang kami berhuhuhu dan menjerit jerit dalam khemah sempit nak roboh tu. tiba-tibaa...

    "woi, ada makanan tak? kitorg lapar ni!!" jiran sebelah menjerit. (khemah lelaki)

    masa tu kitorg girls ni rasa nak bersilat je. memang tak gentle langsung la! sedih dpt geng mcm tu.
    diorg yg dirikan khemah kitorg, dah nak roboh kot. HUJAN LEBAT . ade ke patut mintak makanan. khemah diorg tak roboh sbb aku tlg dirikan dgn ikatan kukuh. HUHHH
    (kitorg bagi boys makan ikan masin je) PADAN MUKA!

    Malam tu kitorg tidur ramai ramai dalam canvas yg abg bomba dirikan. satu untuk laki dan satu untuk perempuan. Malam tu tidur ditemani HUJAN LEBAT dan KESEJUKKAN KOREA (cakap keluar asap) dalam hutan memang sejuk sangat sangat.

    p/s : kami tahu kami sado hadap semua ni. 



    KEM (PL2015) HARI KEEMPAT
    | 0Comment(s)
    HARI KEEMPAT (perjalanan ke LUBUK BERUK)

    4.00pagi - patutlah malam semalam tidur awal (10mlm), ada ke patut kejut kitorg pukul 4pagi. dgn agak mamai kena kemas barang, tutup khemah apa semua dan bergerak ke Lubuk Beruk. Destinasi terakhir, and everything is OVER!!! (tasyabarrrr)

    pagi tu berjalan dalam keadaan gelap gelita (4pagi) , kena pegang tali beg kawan depan kalau tak memang kau sesat. then, ada berhenti sekali dua rehat tengok bintang lah apalah. dalam pukul 5lebih berhenti untuk masak dan solat subuh. srs pagi tu aku takde mood, aku tak makan pun. kumpulan aku masak maggi pagitu. tapi aku rasa nak makan roti kering yg ada gula tu je.

    selesai apa semua, pagi tu buat senaman sikit. aku ni dah tak selesa sgt sbb dah 3hari tak mandi tak bersabun . (just rendam dalam sungai je) . so here, senaman pagi kita.


    exercise : Tai-chee

    nota : cari aku ke? aku yang barisan tengah, belakang girl baju merah tu. aku tengah contact member sebelah tu dengan msg (wei aku tk selesa!!)


    lepas exercise ni, kitorg pergi lah mendaki bukit tinggi ya ampun bersama beg kesayangan 15kg tu. tapi time ni dah ringan dah, sebab makanan dah byk guna. so, chill je daki bukit.

    dipendekkan cerita, kitorg pun sampai ke LUBUK BERUK. puas woi nak sampai sana. 


    Ringkasan AKTIVITI HARI KEEMPAT

    - panjat pokok petai. hahahaha 


     p/s : topi aku terbalik lah. HAHAHA

    - tadi panjat kan? okay yang ni turun curam bukit pulak .


    thats me ok! rock kan .*flip kening

    nak turun ni ada cara ok. kena lapor diri

    Assalamualaikum tuan!
    saya Nur Faezah bt Mohamad Nor meminta keizinan untuk turun tuan!

    SAFETY MANNNNN!! *jerit kat org bwh tu
    (3kali jerit baru safetyman sahut, kuasam)

    safety man jawab okay, aku pun turun. lenguh gila

    - dan aktiviti apung dalam air. takde gambar.















    KEM (PL2015) HARI KETIGA
    | 0Comment(s)
    HARI KETIGA (teruskan perjalan ke TAPAK PERSINGGAHAN KEDUA)

    7.00 pagi :  bangun kemas khemah. oh ya khemah kitorg ialah poncho atau baju hujan. (fikirlah baju hujan dijadikan khemah) logik ke tak. (hadamkan je)  okay. pagi tu kena kemas barang apa semua, lepastu masak untuk perjalanan pagi tu. macam biasa la, korek lubang letak kayu tiup api dan pagi tu aku chef. Menu : roti celup telur dan goreng! yey. Haha, dah siap makan cecepat dan kitorg semua pun teruskan perjalanan menuju checkpoint seterusnya. belanja gambar chef!



    maaf! aku pun tak sggup tgok muka sendiri. (selekeh af)



    rasanya takde apa jadi hari ketiga ni. macam biasa, kitorg sampai ke TAPAK PERSINGGAHAN KEDUA. kitorg bertapak dan tidur kat situ. kalini tapak kitorg lain sikit. Tapak pertama dia asingkan laki dengan perempuan. Tapak kedua, satu kumpulan satu tapak. so, kitorg dirikan tiga khemah. Satu khemah untuk lelaki, dua khemah untuk perempuan. Oh ya, aku kumpulan 2 ada 10ahli (4lelaki, 6perempuan)

    depan khemah kitorg, buat dapur untuk masak. bau asap lah khemah tu.



    Ringkasan AKTIVITI HARI KETIGA .


    - kitorg kena redah sungai , redah hutan untuk pergi ke hilir sungai.
    (hilir sungai bersih dan jernih air dia. tempat kitorg berkhemah (hulu sungai) , air keruh beb)

    -dari hilir sungai tu, yg tak pandai berenang kena pakai PFD (jaket pelampung).
    ofkos lah aku pakai. masuk kolam renang yg dalam pun aku dah rasa lemas.

    -semua peserta baring atas air tu dan hanyut bersama sama sampai ke hulu sungai (tempat kitorg berkhemah)

    - sepanjang hanyut bwk dek air sungai yg deras tu, byk kali tersagat kena batu. sakit dol!
    (aku hanyut sensorang, tak berani nak pegang org)

    p/s : takde gambar kitorg hanyut pakai PFD. (sedihh)








    KEM (PL2015): HARI KEDUA
    | 0Comment(s)
    HARI KEDUA ( Persinggahan #1 Bertapak dalam hutan, 8pagi-5ptg)

    Pagi pagi tu kitorg berbaris dengan beg memasing. beg cuma satu je, beg galas tentera yg dia bagi tu. takboleh bwk beg lain. kitorg naik bas, pergi ke SUNGAI LEMBING. perjalanan dari Pusat Koko ke SUNGAI LEMBING lebih kurang 2jam rasanya (sis tidur dalam bas, muehehehe)

    Sampai kat tepi jalan, aku pun taktau kat mana (yg pasti jauh dari Pusat Koko). tapi rasanya area Sungai Lembing. Turun dari bas, aku nampak kereta BOMBA. tetiba aku mcm tercari cari org. Kalau korang stalker aku, mesti korg tahu aku uniform KADET BOMBA kat sekolah. (boleh baca di old post).

    Dannnn seperti jangkaan aku, I see my Cikgu! (anggota bomba yg ajar aku time kem bomba, di gelar 'cikgu') Sangat excited sbb ada cikgu bomba dari balai muadzam shah. At least rasa ade orang care pasal aku kat kem 5hari ni.

    Okay back to the story, turun dari bas, kitorg berbaris pepanjang dengan galas beg berat 15kg tu. kitorg pun berjalan kaki sampai ke ... er ke.. aku pun taktau kitorg nak kemana harini. yang pasti DESTINASI KEMUNCAK ialah LUBUK BERUK. bayangkan HARI KEDUA ni kitorg jalan 16KM dengan galas beg 15kg. Aku taknk cerita sepanjang jalan tu, apa yang aku rasa. sebab memang tak logik. sikit pun tak!!


    nota: redah sungai dan makan kat batu sana tu sambil ditemani matahari. (kering jugak seluar aku)


    sepanjang perjalanan : Matahari terpacak, WAJIB redah sungai (always basah) , bila kau pandang depan sambil jalan, dan jalan kat depan tu straight je. (pls understand me) thats why aku jalan pandang bawah je.

    dan akhirnya. kami sampai di TAPAK PERSINGGAH PERTAMA . kat hutan mana, entah. (fedap 16km berjalan kaki)


    p/s : ha tulah begnya! yang warna biru bergulung tu sbgai alas kitorg tidur.


    Ringkasan AKTIVITI Hari Kedua. (around jam 2ptg )

    - diberi tugas, ada yang menggali tandas, dirikan khemah dan memasak.
    (semuanya serentak sebab nak jimat masa)

    - aktiviti dengar ceramah pasal perubatan oleh abg-abg bomba.



    - solat asar berjemaah (lelaki)

    - aktiviti keyakinan dalam air dengan abg-abg bomba.
    (bergilir dengan ahli kumpulan sebab aktiviti serentak " memasak dan keyakinan dalam air")

    -sambil beraktiviti dalam air, sambil tu mandi. (yes you cant imagine that)
    (kiranya 5hari berendam dalam sungai dikira mandi) ada faham? *sgt rare



    p/s : jom lah main masak masak. kalau hangus, kena makan jugak.

    (untuk 5 hari, makanan/minuman masak sendiri!)














    Kem Pendidikan Luar 2015
    | 0Comment(s)
    aku dah lupa berapa haribulan pergi kem ni. tapi dalam bulan 9 lah. seriusly kem ni AWESOME gila! disebakan ke-awesome-man inilah, maka berparut kaki tangan aku. Sekarang ni dah naik ke muka bintik bintik merah. Please baca sampai habis.

    HARI PERTAMA ( Pusat Kokurikulum, 9malam)

    Hari first, (malam) kitorg sampai di Pusat Kokurikulum kat kuantan. kitorg diberi beg galas tentera dan barang barang asas. ok then, maximum 3HELAI baju sahaja dibenarkan bawak untuk kem 5HARI. masa tu aku shock gila, otak buntu. Sebab aku expect kem ni macam kem biasa, guna khemah dan berkhemah setempat. Tapi kem ni, LUAR BIASA beb. punyalah aku seret beg roda, dan kemas kemas baju dengan kawan kawan baru kat Pusat Koko tu. 

    Kemudian, satu kumpulan dibekalkan makanan. Hello, kau egt dia sediakan burger, nasi lemak, roti canai? tinggi sgt expectation kau tu. Diorg bekalkan roti, garam, gula, bawang, minyak masak, lilin dan brg masakan asas yg lain. pepandai lah kau bincang dengan group sendiri, sapa nak bwk makanan yg banyak gila (untuk 5hari) . group aku, semua aku tak kenal. tapi aku main redahnya. (OMG) aku cuba untuk berfikir secara waras. (beg mgkin dalam 15kg) - berisi pakaian dan makanan

    Malam tu jugak kena siapkan semua barang keperluan sendiri dalam beg galas tentera yang diberi. Malam tu tuan kem suruh kitorg minum air mineral satu botol. Kat situ jugak dia suruh habiskan sebotol air! Aku la paling susah minum air mineral ni. terbatuk batuk habiskan. katanya, supaya kitorg tak demam esok. lepastu bawak brg sendiri pergi surau dan tidur! ya akhirnya.

    p/s: Kem ni bergerak dalam kumpulan. ada 6kumpulan, setiap kumpulan ada 10ahli.
    sekolah aku hantar 6 org dan takde guru pengiring, so kitorg berhuhuhu dalam kem ni. 
    (nobody care about us, pepandai hidup k) sambung ke HARI KEDUA

    Homosapiens sp.
    Friday, 9 October 2015 | 0Comment(s)
    Manusia,
    mana pernah nak puas hati
    mana pernah tak berdengki
    mana boleh tgok orang lebih dari dia

    Manusia,
    pandai cari salah orang,
    salah sendiri simpan tepi.

    Manusia,
    sakitkan hati orang takpe
    sakitkan hati dia, dendam sampai mati

    Maaf,
    dah hadap dengan manusia sebegini
    teruskan sampai kau puas.

    Aku diam bukan tanda aku takut pada kau.
    Tapi orang yg hebat adalah orang yg pandai mengawal amarahnya.
    bukan orang yang menang berdebat, bertikam lidah
    bukan cara aku.



    Tutorial : Instagram Widget #2
    Sunday, 4 October 2015 | 0Comment(s)
    Morning! Harini nak ajar korang Instagram Widget #2 . Instagram Widget #1 just button follow instagram je. Instagram Widget #2 gambar dari ig korang. (sprti gambar di bwh)



    saya baru belajar tadi. hehe, okay lets do this!

    1- Tekan link ni snapwidget.com

    2- Log in

    3- Tekan 'Blog' 




    4- Tekan 'Get Your Widget'




    5- then, scroll ke bawah akan ada macam ni 


    6- Isi lah yang mcm mana korang nak. Boleh tekan 'Preview' untuk tengok okay tak yang korang isi tu.

    7- Dah siap isi? Tekan 'Get Widget' (warna hijau tu)

    8- Copy kod yang diberi, and Paste dimana mana yang korang nak letak dalam blog.

    Sekian :)





    Sedarlah wahai jiwa yang lena!
    Saturday, 12 September 2015 | 0Comment(s)

    Kalau dulu aku tenang dengan hidayahNya
    Kini aku merasa kosong kembali
    Mungkin sebab aku lalai dan lagho ketika berkawan
    Selalunya aku bersendiri selepas banyak perkara yang mengajar aku
    Tapi kalini aku jatuh kembali kedalam lembah yang sama
    Betapa lemahnya aku!

    "Seorang mukmin tidak boleh jatuh dua kali ke dalam lubang yang sama"
    [H.R Muslim]


    Sedarlah jiwa!
    Kau cuma perlu Allah
    sebagai teman, tempat mengadu
    Kawan itu manusia
    dan manusia berubah rubah!
    Tidakkah kau sedar itu?

    Kau sudah pun merasa sakitnya ditinggalkan
    sakitnya dipulaukan
    sakitnya menjadi bahan kutukan
    oleh mereka yang bodoh erti kawan

    Mereka tak layak dipanggil sahabat
    sedangkan erti kawan pun mereka jahil!

    Sudahlah!
    Sedarlah bahawa hanya Allah yang kau perlu
    Bila kau kusut,
    AlQuran menghiburkan
    Bila kau keliru,
    Istikharah penyelesain
    Bila kau tak tenang,
    Tahajjud penawarnya
    Tapi kenapa kau masih berdegil?!

    Cintakan manusia
    Manusia akan mati
    Cintakan bunga
    Bunga akan layu
    Cintakan Allah
    Allah kekal abadi.

    Carilah cinta Allah yang kekal abadi
    Cintailah Ar-Rahman
    Cinta Allah adalah cinta yang paling agung
    Kau takkan menyesal
    Kau takkan kecewa
    Kau pasti akan bahagia!!

    Jiwa yang terlena,
     Faezah Mdnor
    Sabtu, 12 September 2015


    Dapur Kekja :Sambal Telur Hancur
    Thursday, 10 September 2015 | 0Comment(s)

    (gambar google je tapi memang gini lah rupa sambal telur hancurnya)

    Assalamualaikum. Bismillahirrahmanirrahim

    Yeyy exam upt3 dah tamat. Rasa nak baling meja lepas jwb pape bio. *overgila

    okayharini nak ajar masak Sambal Telur Hancur. Family aku selalu panggil Telur Hancur je . okay jom masak!

    Bahan:

    Telur- 4 biji
    Bawang merah (bersaiz besar) - 1
    Bawang putih - 3
    Lada kering - segenggam (agakagakje)
    Ikan bilis - segenggam (jangan byk sgt, so agak agak je)
    Kiub ayam (maggi) - 2 kiub
    Asam Jawa - hujung sudu
    Garam- secubit (not too secubit k)
    Gula- satu sudu

    Cara masak : 

    1- Basuh ikan bilis pastu goreng lah. dah siap goreng ,tapis.

    2- Blander lada kering. Air sikit je (agakagak) sbb tak tapis.

    3- Dah blander lada kering smpai hancur tu , masukkan bwg merah, bwg putih dan blander lah mereka bersama sama. kalau tersekat , tambah sikit air.

    4- Panaskan minyak dan masukkan yang dah blander tu. (api sederhana)

    5- masukkan 2 kiub ayam (maggi), asam jawa (hujung sudu), sedikit garam dan satu sudu gula.

    6- kacaulah mereka sehingga sebati . 

    7- Then, rasa. kalau kurang masin, tambah garam. kurang manis, tambah gula. kalau dah okay, tunggu sampai sambal tu masak.

    #macammana nak tahu sambal dah masak? bila dah naik minyak.

    8- tarik sambal ketepi, then masukkan 4 biji telur. 
    tunggu sampai telur tu agak dah masak sikit. then, gaulkan dengan sambal tadi.
    (semuanya berlaku dalam kuali tu ea)

    9- Gaulkan dan kacau sampai telur tu hancur dan sebati dengan sambal .
    Gaul sampai sambal telur hancur tu masak! (telur dah masak lah kiranya)

    10- tutup api dan masukkan ikan bilis yang sudah digoreng. Gaulkan dengan sambal telur hancur yang dah masak tu. Ha siap!

    p/s : selalunya sambal telur hancur ni makan dengan nasi putih. Sedap weh






    Dapur Kekja :Bihun goreng putih
    Saturday, 5 September 2015 | 0Comment(s)

    (gambar google je tapi memang ginilah rupa bihunnya)

    Assalamualaikum, I'm back! bersama resepi baru. (next week exam, masih fever, tkdemoodstudy, feeling ememem so kita update blog)

    okay. simple je harini. Lets cook together gether!

    (hidangan untuk 2/3 orang)

    Bahan :

    Bawang merah - 2
    Bawang putih - 4
    Cili padi - segenggam (bagi tapak tgn yg kecik macam aku)
    Belacan - besar ibujari (sikit je)
    Udang kering - segenggam
    Bihun.
    Ayam.
    Sos tiram.

    Cara-cara : 

    1- Rendam bihun dalam air panas, kemudian masukkan air paip/ air sejuk.

    2- Potong semua bawang merah, bawang putih, cilipadi,belacan, udangkering dan BLANDER .
    (blander jangan terlampau kasar/terlampau halus) *biasabiase je
    -dahsiap blander, tapis-

    3- Basuh ayam dan potong dadu

    4- Panaskan minyak kemudian tumis yang blander tu.

    5- Masukkan sos tiram (agak agakje) serta garam, then masukkan ayam yg sudah dipotong dadu.

    6- Kacau kacau sampai ayam tu masak. Kemudian, masukkan bihun.

    7- kacau bagi semua sebati , dan rasa. kalau tak cukup masin. tambah garam

    8-kacau kacau sampai bihun tu jadi lembut dan kering . Sekian!

    Huhuhu thankyou

    Semua resepi ni untuk diri aku terutamanya. sebab tak selalu masak tapi suka masak. takut lupa, so boleh tengok kat blog . So takpelah kalau korg tak faham tapi aku faham sudah. Muehehe




    Dapur Kekja :Cheesekut
    Sunday, 26 July 2015 | 0Comment(s)

    (gambar sendiri ok. official fzhmdnr )

    Alhamdulillah ramai kata sedap cheesekut ni. aku dah try buat, memang sedap. huhu tapi biasalah cheese memang agak muak lah kalau makan bebanyak. Tapi memang sedap dan korang kena try!
    aku ajarkan cheesekut dlm bekas muffin .

    Letme teach you :)

    Bahan : 

    - Biskut Marie. (bukan coffee)
    - Tatura cheese (250ml)
    - Whipping cream (200ml)
    - Susu dutchlady low fat
    - bekas muffin

    Cara-cara buat cheesekut :

    1- Isi 200ml whipping cream dalam mangkuk dan mix sampai dia cair (gunakan mixer)

    2- Isi 250ml tature cheese dlm mangkuk lain dan mix smpai dia takde ketul ketul.

    3- masukkan whipping cream yang dah mix, ke dalam mangkuk tatura cheese yang sudah di mix tadi.
    dan mix lah mereka bagi sebati. huhuhuhu

    - dah siap mix, letak tepi dan teruskan langkah 3 -

    3- Isi susu dutchlady dalam periuk dan panaskan. *panaskan sekejap je
    (agak agak je banyak mana susu sebab nak buat celup biskut marie)

    4- Ambil sekeping biskut marie, celup dalam susu dutchlady yang dah dipanaskan tadi. 
    (celup sekejap je!! takut nnti biskut lembik sgt)

    5- masukkan biskut yg dh dicelup dlm susu, ke dalam bekas muffin.
    6- ambil cheese yg sudah di mix dgn whipping cream, ratakan atas biskut tu.

    7- Ulang langkah 5,6 sampai penuh bekas muffin tu.

    8- boleh hias , letak coklat rice ke atas skali. lepastu masukkan dalam peti sejuk.

    Siap!! selepas 30minit, boleh makan. Selamat Mencuba :)




    Soulmate .
    Friday, 3 July 2015 | 0Comment(s)

    nak payung gambar kesayangan.

    from the left (belakang)  : Ain , Pae, Wani, Jihah , Paty , Epa , Cdah.
    from the left (depan) : Ikmal, Din, Nas, Cikgu Manas, Ali , Aiman, Awal

    Rindu kalian! Bye.


    Dapur Kekja :Sambal Totok (family's recipe)
    Tuesday, 30 June 2015 | 0Comment(s)

    Salam 13th Ramadhan 2015 . Alhamdulillah , harini baru rasa nak turun dapur. ops! huhuhu
    Harini juadah untuk iftar pucuk ubi masak lemak, ikan goreng dengan sambal totok. Simple tapi sedap kemain.

    Okay, nak ajar sambal totok ni dari Johor. Mak aku orang Johor, ayah orang Pahang.

    Bahan :

    Segenggam ikan bilis
    Segenggam cili padi
    5/6 ulas bawang putih
    Lesung batu

    Cara masak :

    Goreng ikan bilis, selang 1 atau 2 minit lepastu masukkan bawang putih.
    Then biar agak nak coklat tu, tutup api then masukkan cilipadi. Terus! tutup dgn penutup kuali. Nanti meletup letup minyak tu.

    Lepastu tunggu sampai minyak tu senyap atau berhenti meletup.Then, tumbuk kesemua yang sudah digoreng tu. Tumbuk habis habis. Ha siap! Hehe


    p/s : sambal totok ni sedap makan dengan lauk yang berkuah. contohnya pucuk ubi masak lemak, sayur kangkung ke. Huhu, selamat mencuba!



    Inside my heart ;
    Friday, 19 June 2015 | 0Comment(s)



    { not me }



    Orang boleh ckp mcm mcm pasal kita
    Bajet tu bajet ni 
    Tapi dia taktahu keikhlasan hati kita dan kesusahan utk sebuah penghijrahan

    Sakit pedihnya
    Jatuh naiknya

    Ujian yg datang tu lagi dasyat
    Paling best semuanya kita hadapi sorang sorang
    Sebenarnya Allah nk sedarkan kita
    Hidup ni akhirnya kita akan sendirian jugak
    Dan supaya kita sedar,
    Kita tak lonely
    Allah sentiasa bersama kita

    Aku sentiasa kesal 
    Jika aku leka dgn dunia dan 'selesa' dengan manusia sekeliling aku
    Sampai aku lupa Allah

    Aku sedih
    Jika aku lupakan Allah
    Walaupun sesaat.

    Sedihnya tuh tak terkata.
    Ya Allah, ampunkan aku

    by @fzhmdnr
    1 June 2015



    Sumber ig :  @fzhmdnr



    FUTURE
    PAST